Krop

Mobiltelefon – stråler er en tikkende bombe under sundheden

25. september 2009

Det mener den eneste forsker, Danmark har, i strålingsfarer i forhold til den menneskelige sundhed. Det burde forbydes at opsætte mobilmaster i tæt bebyggede områder, hvis du spørger hende.

– Det begynder med, at vi bliver dårlige, vi kan ikke sove om natten, får hovedpine, kan ikke koncentrere os. Og det kan i sidste ende føre til ondartede kræfttilfælde. Men hvis man siger det til mobiltelefon-firmaet eller Kræftens Bekæmpelse, får man blot svaret: Nå, men det dør man jo ikke af!

Lektor, cand. scient. Sianette Kwee har gennem mange år som den eneste herhjemme forsket i strålingsfarer. Og hun mener, at mobilmaster samt trådløse apparater indebærer en stor sundhedsrisiko både på kort og langt sigt.

– Der findes et hav af undersøgelser, men hos mobiltelefon-firmaet vil de overhovedet ikke se på eller snakke om den slags. Det er ikke bevist og ikke efterprøvet osv. Hvis de bare indrømmer så meget som en millimeter, kommer der en masse erstatningssager, og dem vil de selvfølgelig undgå, siger Sianette Kwee, der indtil 2005 arbejdede på Institut for Medicinsk Biokemi ved Aarhus Universitet, og gennem mange år har forsket inden for bioelektromagnetisme og dens effekt på vækst af menneskeceller, og hvordan celleskader kan repareres. Hun har forsket i human ernæring og livsstilssygdomme samt beklædt en lang række tillidshverv.

Sagt om mobiltelefoni

”Personligt er jeg ikke i tvivl om, at mobiltelefoni øger forekomsten af leukæmi hos børn. Jeg anbefaler, at man tager de forholdsregler, man kan: øresnegl, korte samtaler, minimalt mobilforbrug.”
Professor Philippe Grandjean, Syddansk Universitet

Mobiltelefon – skeptisk i begyndelsen

Hun har beskæftiget sig med elektricitet, siden hun blev student, og på Institut for Medicinsk Biokemi under Medicinsk Fakultet, begyndte hun at sætte sin forskning over på menneskene. Forskningsarbejdet sendte hende rundt til en del kongresser om elektricitet og energi.

– Som årene gik, kom der emner op, som drejede sig om elektromagnetiske felter og elektromagnetisk stråling. Jeg hørte om mennesker, der blev syge på grund af påvirkning fra elmaster og mobiltelefoner. Der skete noget med deres krop. Det troede jeg overhovedet ikke på. Jeg syntes, det var noget pjat.

– Imidlertid var jeg også blevet beskæftiget i kræftforskning. Hvad var det, der fik kræftceller til at vokse pludseligt og helt vildt og fuldstændig unormalt?

På en af kongresserne mødte hun ingeniør Poul Raskmark, Aalborg Universitet, der også var interesseret i emnet.

– Vi blev enige om at lave et fælles projekt. Han konstruerede et apparat til at bestråle celler, og jeg vidste alt om celler og cellevækst, og hvordan de opførte sig. Vi prøvede at udsætte cellerne for nøjagtig den samme stråling som den fra højspændingsledningerne, en hel række blindforsøg. Efter forsøgets afslutning regnede vi på resultaterne og brød koden. Da var vi faktisk begge to ved at falde ned af stolen, for det viste sig, at strålingen havde en effekt på de celler. De voksede pludselig dobbelt så hurtigt – rigtig meget – 100 procent! Det var virkelig en overraskelse, for vi havde jo ikke troet på det.

– Poul døde af leverkræft, kun 42 år gammel. Det er en meget sørgelig historie. Siden han var 25 år, havde han jo siddet eller stået foran apparaterne og var blevet udsat for deres stråling. Jeg sagde til mig selv: Jeg skal overhovedet ikke stå i nærheden af de forsøgsapparater! Siden har jeg lagt mærke til, at flere af de mennesker, der har arbejdet med dette, er døde. I dag står man ikke mere foran den slags maskiner. Tidligere vidste man jo heller ikke, at røntgenstråler kan være farlige, og at man skulle tage sig i agt. Men det er noget af det samme i dag med strålingen fra de master, den er nok svag, men den trænger igennem alle omgivelser hele døgnet.

Sagt om mobiltelefoni

”Flere og flere børnefamilier dropper fastnettet og bruger mobiltelefon. Udviklingen kan betyde flere tilfælde af hjernekræft hos hjemmeboende børn og unge, fordi de ”tvinges” til at foretage alle telefonopkald fra mobilen, når den faste forbindelse nedlægges. Unge menneskers hjernevæv er muligvis mere følsomt over for mobiltelefonens stråling end voksnes. Så selv om vi ikke har fundet nogen sammenhæng mellem mobiltelefoni og kræft hos voksne, mener jeg stadigvæk, at børn og unge bør udvise forsigtighed og begrænse deres brug af mobiltelefoner.”
Forskningschef Jørgen Olsen, Kræftens bekæmpelse

Mobilmaster gav misdannede kalve

Sianette Kwee har fået ikke så få henvendelser, især fra landmænd, som virkelig har oplevet gener af mobilmasterne. Deres køer gav ingen mælk, og til sidst blev de syge og døde.

