Nyheder

Motion mindsker risikoen for tyktarmskræft

25. februar 2009

Personer, der dyrker motion, kan mindske deres risiko for at få kræft i tyktarmen med en fjerdel. Det viser et amerikansk studie, der har gennemgået alle undersøgelser på området siden 1984.

Det gælder om at få snøret løbeskoene, hvis man selv vil gøre noget for at mindske risikoen for at få kræft i tyktarmen. Et nyt studie offentliggjort online i British Medical Journal bekræfter, at motion er noget af det, der virkelig batter, når det gælder den tredje mest udbredte kræftsygdom i Danmark. – Studiet fortæller ikke noget om, hvor meget der skal til, da aktivitetsforskellen mellem de mest og mindst aktive kan variere meget mellem de indgående studier. Men samlet set har de personer, der rører sig mest, 24 pct. lavere risiko for at udvikle tyktarmskræft sammenlignet med dem, der rører sig mindst, siger Nina Føns Johnsen, der forsker i fysisk aktivitet og kræft i Kræftens Bekæmpelse. Hun tilføjer at fysisk aktivitet er ufatteligt svært at måle, da det er svært at få præcise svar på, hvor meget folk rører sig, hvad enten det er havearbejde, gang eller decideret sport. Der er dog ingen grund til at tro, at effekten er lavere end dem, der fremgår af undersøgelsen, tværtimod, vurderer Nina Føns Johnsen.

Typen af motion er uden betydning Det er forskere fra Harvard University og Washington University School of Medicine i St. Louis, der står bag analysen af de 54 undersøgelser, der er lavet af sammenhængen mellem motion og tyktarmskræft siden 1984. Det er således et enestående stort studie, hvor de enkelte undersøgelser er vægtet efter størrelse, og hvor der er lavet separate analyser for henholdsvis kohorte og case-control studier. Sidstnævnte er typisk forbundet med større usikkerhed, fordi de bygger på cases, som allerede har udviklet kræft, og derfor kan deres svar være farvet af denne viden. Uanset typen af undersøgelse er konklusionen dog klar – motion står i toppen af forebyggelseslisten, når det gælder tyktarmskræft. Samtidig ser det ud til at alle former for fysisk aktivitet har en effekt. Når bare man rører sig, har det tilsyneladende ingen betydning, hvordan det sker.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Forrige artikelBakterier blomstrer ved badestrandene

Næste artikelEfterskoler gør børn til rygere