Nyheder

Mors stemme mister værdi i teenagealderen

Foto: Shutterstock
11. maj 2022

De fleste mødre med teenagebørn kender til at blive ignoreret. Det behøver ikke være en bevidst provokation. Mors stemme mister værdi i teenagealderen.

“Hvor mange gange skal jeg sige, at håndklæderne ikke skal ligge på gulvet?”

Hvorfor hører din teenager aldrig, hvad du siger? Det er der måske en neurologisk grund til. En videnskabelig årsag hinsides “vil-døvhed” og ungdommelig ugidelighed.

Fremmede stemmer slår mors

Ifølge forskere på Stanford University er teenagere programmerede til at ignorere deres mødre.

Et studie publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Neuroscience viser, at belønningscentre i teenagehjernen aktiveres mindre af at høre mors stemme end af at høre en fremmed stemme.

– På samme måde som et spædbarn er klar over, at morens stemme er vigtig og skal lyttes til, véd en teenager, at nye stemmer er vigtige og skal lyttes til, siger psykiater og en af forfatterne bag studiet, Daniel Abrams fra Stanford University.

Udvikler de sociale evner

Selvom det kan være svært at erkende i en travl og konfliktfyldt hverdag, er den manglende lydhørhed for mors stemme faktisk en god ting. Forskerne ser det som et tegn på, at teenagehjernen er i gang med at udvikle sig og styrke de sociale evner. Det er starten på at bryde ud og klare sig selv. Uden mor.

– Det er et signal, der hjælper teenagere med at interagere med verden og knytte bånd, der gør dem i stand til at fungere socialt udenfor deres familier, ph.d. i psykiatri Vivod Menon, der er medforfatter til studiet.

Mors stemme er i lavere kurs

Studiet bygger videre på tidligere forskningsresultater, der viste, at hjernen hos børn under 12 år reagerer særdeles positivt på moderens stemme. Det studie valgte de at udvide med 22 teenagere mellem 13 og 17 år. Her var mors stemme i noget lavere kurs.

Så når håndklæderne stadig ligger på gulvet, er det ikke nødvendigvis en invitation til konflikt eller reel provokation. Det kan også bare være tegn på en voksende selvstændighed.

Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikelHvordan lugter et godt sexliv?

Næste artikelSygdom i tarmen skaber en negativ spiral

Thomas la Cour

Journalist