Nyheder

Minimer dit madspild

30. maj 2016

Selvom fødevaresektoren har en stor andel i den mad, der bliver kasseret, så har vi også selv et ansvar. Meget mad ender i skraldespanden, fordi det er blevet dårlig, før vi når at spise det. Men med lidt opmærksomhed, kan du både spare på jordens knappe ressourcer og selv spare penge.   

Siger du til dit barn: ”Spis op – der er børn i Afrika, som slet ikke får mad.”? Måske du burde vende blikket mod dig selv. Det er ikke fordi, vi skal til at sende rester til Afrika, men det er lidt tragisk, at flere millioner børn årligt dør af sult, og så sidder vi her i Danmark og smider gode rester ud.

Hvis du ikke har brugt tid på at undgå madspild før, er det måske på tide at give dit madforbrug lidt opmærksomhed. Og selvom du tror, at din glorie er pudset, er der måske stadig endnu mere, du kan gøre. Du kan både spare penge, tage ansvar og begrænse CO2-udslippet.

 

Madspild opstår når .. :

  • .. Du køber mere, end du har brug for, og derfor ender maden med at blive dårlig
  • .. Du smider rester ud
  • .. Du kasserer frugter med små buler, selvom resten af frugten kan bruges
  • .. Du smider mad ud, fordi det har stået for længe ude
  • .. Du opbevarer maden forkert i køleskabet, så det hurtig bliver dårlig
  • .. Du ikke udnytter rester fra f.eks. kogt suppe eller friskpresset juice

 

Sådan undgår du madspild:

Har dit køleskab ofte brug for en trimning af madvarer, der er blevet for gammel? Så skal du måske læse med her. Der er nemlig mange måder, hvorpå du selv kan nedbringe madspildet.

 

  1. Lav en madplan eller indkøbsliste

Er du typen, som handler ind fra dag til dag på vej hjem fra arbejde? Når man så står i supermarkedet, kan man alligevel aldrig huske, hvad der er hjemme i køleskabet, og så bliver alt til aftensmaden købt på én gang.

Du kan i stedet lave en madplan. Enten for hele ugen eller bare aftenen inden. På den måde kan du bedre overskue, hvilke råvarer eller rester du har derhjemme, som du kan bruge.

 

  1. Brug rester til madpakken

Du kan også være på forkant med madpakken. Er du træt af kedelige rugbrødsmadder, kan du nemt lave lidt ekstra aftensmad, som er klar til dagen efter. Nøgleordet er planlægning.

 

  1. Kedelig frugt?

Det er altid lækkert at have en frugtskål fremme, men når de begynder at blive rynkede, skal du ikke smide dem ud. Brug dem i frugttærter, frugtsalat eller smoothies. Æbler kan komme i bolledejen og bananer i fryseren, så de er klar til en lækker smoothie.

 

  1. Fryseren er din ven

Kan du se, at du har for meget mad, er det bare med at få det i fryseren. Frys rester ned, så du har til en hurtig aftensmad senere. Juice, saft, olie, tomatsauce, revet ost og kokosmælk kan alt sammen fryses ned.

 

  1. Har du UFO´er (Uidentificerede Frosne Objekter) i din fryser?

Du har rigtig nok frosset dine rester ned, men efter et stykke tid, er det ikke til at gennemskue indholdet, og det ender i skraldespanden. Husk derfor at skrive tydeligt, hvad emballagen indeholder. Sæt også gerne dato på.

 

  1. Rester fra juiceren

Juicer du? En lækker juice er ikke det eneste, du kan få ud af det. De overskydende rester, du får ud af maskinen, kan stadig bruges. Kom det i bolledejen, gryderetten, suppen, lasagnen eller lav det til en ansigtsmaske. Her er det dog en god idé at undgå rødbede.

 

  1. Orden på køleskabet

Orden i køleskabet er alfa omega. Sæt de nye varer bagerst og de gamle frem. Hold overblikket, og gør jævnligt rent i køleskabet, så du ved, hvad det indeholder. Køb ikke nye varer, før de gamle er brugt.

 

  1. Gør en dyd ud af opbevaringen

Det er rigtig vigtig, at du opbevarer dine varer rigtigt. Ofte står det på indpakningen, hvordan det skal opbevares, men ellers kan du spørge i butikken. Pak pålæg over i lufttætte bøtter, og hold fugt og grønt adskilt.

 

  1. Ryd af bordet, før du går fra bordet

Tager du alt pålæg frem til frokost? Lad det ikke stå ude for længe. Sæt gerne tingene tilbage i køleskabet, så snart du er færdig med at bruge det. Har du lavet varmt mad, og er der rester, skal det også hurtigst muligt på køl.

 

  1. Brug hele tuben

Det er ikke altid nok bare at slå på bunde af mayonnaisen. Stil tuberne på hovedet, og skær dem op, hvis det er nødvendigt.

 

  1. Den rette temperatur

Sørg for, at dit køleskab står på max +5 grader C og fryseren på -18 grader C

 

  1. Fra butik til køkken

Hvis du har langt fra butik til dit køkken, kan du tage fryseelementer med til at holde varerne kolde. Du kan også sørge for at pakke kølevarer og frostvarer sammen.

 

  1. Picnic i det fri

Skal du spise ude i det fri, bør du kun pakke den mængde mad, der er brug for. Opbevar maden i køletasker, og stil det i skygge.

 

Forrige artikelEr du frugtbar eller gold?

Næste artikelHvorfor går den gode mad til spilde?