Nyheder

Mindfulness og tai chi dæmper inflammation

27. juni 2017

Du kan meditere dig ud af inflammationstilstande. Både tai chi, mindfulness og meditation kan dæmpe aktiviteten i de gener, der associeres med betændelsestilstande.

Inflammation er kroppens eget bolværk mod infektioner og skader, men hvis betændelsestilstanden får lov til at bide sig fast, bliver den skadelig. Det kan f.eks. ske ved længere tids påvirkning af stress. Men du kan vende den udvikling, hvis du udøver en såkaldt body-mind-aktivitet. Det skriver det anerkendte tidsskrift New Scientist.

Man har længe været klar over, at meditation har en gavnlig effekt på stressniveauet. Man har også kunnet se ændringer i hjernen hos mennesker, der mediterer jævnligt. Det nye er, at man kan studere genaktiviteten inde i cellerne og se den umiddelbare effekt af body-mind-aktiviteter. Man kan blandt andet se, hvilken indflydelse aktiviteten har på immunforsvaret.

Overordnet mønster

Psykolog Ivana Buric fra Coventry University og kolleger har lavet en analyse af studier, der tidligere er udført for at påvise en sammenhæng.

18 forsøg med 846 deltagere indgår i analysen. Forsøgene dækkede mind-body-praksisser af forskellig art, såsom Qigong, der er en form for kinesisk yoga, og tai chi, der havde en effekt på mennesker, som lider af søvnløshed.

Studierne var af lidt svingende kvalitet, men der var et overordnet mønster:

De gener, der forbindes med inflammation, blev mindre aktive hos mennesker, der dyrkede en form for body-mind-aktivitet.

De gener, der kontrolleres af et bestemt protein, der kan igangsætte inflammation i kroppen (NF-kB), var særligt påvirket.

Styrkelse af forbindelse mellem krop og sind

Ivana Burics forskning tyder på, at aktiviteter, som kan styrke forholdet mellem krop og sind, samtidig minimerer risikoen for at få en række stressrelaterede sygdomme.

Næste skridt bliver at bevise, at tendensen også eksisterer i kliniske forsøg, så man med sikkerhed kan sige, at ændringerne i DNA virkelig er et direkte resultat af indre ro.

Flere studier, der kan sammenligne effekterne af body-mind praksis med andre livsstilsændringer, er også i støbeskeen.

Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikelAllergi: 7 naturlige midler mod høfeber

Næste artikelBroccolispirer kan hæmme diabetes

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.