Når en kvinde går i overgangsalderen stopper hun med at producere østrogen, som normaltvist er med til at opretholde muskelmassen og stærke knogler. Desuden har det kvindelige kønshormon en beskyttende effekt på blodkredsløbet, der er vigtig for, at musklerne kan producere energi ved fysisk aktivitet.
Nu viser et nyt studie, at kvinder muligvis kan kompensere for tabet af østrogen ved netop at dyrke motion tidligt i overgangsalderen. Og dermed igen opnå positive effekter på hjertekar-systemet igennem træning.
36 kvinder deltog i forskningsprojektet på Institut for Idræt og Ernæring. 20 af dem var endnu ikke gået i overgangsalder, mens de resterende 16 lige var stoppet med at menstruere.
De kvinder, der lige var gået i overgangsalderen, havde inden projektet dårligere evne til at åbne deres blodkar i forhold til de kvinder, der endnu ikke var i overgangsalderen. Evnen til at åbne blodkar er vigtig for at forhindre hjertekar-sygdomme. Studiet viste imidlertid, at da kvinderne startede med at træne, begyndte deres blodkredsløb at fungere lige så godt – og nogle bedre – end hos de kvinder, der endnu havde østrogen.
Ylva Hellsten, professor i integreret fysiologi på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, er en af forskerne bag studiet, der for nylig blev udgivet i det engelske medicinske tidsskrift The Journal of Physiology.
– Træning ved høj intensitet giver nogle af de samme signaler til kroppen, som østrogen gør. Signaleringen kommer igennem aktivering af musklerne, og derfor kan motion, ligesom østrogen, beskytte blodkarrene og samtidig forhindre tab af muskelmasse, siger Yva Hellsten.