Forekomsten af salmonella er dobbelt så stor hos svin, der opdrættes i stalde i forhold til frilands- og økologiske grise.
Det er vel nok de færreste, der har lyst til at tilbringe Kristi himmelfartsferien på langs med en salmonella forgiftning som årsag. Hvis du er ynder af svinekød og vil minimere risikoen for at løbe ind i en salmonellaforgiftning, så bør du vælge kødet fra økologiske- eller frilandsgrise, som er opdrættet i det fri.
Forekomsten af salmonella i tarmen fra frilands- og øko-grise er nemlig halvt så stor som hos svin opdrættet i stalde. Det viser en ny undersøgelse fra Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Undersøgelsen bygger på tarmprøver fra 1.400 grise. Forskerne er overraskede over resultatet af undersøgelsen, da man umiddelbart havde forventet at finde mere salmonella hos udegående grise, som potentielt kan komme i kontakt med bakterien i naturen. Forklaringen ligger måske i foderet.
– Noget tyder på, at det grovere foder, som de fritgående grise spiser, spiller ind. Måske trives salmonella bedre i tarmen, når dyret får finere foder, som de konventionelle grise typisk får, siger Henrik C. Wegner, der er direktør for Fødevareinstituttet på DTU, til Ritzau.
Tarmprøverne viste, at der var salmonella i cirka 11 procent af de konventionelle svin, syv procent af de økologiske svin og fem procent af frilandssvinene, hvilket svarer til halvt så mange som de konventionelle svin.
Selvom grise har salmonella i tarmen, er det ikke nødvendigvis farligt at spise kødet. I ét ud af ti tilfælde spreder bakterien sig fra tarmen – oftest i forbindelse med parteringen på slagteriet. Derfor skal man altid gennemstege svinekød, inden man spiser det, for at dræbe eventuelle salmonellabakterier.
Kilde: økologisk landsforening
(Oprettet 20. maj 2009)