Nyheder

Mindre emballage og mere genanvendelse

Foto: Adobe Stock
1. februar 2022

Regeringen foreslår, at det i fremtiden skal være producenterne, som betaler regningen for emballage. Ikke den almindelige dansker, som det er tilfældet i dag. Håbet er, at det vil få flere virksomheder til at tænke i genanvendelse, som er et afgørende led i den grønne omstilling.

Når vi smider emballage i skraldespanden, ender en stor del med at blive brændt af på forbrændingsanlæggene. Det er skidt for klimaet. Både fordi afbrændingen i sig selv er problematisk og fordi det er et spild af ressourcer. Når det alligevel forholder sig sådan, skyldes det, at en del emballage ikke er produceret på en måde, så det kan genanvendes. 

Men det skal være slut, mener regeringen. I 2020 blev et bredt flertal i Folketinget enige om, at fremtidens affaldssektor skal være klimaneutral og arbejde hen imod at sænke CO2-udledningen fra sektoren med 0,7 mio. ton om året i 2030. Det svarer til at tage 280.000 diesel- og benzinbiler af vejene. 

Som led i det mål foreslår regeringen nu et udvidet producentansvar på emballage. Det betyder i praksis, at 41.000 virksomheder kommer til at stå med ansvaret for deres emballage, og at de skal betale regningen, som affaldet fra deres produkter skaber. I dag ligger den økonomiske byrde på hver enkelt dansker, som de betaler gennem affaldsgebyret. 

Gevinst til de grønne

Prisen for virksomhederne vil afhænge af, hvor meget emballage deres produkter er pakket ind i, og i hvor stor eller lille grad, affaldet kan genanvendes. De virksomheder, som i høj grad omstiller sig til den grønne virksomhed, vil derfor opleve en mindre regning, mens dem, som fastholder en ikke-bæredygtig produktion, vil blive ramt hårdest på pengepungen.

 Affald hører hverken til i naturen eller på forbrændingsanlæg. Vi skal omstille til en cirkulær økonomi, og vi skal genbruge og genanvende mere. I dag er det gratis for virksomheder at lave emballager, der er fyldt med unødvendigt plastik eller som ikke kan genanvendes. Sådan skal det ikke være fremover, siger miljøminister Lea Wermelin.

[relateredehistorier]

Det udvidede producentansvar er et krav fra EUs side og skal senest træde i kraft i 2025. Man estimerer, at det vil medføre en CO2-reduktion på 0,12 millioner ton, simpelthen fordi det giver et økonomisk incitament til virksomhederne, der får dem til at gentænke deres emballage.

Erhvervslivet har været inddraget i processen med arbejdet om udvidet producentansvar og ser positivt på forslaget.

– Erhvervslivet er helt med på, at fremtiden er grøn, hvis de skal konkurrere. Derfor bakker de op om, at produkter skal designes smartere, så mere kan genbruges og genanvendes. Mange producenter er allerede i fuld gang med at udvikle mere bæredygtige emballager. Det er vigtigt, fordi vi skal have alle med – fra producent til borger og affaldshåndtering – for at lykkes med at knække affaldskurven og fremme den grønne omstilling, siger miljøminister Lea Wermelin.

Forrige artikelHvad med et solcelleanlæg?

Næste artikelKom trygt tilbage til (corona)hverdagen