– I udlandet har jeg hørt nøjagtig det samme, blandt andet nede i Bayern, som jo er et stort landbrugsland med meget kvæg. Mobilmasterne resulterede i syge dyr og misdannede kalve. Da vi fik den store ledning her i Midtjylland, var der nogle, som forsøgte at lægge sag an og få erstatning eller at få den flyttet, men det lykkedes aldrig. De få advokater, der først var villige til at føre sagen, trak sig ud efter kortere tid. En af teknikerne, som blev bedt om at udføre målingerne for de berørte landmænd, sagde: Det tør jeg slet ikke, så bliver min forretning fuldstændig kørt ned af el-selskabet! Måske når jeg er blevet pensioneret…

– En tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen, sagde ligefrem: ”Ja, vi ved godt, at der findes alt det her, men det har vi valgt at se bort fra, for vi vil ikke vil gøre befolkningen bange!” Til det sagde jeg: ”Ved du hvad, så skal befolkningen altså bare dø i uvidenhed.”

Trådløse telefoner

Sianette Kwee ser en af de store farer i de allesteds nærværende mobiltelefoner, som især børn og unge mennesker bruger i den helt store stil. Hun henviser til en nylig dansk undersøgelse, som synes at vise, at mobiltelefonerne ikke er så uskyldige. Det handlede om en gruppe børn, hvis mødre under graviditeten havde snakket rigtig meget i mobiltelefon. De børn blev autistister. Alligevel vil Sianette ikke smide mobilerne helt ud.

– Ikke nødvendigvis, siger Sianette Kwee, – men brug dem kun som en nødløsning!

Især de unge mennesker, som snakker i mobiltelefon i timevis, bør være langt mere forsigtige.

– Børn er særlig følsomme, fordi deres hjerner ikke er udviklet, før de er 16-18 år. Hvis man udsættes for stråling hele tiden, dannes der noget, der hedder heatshock-proteiner, eller stress-proteiner. Normalt er det en fantastisk regulering, som gør, at når der opstår en DNA-defekt, tager kroppen sig af problemet, og defekten bliver repareret. Men hvis alarmsystemet, reparationsmekanismen, efterhånden ikke virker godt, så får man forkerte DNA’er, og det kan i det lange løb give kræft og andre alvorlige sygdomme. Det sker bl.a., når man gentagne gange bliver udsat for langvarig stråling. Så virker reparations-mekanismen ikke mere.

Sagt om mobiltelefoni

”Såfremt den hollandske Reflex-rapport kan bekræftes i et større studie, er der grund til at tage faren ved mobiltelefoni alvorligt.” (Citat: Mobil Høring i Landstinget & DR-nyheder, 20-03-04. Han har tidligere udtalt til en netavis: ”Dette projekt har været noget af det mest vanskelige at få finansieret. .. Det er ynkeligt og uansvarligt, at teleoperatørerne ikke har interesse for undersøgelsen.”
Jørgen Olsen, Aarhus Universitet

Mikroovnen stråler

Sianette Kwee henviser til en ny svensk undersøgelse, der viser udvikling af kræft hos unge mellem 20 og 29 år i den side, hvor mobiltelefonen holdes tæt ind til hovedet. Selv om Sundhedsstyrelsen ganske vist udmelder, at mobilmasterne ikke udgør nogen sundhedsfare.

– Sundhedsstyrelsen ligger under for politisk pres, for den er jo en del af det politiske system, siger Sianette Kwee og henviser til, at licenserne i sin tid blev solgt uden forudgående undersøgelse af teknologiens sundhedseffekter. Hun mener at have pligt til at informere befolkningen om sin viden på området.

Hun advarer også mod mikrobølgeovnene.

– Bare man holder sig på god afstand af dem, så er strålingen svag, men det gælder kun de nye. Så snart en mikrobølgeovn er et år gammel, bliver den utæt, og så stråler den meget, meget kraftigt.

– Når ældre mennesker får dybfrossen mad bragt ud for en uge ad gangen og skal tø den op, er det vigtigt, at de holder sig på god afstand af ovnen. Deres immunforsvar er jo blevet lavere, ligesom tilfældet er med børnene.

– Den voksende og skadelige stråling og konsekvenserne herved løser vi ikke ved at ignorere dem.

Lad der ikke gå så lang tid som med tobaksindustrien, før man indrømmer, at det er sundhedsskadeligt – det er der allerede masser af dokumentation for, siger lektor Sianette Kwee.

Sagt om mobiltelefoni

”Elektromagnetisk mikrobølgeenergi ændrer og ødelægger DNA og hjernecellers evne til at kommunikere. På sigt giver det hjernekræft, tidlig demens og Alzheimers.” ”Også blodbilledet ændrer sig, med leukæmi til følge.” (Fra Høring i Landstinget).
Sianette Kwee

Forrige artikelEnergimedicin – de rette svingninger for kroppen

Næste artikelTak fordi I gav mig et nyt liv!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.