Nyheder

Motion gør det lettere at kvitte smøgerne

16. december 2008

En gåtur på 1,5 km. eller 10 minutters cykeltur mindsker rygetrangen, viser britisk forskning.

Forskere fra University of Exeter i England har gennemgået 20 studier af, hvordan motion påvirker afhængighed af nikotin.

I samtlige undersøgelser fandt de beviser for, at korte motions-seancer som f.eks. halvanden kilometers gåtur eller 10 minutters cykeltur nedsætter trangen til røg.

Et af studierne viste, at de motionerende rygere kunne holde sig fra smøgerne i 84 minutter. Til sammenligning fyrede de stillesiddende rygere op under tobakken efter blot 27 minutter.

Motion erstatter nikotin

Ifølge undersøgelserne fjerner motionen i første omgang nikotinafhængigheden i en periode, og når den vender tilbage, er den mærkbart reduceret.

“Rygetrang skyldes fraværet af den kemiske belønning, som nikotin giver i hjernen. Forskning viser, at motion producerer stoffer som f.eks. dopamin – et stof, der påvirker humøret positivt. På den måde efterligner motion nikotinens effekt, så rygerne bliver opmuntret på samme måde, som når de ryger,” siger professor Adrian Taylor fra University of Exeter.

I et andet studie blev rygernes hjerner scannet, mens de kiggede på billeder af andre mennesker, der røg. Dele af hjernen, der normalt ville aktiveres, når en ryger så andre rygere, forholdt sig simpelthen i ro, hvis forsøgspersonen lige var steget af kondicyklen.

“Det største resultat af vores forskning er, at motionen ikke behøver være særlig hård eller vare særlig længe for at give effekt. Selv kortvarrig fysisk aktivitet kan være en effektiv hjælp til rygere, der gerne vil holde op,” siger professor Adrian Taylor til The British Psychological Societys hjemmeside.

Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelUndgå bakterier i julemaden

Næste artikelMug kan blive ny kræftmedicin