Mørke tanker om morgenen?

Om natten og tidlig morgen kan jeg se meget mørkt på tilværelsen. Ofte kan jeg næsten ikke klare at skulle i gang med en ny dag. Men når jeg så står op og kommer i gang, forsvinder de mørke tanker. Er der en forklaring på at have det sådan?

På forhånd tak for svaret.

Morgensortseeren

 


 

Tak for dit spørgsmål. Jeg er glad for, at du skriver, for det er nemlig første og vigtigste skridt til at komme ud af den tilstand, du beskriver.

Det er almindeligt nogle gange at ’hænge med mulen’, når livet går dig på, eller du bliver skuffet eller såret. I så fald vil du ofte vide, hvorfor du er modløs og ikke kan slappe af eller sove. I disse tilfælde vil du have glæde af at tale ud og få gode råd hos personer, du føler dig tryg ved.

At du kan ’glemme’ dine mørke tanker, når du først er kommet i gang om morgenen, er et tegn på, at din situation endnu ikke er akut kritisk, men det er klart, at ingen mennesker bør sove dårligt og gå med negative tanker i længere tid ad gangen! Så du skal have kigget på, hvad der er grunden til dit ’natte/morgen-tungsind’.

Der findes en række gratis muligheder til en start: Samtaler hos lægen, brevkasser (som denne), selvhjælpsgrupper (frise.dk) eller telefonlinjer (f.eks. Linien, Studenterrådgivningen eller DepNet). Når du er trist, er det nemlig meget vigtigt, at du rækker ud og taler om, hvordan du har det.

Hvis du vil forsøge selv at arbejde med din situation, kan du begynde med at kigge på din hverdag og spørge dig selv: Hvor bliver mine behov dækket og hvor er de ikke?

På de områder, hvor du ikke er tilfreds, kan du gå i gang med at håndtere det, der nager dig, f.eks. uløste konflikter, et presset skema, store forventninger eller tiltagende stress. Husk, at på de områder, hvor du er (rimelig) tilfreds, kan du hente idéer til gode metoder – hvad har du allerede erfaring med fungerer godt for dig? Lys, luft og pauser? Skrive tanker ned? Et brev? Formulere realistiske målsætninger og planer?

Som inspiration kan du desuden se mine artikler ”Detox dit hoved” (februar 2015), ”Mental træthed” (maj 2014) eller ”Drop reglerne” (juni 2013) på naturli.dk. Et besøg hos en life coach kan også være en god støtte i denne forandringsproces.

Hvis du er helt blank og slet ikke kan overskue selv at kigge på tingene, er tiden inde til at snakke med din læge og måske overveje en sygemelding. Hvis du skulle blive diagnosticeret med en depression, kan du få en henvisning (med tilskud) til en psykolog.

Husk altid: Hellere søge hjælp ’for tidligt’ end for sent!

Jeg håber, at du kan bruge mine tip til at komme videre. Du er velkommen til at skrive igen i brevkassen, hvis du har flere spørgsmål.

Venligste hilsner

Birgitte Aagaard, Coach

5 kommentarer

 • pia elena andersen siger:

  Du behøver ikke at gøre det til et problem, det er højst sandsynligt dit blodsukker der er for lavt, prøv at spise en kiks eller andet, så forsvinder de triste tanker. Du kan også gentage: Det bliver en dejlig dag, lige så mange gange du ønsker, så får du vendt tankerne

 • Bente siger:

  Det kan osse hjælpe at smile, selvom du måske ikke føler trang eller lyst til det. Eller lave en liste over de ting, du er taknemmelig for, og så tænke på dem om morgenen.

 • Yasmine siger:

  Med hensyn til mørke tanker om morgenen vil jeg klart anbefale dig at søge læge – også inden du prøver coach, lydfiler , positive bekræftelser og andre tiltag. Ikke fordi at der er noget i vejen med dem – men fordi at depression er en meget alvorlig sygdom, som skal tages meget alvorligt! Og jeg kan sige med sikkerhed, at de mørke tanker IKKE skyldes for lavt blodsukker! Dette begrunder jeg ud fra min faglige viden som fysioterapeut samt mine mange erfaringer som marathonløber og aktiv idrætsudøver gennem mere end 25 år. Lavt blodsukker giver ikke mørke tanker!!! Jeg taler ligeledes af erfaring , da jeg selv har været ramt af en svær depression og har været igennem et langt forløb med behandling på forskellige måder. Min depression startede også med mørke tanker tidligt om morgenen, tanker som bedredes i løbet af dagen – i dag ved jeg, at det faktisk er et kendetegn på begyndende depression. Jeg forstod ikke, hvad der skete med mig, så jeg gik for længe uden at opsøge lægehjælp – og min depression blev svær – og så har man konstant mørke tanker – og ikke “kun” om morgenen! Så kære “Morgen-sortseer”; tag dig selv alvorligt og opsøg din læge. Jo hurtige man får hjælp, HVIS det er en depression, jo lettere er den også at behandle, lige som alle andre sygdomme. Jeg håber på det bedste for dig! Pia , jeg bliver nødt til at kommentere, at din kommentar med, at mørke tanker “højst sandsynligt skyldes lavt blodsukker” er meget upassende til beskrivelsen af problemstillingen! Lavt blodsukker kan give en lang række fysiske og fysiologiske reaktioner, og man kan blive træt og ugidelig. Men man får ikke gentagne mørke tanker sidst på natten og om morgenen! Med venlig hilsen Yasmine.

  • Pia Elena Andersen siger:

   Hej Yasmine. Det at lavt blodsukker kan være årsagen til de mørke tanker er ikke noget jeg har grebet ud af luften, det er egen erfaring. Med venlig hilsen Pia Elena Andersen

 • Niels Christensen siger:

  Jeg kan anbefale psykolog Gunnar Hatts bog: “Kærlig hilsen Tante Agathe. Depressionsbehandling uden medicin.” I denne bog forklarer Gunnar Hatt hvordan man håndterer de grundlæggende årsager til depression. Det er i modsætning til medicinalindustriens psykofarmaka, der kun slører symptomerne uden at kurere noget, og tilmed har alvorlige bivirkninger.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *