Nyheder

Morgenæg fra haven?

Foto: Shutterstock
4. maj 2022

Prisstigninger på æg har fået flere til at tænke i at holde høns. Selvom eget hønsehold ikke er lig med gratis æg, kan det være en hyggelig syssel.  

Hidtil har vi kunnet købe æg i supermarkedet til priser helt ned omkring én krone per æg. Hvis æggene skulle være økologiske, lå prisen typisk mellem to og fire kroner per æg.  

Prisen på æg er meget afhængig af udgifterne til foder, fragt og energi. Alle tre udgiftsposter er steget kraftigt i den senere tid, og krigen i Ukraine har ikke just gjort situationen mere gunstig. Tværtimod. Selvom nogle ægproducenter betvivler det, har der været prognoser fremme, som forudser æggepriser på op mod syv kroner stykket. Der er dog grund til at være lidt skeptisk over for den prognose, for med en pris på op mod 70 kroner for ti æg, ender varen i luksusvarekategorien. Da det samtidig ikke er en vare, der er decideret uundværlig, vil det ret hurtigt betyde overproduktion af æg og konkurser på stribe blandt producenterne.  

Men også priser på fire-fem kroner per æg kan animere forbrugerne til at producere æggene selv.  

Kom i gang for mindre end 2000 kroner

Et hønsehus kan erhverves fra under ca. 1000 kroner og op, hvis du samler det selv. Dertil kommer vand- og foderautomater m.v. Måske skal du også bruge varmelamper, hvis du også vil producere kyllinger. 

Heldigvis kan du leje dig frem, hvis drømmen skal afprøves. Der findes mobile hønsehuse, som udlejes af private. Hos Hønsegården.dk kan du lige nu købe et færdigt hønsehus og en startpakke med tre høns og alt, der skal bruges, for under 1800 kroner.    

Hønsehold er miljøvenligt 

Høns er en miljøvenlig syssel. Du kan komme af med en del af dit husholdningsaffald, som hønsene gladeligt fortærer, hønsene kan hjælpe dig i kampen mod ukrudtet uden giftstoffer, hønsenes afføring er god gødning til køkkenhaven og du reducerer også CO2-belastningen ved at producere dine æg selv uden transportbelastning og emballage. 

Styr på nabofreden 

Men du skal sørge for at muge ud, så hønsene ikke lugter, og holde foderet i lukkede beholdere, så der ikke kommer rotter. Og så er det en god idé at holde en eventuel hane i mørke til efter syv, hvis du har naboer tæt på. Hvis nabofreden er sikret – og her kan en portion friske æg i ny og næ ofte hjælpe på forståelsen – er høns et hyggeligt bekendtskab i en have. Hønsenes pludren kan virke afstressende som rislende vand i en bæk, og børnefamilier har ekstra glæde af at gøre børnene bevidste om, at æg ikke er noget, der gror ud af køledisken i supermarkedet. 

Høns klarer sagtens vinteren 

Efteråret og vinteren er ikke nogen hindring for høns i haven. Høns er hårdføre dyr, blot de har det tørt og ikke udsættes for træk. Et isoleret hønsehus med vand og foder, der ikke fryser til is, er tilstrækkeligt. 

Kilder: Hønsegården.dk, tv2Nord.dk, Bolius.dk

Forrige artikelB12-mangel er et overset problem

Næste artikelDine tanker – en underkendt sundhedsressource?

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.