Liv

Mille Dinesen: Nej til medicin og ja til naturlig behandling

Milles kompas har nu ledt hende i en ny retning. For selvom hun stadig primært er skuespiller, er hun nu også kvinden bag skønhedsserien “Balance by Mille Dinesen”.

Foto: Lars H. Laursen
29. oktober 2021

Skuespiller Mille Dinesen har lanceret en række skønhedsprodukter, hvor renhed og økologi er omdrejningspunktet. Hun håber at kunne udvikle serien til et skønt-univers med fokus på samspillet mellem det indre og ydre og med fokus på, at vi faktisk selv kan gøre meget for at påvirke vores sundhed positivt.

Mille Dinesen er i høj grad kendt for sin rolle som den vilde og frie mor og skolelærer Rita i serien af samme navn. Og selv der er mange måder, hvorpå Mille og Rita adskiller sig, er der også flere lighedspunkter mellem de to kvinder. For de er begge styret af et stærkt indre kompas, der guider dem gennem livet.

Milles kompas har nu ledt hende i en ny retning. For selvom hun stadig primært er skuespiller, er hun nu også kvinden bag skønhedsserien “Balance by Mille Dinesen”.

For at forstå, hvordan hun er endt der, skal vi faktisk på en rejse langt tilbage i tiden. For lanceringen af produkterne er kulminationen på mange års opdagelsesekspedition ind i det alternative og tæt på to årtiers erfaring med at passe på sin krop. Det hele startede, da Mille gik på skuespillerskolen og var i slutningen af 20’erne. Der var fuld fart på, og hun pressede sig selv hårdt. Også for hårdt. For en dag kunne hendes krop ikke mere, og hun kollapsede.

Jeg har altid godt kunnet lide at have gang i den, og jeg er lidt som en damptromle, der bare brager derudaf. Det kan jo være rigtig godt, men det kan også tage overhånd, og det gjorde det dengang, for jeg havde ikke lært at finde balancen, siger Mille.

Efterladt ved en skillevej

Kollapset sendte hende på sygehuset, hvor hun egentlig blev diagnosticeret med sklerose. I dag kan hun godt tvivle på, om det egentlig var det, der var problemet. For hun har ikke mærket mere til sygdommen, og scanninger viser, at der ikke er sket en udvikling i mange år. Men diagnosen og det, at hendes krop sagde fra, efterlod Mille ved en skillevej. Hun kunne tage den medicin, som lægerne tilbød, eller hun kunne gå sin egen vej. Og for Mille var der ingen tvivl.

– Det var bare så tydeligt for mig, at jeg skulle ikke på medicin. Jeg kunne bare mærke det helt tydeligt i min mave. Men jeg vidste jo godt, at der skulle ske noget, så jeg kastede mig hovedkulds ud i alt muligt mere eller mindre alternativt, fortæller hun.

Hendes rejse ledte hende mod strenge diæter, alternative behandlere i Indien og en healer på Langeland.

Sund, men ulykkelig

Det er fair at sige, at Mille i søgen efter sundhed gik rigtig langt. Faktisk så langt, at hun søgte alle mulige stipendier for at få råd til de mange behandlere og rejser. Men undervejs kunne hun også mærke, at selvom hun rent fysisk var sund, så var hun ikke lykkelig.

– Jeg sad jo derhjemme med grønne shots og havde hele tiden antennerne ude efter den nyeste sundhedsdille, som jeg kunne hoppe på. Jeg var simpelthen bange for at lade være, for hvad nu, hvis det var mirakelkuren? Men det fyldte så meget, at jeg lukkede mig af, blev ensom og virkelig ikke var særligt glad, siger Mille.

Det var nogle hårde år, præget af den angst, som bosatte sig i hende efter kollapset, og hvor hun havde svært ved at finde balancen mellem et sundt og lykkeligt liv.

– Min krop var jo gennemrenset og sikkert vanvittigt sund, men jeg var bare ikke glad. Og det var rigtig svært at finde ud af at få de to ting til at gå hånd i hånd, siger Mille.

Når optagelsen er slut

Selv her mange år efter kan det stadig være svært for hende at efterleve et liv i balance, og i nogle perioder er det særligt udfordrende. Men alt det, hun har været igennem, betyder, at hun i dag er meget bevidst om, hvor hendes balance ligger. Derfor har hun også nemmere ved at finde tilbage på den gode sti, når hun har været slået ud af kurs.

