Mad

Miniguide til æblesorter

30. juni 2010

Vi har selv 15 frugttræer, der forsyner familien med frugt fra august til marts. En af fordelene er, at man ved, at egne æbler ikke er sprøjtet eller overfladebehandlet.

Det var de gamle sorter, som var i farfars have, og som jeg stadig husker som noget specielt. Han havde mange slags grundet hans evner for podning. Jeg tror selv, at det, at jeg fik et træ og senere en lille have, gjorde, at jeg fik en naturlig trang til at lytte til og udforske haven.

Nogle af farfars æblesorter

Skovfoged æble Jeg kan huske, at familien fortalte, at podningen kom fra bedsteforældrene på Mols. Æblet er modent i august, der er mange, og de er velsmagende.

Guldborg Guldborg, der stammer fra Guldborg på Fyn, blev angivelig fundet i 1800-tallet. Det har en fin spisekvalitet, smager godt, men har kort holdbarhed.

Gråsten Stammer fra Gråsten slot, fra begyndelsen af 1700-tallet. Det er et godt spiseæble med smag og aroma blandt det ypperste.

Belle de Boskoop Æblet er kraftfuldt og med syrlig aroma. Meget velsmagende og rigtig god i salater og bagværk. Sorten stammer fra Holland 1800-tallet.

Cox Orange Æblet er fast og har smag med kraftig aroma. Et dejligt spiseæble, som også kan bruges til bagværk og madlavning.

Pigeon Pigeon er mest rød på solsiden. Der er et juleæble, og man kan vælge at sprede det ud på net og vende det med håndkraft, så det bliver rødt over det hele.

Placering i haven Æbletræer er der også plads til i den lille have. De kan sagtens stå i et blomsterbed, og der findes stammer, der bliver ved med at være små. Har du mere plads kan et espalier med æbletræer være en rigtig flot rumopdeling i haven. Der er godt at spørge og få inspiration på en planteskole, hvor de har forstand på frugttræer. Her har jeg mange gange også kunnet få en podekvist med som rabat.

Info om æbler Biblioteket er et godt sted at få ny viden. En af de spændende æblebøger er: ”Mine Æbler” af Ritt Bjerregård fra Høst og Søn. Man kan simpelt hen ikke lade være at blive grebet af hendes bog om Danmarks bedste fødevarer.

Den økologiske have i Odder er også et spændende sted at besøge, inden du selv planter til, eller Havenyt.dk udgivet af Landsforeningen Praktisk Økologi.

Æblet har hvert år en festdag i september, og på hjemmesiden www.aeblefest.dk, kan du finde masser af oplysning og opskrifter.

Et æble om dagen, holder doktoren på bagen siger mundheldet. Der ingen tvivl om, at de danske æbler er blandt førstevalget af de 6 stk., der er anbefalet, som jeg vil indtage om dagen.

Forrige artikelØvelser for øjne og ansigt

Næste artikelAnsigtspleje – hvert ansigt, sin historie