Musik narrer kroppen til at tro, at en løbetur ikke er så anstrengende, som den reelt er, viser forskning. Men rytmen i musikken er afgørende for effekten.
Mange sportsfolk, trænere og forskere har længe haft det på fornemmelsen, men nu er det blevet videnskabeligt bevist: Hører man musik, mens man motionerer, føles træningen ikke så hård. Det skriver den engelske avis The Times på deres hjemmeside.
Forskningen er gennem 21 år blevet ledet af Dr. Costas Karageorghis ved Brunel University, der ligger i London.
Snyder kroppen
Han har fundet ud af, at ledsages den fysiske træning af musik, vil kroppens opfattelse af egne anstrengelser blive formindsket, og man vil derfor ikke føle sig udmattet i samme grad bagefter eller undervejs. Og med den lavere fornemmelse af egen udmattelse, vil man kunne fortsætte aktiviteten længere eller ved højere intensitet, og dermed høste større sundhedsmæssige fordele af sin træning.
Matcher man musikkens rytme med tempoet i sit løb eller andre motionsøvelser, kan ens behov for ilt blive nedsat med 6 procent. Men undersøgelsen viser også, at det langt fra er ligegyldigt, hvilken musik, man putter i ørerne under motioneringen.
Beatles eller Duffy?
”Når du træner, kommer du i en tilstand af opvakthed, og der vil den menneskelige hjerne begynder at lede efter lignende stimuleringer i det ydre miljø. Musik i langsomt tempo på 80-110 slag i minuttet – som The Beatles’ ”Let it Be”, der er på 80 slag minuttet – vil virke stik imod hensigten, fordi din hjerne ikke ville være i stand til at skabe harmoni mellem hurtigt løb og langsom musik,” siger forskningsleder Costas Karageorghis til The Times.
Den ideelle musik til ledsagelse af træning har et tempo på 120-150 slag i minuttet, skriver The Times, og anbefaler som eksempel Duffy’s ”Mercy”, der ligger på 130 slag i minuttet.
Kilde: fpn.dk
(oprettet 5. juni 2009)