Pollenallergi kan måske få dig til at skrue ned for motionen i forårsmånederne, hvor det mest er øjnene, der løber. Men med et par forholdsregler kan det være godt at holde fast i motionen.
Omkring én million danskere lider af pollenallergi, og for nogle begynder irritationen allerede i februar/marts, når el og hassel er aktive, mens de fleste får problemer i april/maj med birk og maj/juni med græs.
Høfeber kan give koncentrationsbesvær og gøre dig træt, når du hele tiden enten nyser eller føler, der er et nys på vej. Måske sover du også dårligt om natten, så du er træt det meste af dagen. Du får lyst til at isolere dig i et sterilt rum uden den usynlige støv, der giver problemerne – så motion ude i fri luft kan virke som en uoverkommelig opgave. Men det kan være en god idé at kæmpe sig ud alligevel.
– Allergiske reaktioner er en slags betændelse. Motion og bevægelse i dagligdagen er en vigtig del af vores anti-inflammatoriske forsvar. Det betyder faktisk, at motionen dæmper betændelse og irritation i kroppen. Dels ved selv at danne anti-inflammatoriske stoffer, dels ved at forbrænde det farlige fedt på maven, som skaber betændelse, siger læge Jerk W. Langer til dagbladet Berlingske.
Men du kan tage nogle forholdsregler, så det ikke bliver rent selvpineri.
Det er en god idé at motionere tidligt om morgenen eller sent om aftenen, da pollentallene er lavest på disse tidspunkter. Der vil ofte være lidt fugt i luften, der kan binde pullonstøvet.
Det værste tidspunkt er midt på dagen, hvor varme og blæst kan hvirvle masser af pollen op.
Brug sportssolbriller, der slutter tæt omkring øjnene, da det beskytter slimhinderne direkte.
Regnvejr er naturligvis godt motionsvejr for pollenallergikere. Motionér efter en regnbyge – det dufter tilmed godt. Men det kan også være en god idé at opsøge andet vand: Løb f.eks. langs en kyst med pålandsvind, da der i sagens natur er meget lave pollental til søs.
Vask og tør dit træningstøj indendørs, så pollen ikke sætter sig i tøjfibrene.
Kilde: b.dk