Nyheder

Motion rykker tydeligst på sundheden

18. juni 2010

Der er langt bedre dokumentation for, at motion har en positiv indflydelse på vores helbred, end at sund kost har det. Især er konditionen vigtig.

Sund kost kan give energi og velvære for den enkelte, men når det kommer til at dokumenterer en øget sundhed, er motionen overlegen.

Det er norske forskere, der har gennemgået sammenlignende studier fra hele verden. Konklusionen fra det norske ernæringsråd er på den baggrund, at fordelene ved motion er langt bedre dokumenteret end fordelene ved at spise sundt.

Hjertekarsygdomme, type 2 diabetes, brystkræft, tyktarmskræft og knogleskørhed er alle sygdomme, som forskerne har fundet dokumentation for, at motion virker imod.

Motion OG kost for sundheden

Selvom dokumentationen er overvældende understreger formanden for det norske 'Nasjonalt råd for Ernæring', overlæge og professor Haakon Meyer fra Universitetet i Oslo, at både motion og kost har betydning for sundheden. Det er bare lettere at undersøge motionens effekt. Derfor er det farligt at konkludere, at fysisk aktivitet er vigtigere.

Alligevel er den danske professor, overlæge og tidligere formand for Motions- og Ernæringsråd Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitet ikke i tvivl om, at fysisk aktivitet nummer et i forhold til sundhed og livvstil.

– Nummer to er at holde energibalancen, siger han med henvisning til, at man ikke skal spise mere, end man forbrænder.

Forsker: Kost er ligegyldig

– Man kan også sige det sådan, at man kan tillade sig at være lidt mere lad på kostområdet, hvis man er fysisk aktiv, mener Bjørn Richelsen. Karsten Froberg, der leder Center for Forskning i Børns Sundhed under Syddansk Universitets Institut for Idræt og Biomekanik er af den opfattelse, at kosten slet ikke har indflydelse på sundheden, hvis bare motionen er tilstede.

– God kondition er den allerbedste markør for, om folk er sunde og raske. Så er det i øvrigt ligegyldigt, hvad de spiser.

Hvor meget motion?

Der findes dog ikke objektive, fysiologiske målinger af, hvor meget motion, der skal til, for at voksne høster de fulde sundhedsfordele.

Karsten Froberg har selv lavet en række målinger af børn på mellem 9 og 15 år, hvor deres bevægelser blev registreret døgnet rundt af accelerometre. Deres sundhed blev efterfølgende tjekket i form af tests for kondition, blodtryk og fedtstoffer i blodet.

– Børn skal op på halvanden times fysisk aktivitet om dagen for at være rimeligt sikre på at have en god sundhedsprofil med et normalt blodtryk, en fin fordeling af fedtstofferne i blodet og uden overvægt, fortæller Karsten Froberg.

Han mener derfor, at man godt kan skrue lidt op på anbefalingerne, der både i Norge og Danmark siger en time til børn og en halv time til voksne af daglig motion.

– Jeg tror såmænd, at en halv time for voksne er minimum, men jeg har ikke nogle fysiske beviser at have det i, siger Karsten Froberg.

Motion skal indeholde sved

En gåtur kan sagtens hjælpe helbredet, men Karsten Froberg er ikke i tvivl om, at konditionen – som bliver bedre under intensiv træning – er grundlæggende for sundheden.

– Derfor skal man have sved på panden en gang imellem.

Og i følge forskeren er mere bare bedre. Dog indtil grænsen er nået, for kroppen skal også have tid til at restituere, hvilket tager længere tid, jo ældre du bliver. Ekstrem-motion, som f.eks. maratonløb, kan oveni købet svække immunforsvaret i en periode. Kilder: ing.dk, fpn.dk

(oprettet den 18. juni 2010)

Forrige artikelHar du kysset i dag?

Næste artikelSkader efter motion stiger