Nyheder

Mobiltelefon angriber sædceller

26. oktober 2006

Mænds mobilsnak kan gå ud over forplantningsevnen, advarer amerikanske forskere.

En ny undersøgelse viser foruroligende sammenhæng mellem dårlig sædkvalitet og lange telefonsamtaler. De der taler i mobilen mere end fire timer om dagen har den værste sædkvalitet og laveste antal sædceller, viser et testresultat, der blev offentliggjort i går på årsmødet i American Society for Reproductive Medicine i New Orleans.

Læger mener, skaderne skyldes den elektromagnetiske stråling eller den varme telefoner afgiver, når de ligger i lommen og bruges via head-set.

Resultatet bakker op om tidligere teorier, og dette forsøg er det mest omfattende nogensinde, skriver engelske Daily Mail.

Amerikanske forskere har sammen med indiske læger undersøgt over 360 mænds fertilitet. Resultatet viste, at de mænd, der talte i mobilen mere end fire timer om dagen, producerede 25 pct. færre sædceller end de, der aldrig havde brugt en mobiltelefon.

Dårlige svømmere

Sædcellernes svømmekundskaber, der er en afgørende faktor i undfangelsesprocessen, var ligeledes forringet hos de mobilsnakkende mænd. En tur under lup afslørede, at kun en femtedel af sæden var normal hos de udsatte mobil-mænd.

Professor Ashok Agarwar, leder af Reproductive Research Centre i Ohio siger, at verdens befolkning efterhånden bruger mobiltelefoner ligeså naturligt som tandbørster uden at tænke på de utrolige konsekvenser, det kan medføre.

»Elektromagnetisk stråling medfører tilsyneladende direkte skader på disse celler samt nedgang i sædproduktionen,« siger professor Ashok Agarwar.

En af tvivlerne, Dr. Allan Pacey fra University of Sheffield, mener ikke resulatet siger noget præcist. Han mener, at livsstil kan være en lige så god forklaring:

»Folk der bruger mobilen meget sidder måske også længere tid i bilen, hvilket tyder på, at varme også spiller en rolle. Måske er disse mennesker også mere stressede, stillesiddende eller spiser mere junk food og bliver tykke. Det er bedre forklaringer på dårlig sæd end, at telefoner forårsager skader på så stor afstand,« siger han ifølge Daily Mail.

Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelFedme koster milliarder i USA

Næste artikelSkriften på skærmen afgørende for effektiviteten

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.