Krop

Sjov sommermotion!

23. juli 2014

Heldigvis er motion meget andet end løb og ture i fitnesscentret, og sommerens indtog åbner op for mange nye inspirerende og ikke mindst sjove aktiviteter. Vi har syv forslag til, hvordan du kan motionere på en sjov og inspirerende måde i den danske sommer.

 
Undersøgelser har påvist, at frisk luft, sollys samt vind og vejr giver større udbytte såvel fysisk som psykisk i forbindelse med din træning; du bliver med andre ord gladere og får mere energi i forhold til, hvis du træner indendørs. Den danske sommer kalder på udendørs motionsaktiviteter. Men hvad er oplagt at prøve kræfter med, hvis man ikke lige er til løb og cykling, som er oppe i tiden?

Der findes naturligvis talrige motionsaktiviteter, og vi har set nærmere på nogle af de sjove aktiviteter, som passer godt til den danske sommer.

 

1. Klatring

Har man aldrig prøvet klatring, er det bestemt værd at prøve. Klatring kan foregå som træklatring, på klatrevæg eller på klipper, hvoraf sidstnævnte naturligvis er lidt sværere at finde i Danmark.

Klatring giver et sug i maven, når man først har forladt jorden, og er samtidig glimrende træning af både muskelstyrke og af den muskulære udholdenhed. Der findes efterhånden en del steder, hvor der er lavet deciderede træklatringscentre, ligesom det heller ikke længere er svært at finde klatrevægge. Man skal dog huske at få en grundig oplæring, inden man kaster sig ud i klatringen, da der findes vitale sikkerhedsregler samt udstyr, der kræver korrekt montering, for at klatringen kan foregå under sikre forhold.

Du kan se mere på: www.klatresteder.dk/

 

2. Sejl en tur i havkajak

En suveræn aktivitet er at sejle en tur på havet i en havkajak. Har man ikke prøvet en havkajak før, vil det helt sikkert gøre et stort indtryk første gang, man mærker luften og bølgerne på havet eller i en sø. Havkajakker fås med plads til to, så man kan godt have børn med. Indtil man bliver fortrolig med kajakken, bør man naturligvis holde sig på lavt vand, ligesom man bør sætte sig grundigt ind i sikkerhedsprocedurer, før man sejler ud.

De fleste kajakklubber udbyder desuden begynderkurser til billige penge, hvilket giver en sikker start på sejlads i havkajak.

Du kan finde mere om havkajak-sejlads på: www.kajakzonen.dk/kajak-links.php

 

3. Mountainbike – hård træning på den sjove måde

Det er både sjovt og meget effektiv træning at køre mountainbike i skoven. Kørsel i en kuperet skov gør, at træningen bliver meget intervalpræget, hvilket er kendt som meget effektiv konditionstræning. Når man kører i skoven, kræver det stor koncentration, og det stiller langt større tekniske krav end på landevej. Man kommer også længere omkring og oplever mere sammenholdt med gå- og løbeture. Eneste minus er, at denne form for motion er ret udstyrskrævende og derfor dyr at komme i gang med.

Du kan finde gode mountainbike-ruter her: www.singletrack.dk/mtb-sager/mtb-spor-i-danmark

 

4. Inliners – man glemmer, at man motionerer

At løbe på rulleskøjter er god træning for kredsløbet, samtidig med at det er virkelig sjovt. Den største udfordring kan være at finde ruter med god asfalt, som hverken er for trafikerede eller kuperede, og jo allerhelst er en sti. Har man den gode rute, er anskaffelsen af et par rulleskøjter samt sikkerhedsudstyr ikke en uoverkommelig udgift, når man tænker på, at man så har et sjovt motionsredskab, man kan bruge, når der er tid, og vejret er godt.

Du kan finde gode rulleruter nær dig her: www.123rul.dk

 

5. Golf – 10.000 skridt på en runde!

Fra at have været en ”overklassesport” er golf blevet en ”allemandsidræt,” og er nu den 3. største idrætsgren i Danmark. Vi nærmer os 200 baner, og der er derfor rig mulighed for at prøve kræfter med denne idrætsgren.

Golf er en fantastisk sommersport, som stiller store krav til motorikken og ikke mindst psyken. Samtidig tilbagelægger man normalt over 10.000 skridt på en runde, svarende til 7-8 km, hvorfor der også er mere fysisk aktivitet, end man måske ville forvente. Golf har et genialt handicapsystem, som sætter personer på forskelligt niveau i stand til at konkurrere med hinanden, hvorfor alle kan spille mod alle på en meningsfuld måde. Det lader sig ikke gøre i mange idrætsgrene. Udstyr er dyrt, men brugt udstyr kan normalt erhverves til fornuftige penge. Samtidig har mange klubber introduktionsforløb, hvor man låner udstyr, indtil man er sikker på, om idrætsgrenen er noget for en.

 

6. Svøm i det åbne hav

Svømning i åbent hav (open water swimming) er blevet populært. Det er udfordrende, da både temperatur, strøm og sigtbarhed giver udfordringer, som afviger væsentligt fra svømmehallen. Man bør dog starte med at træne i svømmehallen, inden man kaster sig ud i svømning i åbent vand. Derudover er det en fordel at kunne crawle, ligesom våddragt normalt er påkrævet. Desuden skal man altid svømme med en makker, hvis noget uventet skulle ske. Der findes en række svømmeevents i åbent hav henover sommeren, hvor man kan udfordre sig selv.

Se mere her: www.vorespuls.dk/artikel/open-water-svoemning-godt-gang

 

7. ”Svinetræning” – nyt dansk træningskoncept

Den danske idrætsprofessor Jens Bojsen-Møller har udviklet konceptet ”Svinetræning,” som går ud på, at man på 45 minutters træning får lavet både effektiv kredsløbstræning og decideret styrketræning. Fælles for al træningen er, at den foregår udendørs og med de forhåndenværende hjælpemidler. Konditionstræningen klares med 3 gange 2 minutters bakkeløb og intensive intervaller, mens styrketræningen består af 5-7 øvelser, hvor udgangspunktet er, at øvelsen skal være så krævende, at man højst kan klare et sæt med 8-10 repetitioner, som man så laver to-tre gange med en lille pause mellem.

På konceptets hjemmeside kan man få masser af ideer til ”svine”-øvelser. Læs mere her: www.svinetraening.dk

 

Det må gerne være sjovt!

Sommeren giver mulighed for sjove og spændende aktiviteter, hvoraf mange af de nævnte kan dyrkes på forskellige niveauer, og derfor være til gavn for mange personer. For de fleste af de nævnte aktiviteter gælder, at man nærmest glemmer, at man motionerer, men man får dog fortsat de gode effekter fra motionen i form af velvære, underholdning og forbedret sundhed.

Brug derfor den danske sommer til at prøve kræfter med ny og inspirerende motion.

Forrige artikelSalat med jordbær og jordbærdressing

Næste artikelJordbærkoldskål