– Det er især, når jeg filmer meget, at det er svært. For der er man bare så meget på, at det der med de gode vaner og balancen er svært at passe ind. Men jeg har lært nogle små tricks, der kan hjælpe mig undervejs, og så kan jeg hurtigt finde de gode takter igen, når optagelserne er slut, siger Mille.

Og selvom det i nogle perioder kan være svært for hende rent praktisk at finde tid til at leve, som hun egentlig gerne vil, så er det ikke svært for hende at komme ind i rytmen igen, når omgivelserne tillader det. For det er så tydeligt, at hun har det bedre både fysisk og mentalt – indeni og udenpå – når hun lever en afbalanceret tilværelse. Derfor vil Mille også rigtig gerne inspirere andre til at finde ud af, hvordan de lever i bedst mulig harmoni med deres krop og sind.

Alle kan være med

Det inspirationsarbejde begyndte egentlig allerede i det små for mange år siden, hvor folk begyndte at spørge hende, hvad hun gjorde for at holde sig sund.

– Der var jo nogle, som så lidt af, hvad jeg havde gang i med min kost og livsstil, og spurgte mig til råds. Så gik det ligesom op for mig, at de ting jeg vidste, fordi jeg havde været på hele den her rejse med min krop, ikke var noget, som alle kendte til. Derfor kunne jeg faktisk tilbyde noget, siger Mille.

Hun bredte det mere ud med bogen “Min egen vej – inspiration til et sundt liv i balance”, som udkom i 2017. Nu tager hun et skridt videre med “Balance by Mille Dinesen”, som har sit eget site med produktsalg og egen Instagram-profil, hvor Mille deler tips, inspiration og viden om mad, vitaminer, træning og at leve i balance. Det er altsammen let tilgængeligt, fordi alle skal kunne være med. Både i forhold til den tid, der skal bruges, men også rent økonomisk.

– Man kan jo godt læse om nogle sunde tiltag, men hvor det er helt vildt besværligt eller dyrt, og så er der nogle, der bliver hægtet af, fordi det bliver uoverskueligt. Det synes jeg, er en skam, for der er mange ting, man kan gøre, som er nemt og billigt, siger hun.

Tid til at trække vejret

Eksempler på det nemme og billige kan være at få løg mere ind i madlavningen eller booste immunforsvaret med hvidløg og citron. Det kan også være at arbejde med sin vejrtrækning. Noget, der er rigtig vigtigt for Mille – især i perioder, hvor der er meget pres på og tiden er knap.

– Alle kan finde tid til lige at trække vejret dybt ned i maven. Man kan tage nogle små pauser, hvor man lige sætter sig og trækker vejret i tre minutter – kommer tilbage til sin krop og får noget ro på. Jeg gør det selv, når jeg filmer, fordi jeg nemt kan blive lidt afkoblet fra mig selv, siger Mille.

De små afbræk er en måde at komme tilbage i kontakt med sig selv og finde fokus, hvilket kan være udfordrende for en kvinde som Mille, der er så opmærksom på mennesker og energier omkring hende. Og som har en damptromle, der brager derudaf, hvis den ikke bliver tøjlet. Det er et rigtig vigtigt redskab, fordi hun er nødt til at kunne mærke sin krop, for at kunne leve i den balance, der er så vigtig for hende.

Har brugt sin krop som eksperimentarium

Men hvad betyder balance egentlig for Mille Dinesen?

Jo, det betyder, at hun lever på en måde, hvor forskellige behov bliver afstemt, så hun kan være den udgave af sig selv, hun helst vil.

At der er plads til, at hun kan spise burger og is i spandevis med sin søn i weekenden, fordi der i hverdagene er masser af grønt på menuen.

At hun kan flade ud i sommerhuset med en god bog, fordi hun også træner.

At hun med god samvittighed kan drikke et glas vin, fordi hun hver morgen tyller et glas med mosekonebryg.

At hun får opfyldt sine sociale behov, men også giver sig selv tid og plads til at lade op alene.

Når man koger det hele ned, så handler det om, at Mille har fundet den måde, hvor hendes krop og sind fungerer optimalt. Det kræver en indsats, men den indsats er så afgjort det hele værd.

– Det betyder jo egentlig bare, at jeg har det godt. At jeg føler mig ekstremt tilpas både i min krop og mit hoved. At jeg finder en glæde i at give min krop nogle gode, rene, ordentlige ting og så mærke, at den faktisk kan lide det. Og det vil jeg rigtig gerne inspirere andre til at opleve, siger Mille.

