Tema

Mineraler beskytter kroppen mod infektion

Foto: Shutterstock
20. januar 2021

Mange venter i spænding på en vaccine mod corona. Men der er ingen grund til at sidde på hænderne, indtil den kommer. Der findes nemlig mineraler, som kan hæmme udviklingen af infektioner, og dermed mindske risikoen for at blive hårdt ramt af en række sygdomme.

Vi er som mennesker udsat for en konstant sygdomstrussel. Vira og bakterier lurer rundt om hvert et hjørne og kan risikere at binde os til sengen i nogle dage eller det, der er værre. I år virker truslen måske større end normalt, fordi der er en global pandemi på fri fod. Særligt usikkerheden om eftervirkninger af en coronainfektion kan virke skræmmende, og det er ikke mærkeligt, at mange er både bange og forsigtige.

Men heldigvis har kroppen en indbygget forsvarsmekanisme i form af immunsystemet, som er gearet til at slå en del sygdomme ned. Men hvis kroppen skal kunne passe på os, kræver det også, at vi giver den de rette forudsætninger. Man vil heller ikke sende soldater i krig uden panser og våben, fordi risikoen for et fatalt udfald er for stor. Det samme gør sig gældende her. Hvis ikke kroppen har de rigtige arsenaler at trække på, bliver det svært for kroppen at slå fjenden ned.

Der er mange ting, som er vigtige i den henseende, og en sund og varieret kost er alfa og omega. Skal man dog alligevel pege på nogle særlige næringsstoffer, som er vigtige i bekæmpelsen af infektioner, er selen og zink to vigtige spillere. Zink er et mineral og et grundstof. Det er livsnødvendigt i en lang række kropslige processer, herunder bekæmpelse af infektioner – det kommer vi tilbage til.

Det er særligt animalske kilder som ost, mælk og kød, der er rig på zink, og derfor kan det være en særlig god ide at overveje et tilskud, hvis man spiser vegansk eller vegetarisk. Et eksempel på et tilskud med høj optagelighed er Bio-Selen + Zink, hvor man også får et tilskud af det vigtige spormineral selen i samme ombæring. Tilskuddet er fremstillet under farmaceutiske forhold og på en måde, der netop sikrer høj udnyttelse af næringsstofferne i kroppen.

Regulerer immunresponsen

Så hvorfor er zink er så væsentligt i bekæmpelsen af infektioner og vigtigt i forhold til, hvor voldsomt sygdomsforløbet bliver? Det skyldes en lang række forskellige virkninger af zink i kroppen – som nævnt er zink afgørende for flere hundrede forskellige processer, og derfor er forklaringen heller ikke helt ligetil.

Men for at se på nogle af de afgørende virkninger, starter vi med immunsystemet. Immunsystemet er kroppens værn mod sygdomme og trusler og bliver aktiveret, så snart kroppen identificerer en fjende, som skal elimineres. Det kan være en virus eller bakterie. Så gør immunforsvarets celler sig klar til kamp og begynder at slå den uindbudte gæst ned.

Når kampen sættes ind, skal flere ting være på plads, og særligt tilstedeværelsen af zink er vigtig. For det første viser forskning nemlig, at kroppens evne til at reagere på sygdom er svækket, hvis der ikke er nok zink til rådighed, og for det andet kan responsen på sygdom spinne ud af kontrol, hvis ikke zink er til stede til at holde immunforsvaret i skak. Det er altså en todelt raket, hvor zink spiller en afgørende rolle.

Forsøg med både mus og menneskeceller viser, at immunsystemet ikke agerer optimalt eller hensigtsmæssigt, hvis ikke der er nok zink at trække på.

Risikoen for, at en sygdom udvikler sig, lader simpelthen til at være større, hvis ikke grundstoffet er til stede i de rette mængder.

Og når først sygdommen er opstået, kan det få yderligere negative konsekvenser, at kroppen mangler zink. Det viser sig nemlig, at immunforsvaret kan begynde at arbejde overdrevet og gå til angreb mod kroppens egne celler, hvis ikke zink slår bremsen i. Det leder til øget inflammation i kroppen og kan få store og voldsomme følgevirkninger.

Så det første vigtige at forstå omkring zink og sygdom er altså, at mineralet både er med til at sikre tilstrækkelig beskyttelse og respons mod truslen, men også forhindre en overreaktion og følgeskader af et hyperaktivt immunforsvar. Men det stopper ikke her.

Batman og Robin

Zink er også en antioxidant, som beskytter mod frie radikaler og oxidativt stress, men særligt i forhold til coronavirus lader zink til at have en anden, vigtig beskyttende effekt. Australske forskere har nemlig arbejdet på at bruge zink intravenøst som en behandling af sygdommen. Det er ikke en kur, men det lader til, at zinktilskud kan dæmpe nogle af de processer, som kan gøre corona yderst farlig.

Man ved fra tidligere, at coronavirus formerer sig meget hurtigt i kroppen, og at zink kan bremse denne proces. Det betyder også, at zink sandsynligvis bidrager til at forebygge skader på vitale organer, som skyldes den iltmangel, der kan opstå, hvis corona sætter sig i lungerne og hæmmer ilttilførslen.

Så der er altså mange gode grunde til at være opmærksom på sit zinkindtag og overveje et tilskud, hvis man ikke spiser animalsk eller har en ensidig kost. Det gælder også, hvis man er oppe i alderen, da zinkmangel ikke er sjældent for den ældre aldersgruppe. Og så skal vi selvfølgelig også runde selen. For selvom zink kan lyde lidt som en superhelt, kan mineralet ikke stå alene. Det har brug for hjælpere, på samme måde som Batman har brug for Robin.

Ligesom zink er selen også en antioxidant og derfor vigtig i bekæmpelsen af de frie radikaler, som opstår i bekæmpelsen af sygdom. Men desuden tyder forskning på, at selenmangel også gør det nemmere for virus at mutere i kroppen og dermed blive farligere og lede til mere voldsomme sygdomsforløb.

Mange ser frem til en vaccine, som kommer tættere og tættere på. Men ikke alle får vaccinen med det samme, og nogle foretrækker måske at vente. Mens vi venter, er det altså en god ide at fylde kroppen op med tilstrækkeligt selen og zink, hvis man vil hjælpe sin krop i denne svære tid.

Læs også: Styrk dit immunforsvar – helt naturligt

Forrige artikelEr du bakterie- og virusforskrækket?

Næste artikelGå efter Svanemærket i indretningen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.