Nyheder

Motion mod migræne

16. september 2014

En svensk undersøgelse tyder på, at motion kan reducere problemer med migræne. På Dansk Hovedpinecenter i Glostrup vil man efterprøve teorien og søger deltagere.

Måske vægrer du dig ved at motionere, når du har ondt i hovedet? Hvis du lider af migræne, tilbagevendende spændingshovedpine eller nakkesmerter, kan det være svært at få motioneret. Et dunkende og værkende hoved kan nå sprængningspunktet, hvis pulsen sættes op. Sådan kan det i hvert fald føles.

Moderat træning modvirker migræne

Det kan resultere i en kedelig cirkel, fordi et lavt fysisk aktivitetsniveau kan øge problemerne med hovedpine. Erfaringen viser, at fysisk aktivitet kan forebygge migræneanfald, og en svensk forskergruppe har vist, at cykling ved en moderat intensitet to til tre gange om ugen i 12 uger kan have en forebyggende effekt på migræne. Årsagssammenhængen er ikke klarlagt endnu, og man ved endnu ikke, hvorfor konditionstræning har en positiv effekt på migræne.

Det er derfor, at Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital vil efterprøve de svenske resultater.

Træningsprojektet på Dansk Hovedpinecenter

Træningsprojektet er en del af et større ph.d.-projekt. Træningsdelen består af to grupper: En gruppe, der træner og en kontrolgruppe, der ikke træner. I træningsgruppen konditionstræner man tre gange om ugen i 12 uger. Træningen består af enten cykling, cross-training eller en rask gåtur. Først er der ti minutters opvarmning, hvor intensiteten er forholdsvis lav, og derefter følger 30 min. med en højere intensitet, hvor man bliver så forpustet, at man kun kan tale i korte sætninger. Seancen afsluttes med fem min. ved en lav intensitet for at få pulsen stille og roligt ned igen. Efter seks måneder vil de personer, som er i gruppen, der ikke træner, også blive tilbudt gængs fysioterapi i Dansk Hovedpinecenter. Begge grupper måles på smerteintensitet og dage med hovedpine og nakkesmerter. Der måles på graden af muskelømhed i ansigt, skulder og nakke og smertetærskler.

Krav for at deltage i projektet

Hvis du ønsker at deltage i projektet, skal du opfylde nogle kriterier. Din alder er mellem 18 og 65 år, du har mindst to migræneanfald om måneden, spændingshovedpine eller nakkesmerter hver måned, du tager ikke smertestillende medicin dagligt, dine smerter er ikke opstået som følge af en skade, såsom piskesmæld eller et slag mod hovedet, og du er hverken gravid eller ammende.

Der søges deltagere frem til juni 2015, og projektet foregår på Dansk Hovedpinecenter, Glostrup Hospital.

Hvis du opfylder disse kriterier, kan du kontakte fysioterapeut og ph.d.-studerende Lotte Skytte Krøll på lotte.skytte.kroell@regionh.dk eller telefon 5289 5244. Du kan læse mere om projektet via nedenstående link.

Kilde (læs mere): Dansk Hovedpinecenter

Forrige artikelSunde smagsprøver på Sund Livsstil

Næste artikelMød os på Naturlis stand