Hun mener ikke, at alle skal leve præcis som hende, for forskellige kroppe kan have forskellige behov og trives på forskellige måder. Men hun håber, at hun ved at dele ud af sin viden kan sætte nogle tanker i gang hos folk. Måske endda inspirere nogle til at få det bedre med sig selv.

– Jeg synes jo ikke, jeg skal udtale mig om hvad som helst, bare fordi jeg er kendt. At sidde og kloge sig om ting, man faktisk ved meget lidt om, fordi man har været på tv, det forstår jeg faktisk ikke. Men nu har jeg brugt min egen krop som eksperimentarium i tæt på 20 år og opbygget en viden om kroppen, mad, vitaminer og næringsstoffer. Så jeg føler, de mange års erfaring gør, at jeg kan sige noget begavet om det, siger Mille.

Og det gør hun så i forbindelse med de nye produkter, ligesom hun drømmer om at kunne komme ud og holde nogle foredrag om, hvordan hun lever i balance. Men foreløbig deler hun altså ud på sociale medier, hvor hun også informerer om de nye produkter, som er det seneste skridt på hendes lange rejse.

– At jeg har lanceret de her produkter er jo et resultat af hele den rejse, jeg har været på. På et tidspunkt kunne jeg se, at når jeg levede sundt og balanceret, blev mit hår og min hud pænere. Så kom jeg til at tænke over, at huden er kroppens største organ, og at det vi putter på den, trænger ind, siger hun.

Ud af det udsprang ideen om at lave nogle skønhedsprodukter, der var gode for kroppen både indvendigt og udenpå.

“Lyt til mavefornemmelsen”

Hele tanken er nemlig, at det handler om skønhed indeni og udenpå. At der er en. Derfor er det nyeste produkt også et collagenshot, man drikker. For Mille er det nemlig så tydeligt, at det hele hænger sammen. Krop, sind, skønhed, velvære og sundhed. Derfor skal serien indeholde produkter, der arbejder med udseendet indefra.

At leve i balance er ikke en nem disciplin. For det kan være svært at ændre på sine vaner, og det kræver også, at man finder ud af at mærke efter, hvad det egentlig er, man trives med. Og her har Mille et godt råd.

– Lyt til mavefornemmelsen! Den tager aldrig fejl! Det kan da være pissesvært, og nogle gange så er der nogle omstændigheder, som også komplicerer tingene. Men den tager altså aldrig fejl, siger hun.

Det med omstændighederne har hun selv mærket, efter hun blev mor. For her har der ikke altid været tid til, at hun kunne leve helt, som hun egentlig gerne ville. Det har krævet tilvænning at få de gamle vaner til at gå op med den nye dagligdag.

– Det er jo pissehårdt at blive mor, og jeg er ikke nogen vårhare mere, så det er måske ekstra hårdt, og jeg har skullet finde mine ben i det. Den juicer, der står der, er ikke blevet brugt meget på det seneste, og jeg har heller ikke haft så meget tid til mig selv, som jeg gerne ville. Men sådan er det, og nu begynder jeg så småt at finde takterne igen, siger hun, smilende af lykke.

Kort om Mille Dinesen

Født 17. marts 1974.

Uddannet ved Statens Teaterskole i 2004.

Kendt for rollen som Nynne i film og tv-serie af samme navn og fra serien Rita, hvor hun spiller hovedrollen.

Mille blev mor i 2018.


“Balance by Mille Dinesen”

Skønhedsserien består af ni produkter

Produkterne bygger på naturlige og økologiske ingredienser og er parfumeret med æteriske olier.

Det nyeste produkt i serien er et collagen-shot, som arbejder med skønhed indefra.

Serien kan købes på nettet og hos Helsam.


Milles sundhedstips

  • Mille starter dagen med en ”mosekonebryg” bestående af æblejuice, okinawapulver, chorellapulver, hørfrøolie og fiskeolie
  • Mille styrker immunforsvaret med hakket hvidløg, som hun skyller ned med et glas blandet kogt og koldt vand med citron
  • Mille laver vejrtrækningsøvelser, hvor hun trækker vejret ind gennem næsen og ud gennem munden. Øvelser som kan laves, når man alligevel har “spildtid” i bussen eller i en kø

Forrige artikelMine øjne, de skal se

Næste artikelOptimal næring til dine hjerneceller