Nyheder

Motion og kolde gys mod vinterdepression

28. oktober 2014

Bliver du deprimeret i den mørke tid? Så er det værd at huske, hvor meget frisk luft, motion eller kolde gys kan gøre ved dit humør.

Efteråret og vinteren kan ramme som en mur. På sådan en blæsende og kold gråvejrsdag, hvor det pludselig er mørkt klokken 17, kan det være svært at se positivt og optimistisk på tingene.

Melankoli eller depression?

Det er helt almindeligt at mærke en vis melankoli, men det kan udarte sig til en regulær vinterdepression, hvis sortsynet bider sig fast. Vi kan alle være mørkemænd og –kvinder nu og da, men hvordan reagerer du, når en god ven pludselig ringer? River det dig ud af melankolien, eller bliver du inde i mørket? Det er ifølge flere psykologer det springende punkt, der definerer forskellen på lidt melankoli og en egentlig depression.

Men der er heldigvis andre midler end psykofarmaka, hvis du vil ud af mismodet. Hvis du har en diagnosticeret depression skal du naturligvis tage den medicin, din læge har ordineret, men du kan stadig udfordre behovet gennem helbredsfremmende aktiviteter som motion og vinterbadning.

Vinterbadning frigiver endorfiner

Helbredseffekterne af vinterbadning er ikke fuldt klarlagt, men det er sikkert, at det kolde gys frigiver en masse endorfiner, som giver dig en lykkefølelse. Når du springer i det kolde vand, vil blodet søge mod hjertet og de indre organer, pulsen og blodtrykket stiger, mens blodkarrene trækker sig sammen. Du vil gispe og hyperventilere, men det gælder om at styre vejrtrækningen og tælle til ti, hvis du vil have den fulde effekt. For det er først, når du har vænnet dig til kuldechokket, at endorfinerne frigives. Afhængig af vandtemperaturen skal du kun være under vand i kort tid – en dukkert og eventuelt et par svømmetag. Når du stiger op af vandet vil blodet igen søge ud i fingre og tæer, og dit humør vil få et nøk opad.

Vinterbadning menes også at styrke immunforsvaret, og du bliver temmelig sikkert mindre kuldskær. Men det er vigtigt, at du af sikkerhedshensyn dyrker vinterbadningen sammen med andre. På vinterbadere.dk kan du se, om der er en klub nær dig – ellers kan du jo starte en.

Motion hjælper på psyken

Motion hjælper også på humøret. Hvis du ikke tror forskerne, kan du se på danske motionister som helhed: En tredjedel oplyser, at de motionerer for at få en sund psyke. Det er Psykiatrifonden, der har spurgt 3000 repræsentativt udvalgte danskere om årsagen til, at de dyrker motion.

Det er ikke så underligt, for alle der dyrker regelmæssig motion kender til lykkefølelsen efter træning og rastløsheden, når det ikke er muligt at komme til at træne.

Motion mod depression

Et nyt amerikansk studie viser desuden, at motion tre gang om ugen kan reducere risikoen for depression med tyve pct. Risikoen for depression blev yderligere reduceret med seks pct for hvert ekstra træningspas i løbet af ugen.

Det er nemmere sagt end gjort. Hvis psyken har det dårligt, kan det virke som en umulig opgave at binde snørebåndene på løbeskoene eller pakke badetøjet en kold og mørk morgen. Men det er værd at huske, at du sjældent vil fortryde en halv times motion, men du vil med sikkerhed fortryde, hvis du ikke kom afsted.

Kilde: B.dk

Forrige artikelFarligt sukker i europæiske fødevarer

Næste artikelSeks fede og sunde fødevarer