Nyheder

Mineralvand kan også skade tænder

1. maj 2017

Mineralvand med smagstilsætning lokker alle, der gerne vil undgå sukker eller sødemidler i sodavand. Men den populære drik er næsten ligeså slem ved tænderne som cola.

Sodavand er hårdt ved tænderne. Syren æder langsomt emaljen, og det er vedvarende påvirkning, der er den mest skadelige. Så hvis du endelig vil have en sodavand, skal du ikke gå og nippe til den over flere timer. Du bør få det overstået og eventuelt skylle munden i postevand bagefter. Du bør ikke børste tænder straks efter en sodavand – sodavand blødgør emaljen, så børstningen kan gøre mere skade end gavn.

Men hvor de fleste kender til vandrehistorien om mælketanden, der kan forsvinde i et glas cola i løbet af en nat (der skal noget mere cola til og noget længere tid, før det kan blive virkelighed), tænker de færreste på deres tandsundhed, når de snupper en mineralvand med smag af citrus, fersken eller hindbær. Den type drikkevarer er blevet mere og mere almindelige i takt med en voksende forbrugergruppe, der godt ved, at sodavand er usundt, men som samtidig synes, at vand smager kedeligt.

Lav pH-værdi skader tænderne

Almindeligt drikkevand fra hanen har almindeligvis en pH-værdi på mellem 6 og 8. Hvis pH-værdien kommer under 6, bevæger vi os mod syre, og over 8 bliver den basisk.

Man siger, at en pH under 4 er skadelig for tænderne. Cola ligger almindeligvis med en pH på omkring 2,5. Den er altså stærkt syreholdig, men der er bare så meget sukker i, at du ikke kan smage det. Citronsaft ligger på 2,4, men det er nok også de færreste, der lige læsker sig i en halv liter ren citronsaft.

Kulsyren har et lille ansvar for syrebalancen. Når du tilfører kildevand kulsyre, falder pH-værdien til 5. Men det er stadig i den sikre zone for tandsundheden. Det er altså uskadeligt for tænderne at drikke en danskvand.

Men de forskellige typer mineralvand med smagstilsætning kan godt have en pH-værdi på 3 – altså kun en anelse bedre end den forkætrede cola.

Så der er ingen vej uden om: Hvis du vil passe på dine tænder, bør du vælge rent vand uden dikkedarer.

Kilde: Washington Post  

Forrige artikelKommentar: Sær argumentation for kød

Næste artikelButterdejsbidder med æble og kanel