Krop

Motionsgadgets – hvad virker?

6. december 2012

Vi har i mange år set diverse motionsredskaber, der kan bruges i hjemmet, blive markedsført via tv-shop, hvor man stilles ekstreme effekter i udsigt trods en beskeden indsats. Selvom de fleste nok forholder sig kritisk til tilbuddene, så vælter det alligevel frem med nye motionsgadgets i alle tænkelige udformninger.

Sko, der får fedtet til at rasle af kroppen, mavetræneren, der ved 60 sekunders daglig træning giver en perfekt six-pack, samt diverse el-stimulationsapparater, som bringer dig i topform, mens du sidder foran fjernsynet og slapper af. Det er bare nogle af de mange typer af træningsredskaber, som man har kunnet se i handlen, og som i mange tilfælde ingen reel effekt har. Der kommer dog hele tiden nye træningsgadgets på markedet, og nogle af disse kan faktisk være nyttige.

Vi har set nærmere på nogle af de nye gadgets, som er oppe i tiden, og du får her vores vurdering af både de tekniske gadgets, de nyeste hjemmetræningsredskaber og de sjove gadgets…

De tekniske motions-gadgets

Inden for de sidste ti år er der sket store landvindinger inden for de tekniske træningsgadgets, og i dag er det jo ikke usædvanligt at have et GPS-træningsur til løbeturen, og en wattmåler til cyklen. Fælles for mange af de tekniske træningsgadgets er, at de hjælper med at kvantificere træning, hvilket kan bruges til at se på effekten af træning, og derigennem hjælpe til at optimere træningen. For nogle virker de tekniske gadgets desuden motiverende.

Avanceret og smart skridttæller

Nike har netop lanceret et såkaldt “fuel band”, der er en videreudbygning af den klassiske skridttæller. Man får hver dag en score, som udtrykker dagens aktivitetsniveau. Man kan overføre fra Fuel band til sin iPhone, og der er lavet software, så man nøje kan følge sin træning og også danne virtuelle træningsgrupper med andre. Designet er smart (ligner et armbånd), og denne gadget fungerer samtidig som armbåndsur. Der er stærk signalværdi i denne gadget, og den vil helt sikkert være en motivator for nogle. Største problem er prisen (koster på nettet ca. 150$), som er høj for selv en avanceret og smart skridttæller.

Se mere her: nikeplus.nike.com/plus/products/fuelband

Musik når du svømmer

Nu kan du få musik i ørerne, når du svømmer. En lille ny vandtæt MP3 afspiller er på markedet. Den kan klikkes på svømmetøjet eller svømmebrillen. Mp3 afspilleren kan sågar flyde, hvis den skulle ryge af. En herlig gadget, der kan gøre den lidt ensformige svømmetræning en del sjovere, og prisen på ca. 60 $ er heller ikke urimelig.

Se mere om UWaterG4 på: www.gearedtobefit.com

Pulsmåler uden pulsbælte

Reebok har lanceret et nyt pulsur – Reebok InTouch Heart Rate Monitor, der ikke kræver, at man har et pulsbælte på. Det betyder, at man hele dagen hurtigt kan tjekke sin puls, hvilket måske lige kan gøre, at cykelturen hjem fra arbejde foregår lidt hurtigere, eller at tempoet på gåturen stiger lidt. Pulsen måles ved, at man sætter sin finger på uret, der så kort efter fortæller om pulsen. Uret er flot og sporty, og det er en sjov måde at få pulstræning ind i hverdagen på. Dog er uret ikke super praktisk til hård træning, hvor kontinuerlig måling og registrering af pulsen er målet, så her virker de traditionelle ure stadig klart bedst. Prisen er 100 $.

Musik tilpasset din træning

Motorola MotoActv er navnet på en ny træningsgadget, som holder styr på din træningstid, distance, hastighed, kalorier og puls. Men hvad der er mere interessant er, at der også er en indbygget MP3 afspiller (med plads til 4000 sange), som selv finder frem til hvilke sange, der bedst assisterer din træning, og genererer en spilleliste på den baggrund. Prisen er 200 $, og da de fleste nok alligevel foretrækker at høre selvvalgt musik, er den største fordel her, at denne gadget integrerer mange ting og samtidig er smart.

Se mere her: www.motorola.com

Fornuftige hjemmetræningsredskaber

Mini trampoliner

I øjeblikket vinder minitrampoliner til hjemmetræning frem. Disse har den fordel, at det ikke er så belastende for leddene som f.eks. løb, og det er samtidig ret sjovt. I USA er denne træningsform blevet så populær, at man kan gå til trampolintimer i fitnesscentrene flere steder. Umiddelbart et sjovt alternativt til den mere traditionelle træning, men variationsmulighederne virker dog ret begrænsede, hvorfor denne gadget nok skal ses mere som et supplement end som træning, der afløser den klassiske konditionstræning.

Navy seal træning

TRX er et træningskoncept, hvor man vha. et snorresystem sættes i stand til at lave et hav af øvelser, hvor der arbejdes mod kropsvægten. Der er tale om et simpelt system, som blev udviklet af Navy Seal, og der kan laves øvelser for hele kroppen. Det er et koncept, der godt kan fungere i hjemmet, men det er ikke så nemt at styre en stadig fremgang, som når man styrketræner i et fitnesscenter.

Se mere på www.trxtraining.com, hvor et pro kit kan erhverves for 200 $, inkluderet en DVD med øvelser.

De sjove gadgets

Kænguru støvler

Kangoo Jumps er en ny sko med indbygget plastfjeder, som gør det muligt at “springe som en kænguru”. Støvlen minder om en skistøvle, med to plastfjedre monteret under støvlen. Det ser både sjovt og spændende ud, men det ser også ud som om, det kræver en vis teknisk tillæring at få styr på dette træningsredskab. Der går derfor nok en vis tid, før man kan gennemføre sikker og effektiv træning på Kangoo Jumps. Prisen er 230 $, og du kan se mere på kangoojumps.com.

Crosstrainer-cykel

En anden af de sjove gadgets er den såkaldte Elliptigo – en form for crosstrainer cykel. Ved stående at bevæge benene i en cirkulær bevægelse bringes cyklen fremad, og den har som ved trampolintræningen den fordel, at belastningen på leddene er mindre end ved f.eks. løb. Hvis man er vild med crosstraineren i fitnesscentret, er dette en måde at bringe den uden for på, men hvorfor så egentlig ikke bare tage cyklen? En gadget, som nok er mere sjov end praktisk, og som nok ikke kommer til at dominere gadebilledet lige foreløbig. Prisen ligger mellem 2000 – 3499 $, og du kan se mere på elliptigo.com.

Kritisk vurdering før nye gadgets

Der findes mange motionsgadgets på markedet, og fælles for dem er, at man skal forholde sig kritisk til deres funktionalitet og effektivitet. Der kommer dog så mange nye ting i øjeblikket, som kan være med til at gøre den daglige træning sjovere, mere afvekslende og også mere effektiv, så du bør holde øje med nogle af dem og også være åben overfor at prøve det af.

Så “Go Gadget!”

Forrige artikelOsso buco med røget paprika og majsdumplings

Næste artikelMørbrad med nøddefyld & sellerislaw

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.