Nyheder

Morgenmad gør dig skoleklog

3. august 2009

Den første skoledag er lige om hjørnet. Det er nu, de sunde morgenmadsvaner skal etableres.

Forestil dig at dit barn er en Ferrari. Det nytter ikke noget at tanke den med diesel, Fanta eller Fun-light. Eller værre endnu, ikke at tanke den med noget som helst! En Ferrari skal passes og plejes med god benzin, så det kan køre skarpt, vågent og i al slags vejr. Det samme gælder dit barn. Morgenmaden er nemlig som dagens første tank benzin. Den er vigtig og bør prioriteres hver dag.

Her er fem gode grunde til at dit barn, og du, bør spise et nærende energigivende morgenmåltid hver eneste dag. Uden store mængder sukker og uden den næringsfattige spise.

  1. Undgå stress i kroppen – Efter en lang nats søvn har leveren brugt de såkaldte glykogendepoter, der især bruger kulhydrat som energikilde. Uden morgenmad vil dit barns insulinniveau falde sidst på formiddagen, og derved vil en stress-tilstand opstå. Dette kan påvirke humøret, sindstemningen og årvågenhed.
  2. Undgå nedsat koncentration – Hvis du giver dit barn et energifattigt morgenmåltid (eks. et enkelt glas juice eller en halv krydderbolle med smør), eller ingen morgenmad i det hele taget, så svækkes dit barns koncentration hurtigere eller kraftigere. Derved er han/hun ringere stillet i forbindelse med at lære og lege, end de børn der er sendt afsted til skole med et sundt solidt morgenmåltid i maven.
  3. Bedre hukommelse – Morgenmad har, i forhold til ingen morgenmad, en yderst positiv effekt når det gælder hukommelse. Især når det gælder visuel perception og rumlig hukommelse. Giv dit barn morgenmad og skab derved positive rammer for indlæring og forståelse.
  4. Knæk kurven – Der er en tendens til at jo ældre børn bliver jo flere springer morgenmåltidet over. Og når et måltid, især morgenmåltidet, springes over, er der større risiko for at snacke på søde sager, ikke at spise en sund frokost, at blive træt og uoplagt. Derfor er det især vigtigt at du skaber en god stemning så dit barn får lyst til at spise morgenmad. Og bibeholder lysten til det.
  5. Sund mad gir god karakter – Børn der får (nærende) morgenmad hver dag har øgede kognitive funktioner relateret til hukommelse, karakterer og opmærksomhed i skoletiden*. Så undlad at servere det mest typiske pålæg på morgenmadsbrødet, nemlig Nutella og pålægschokolade. Og tillad ikke at wienerbrød og thebirkes, der ellers er en af de syv mest populære morgenmadsretter fra 7 års alderen, bliver en favorit.

Sund morgenmad hver dag får dit barn til at køre skarpt og vågent fra start. Hvis ikke sund, og nok, mad tilbydes om morgenen er der større sandsynlighed for resten af dagens måltider påvirkes i negativ retning. Og hvis dit barn ikke får sund mad, så kan han/hun senere opleve bl.a.:

  • Astma- og allergisymptomer
  • Kedelig kræsenhed
  • Sygdomsforløb
  • Problemer med hår, hud og negle
  • Besværligheder ved selv at blive en mor eller en far. Ligesom du.

Så send dit barn glad afsted på den aller første skoledag med den nye skoletaske på ryggen og den sunde morgenmad i maven.

Kilde: Tjek.dk

(oprettet 3. august 2009)

Forrige artikelADHD Drugs are useless for children

Næste artikelIngefær mindsker kvalme ved kemobehandling