Krop

Motionsmodstander? Du kan også omvendes …

Foto: Flemming Petersen/Eye-catcher.dk
13. maj 2012

Det handler ikke altid om at tvinge sig selv i gang – nogle gange handler det mere om at finde den rette motionsform og blive mindet om goderne ved motion på egen krop. Læs bare en motionsmodstanders bekendelser i forbindelse med en ny aktiv hobby …

Motion har aldrig sagt mig noget, men så fandt jeg en ny motionsform, hvor alle, uanset alder, skavanker, vægt og tidligere erfaringer med motion, kan være med. Det viste sig, at jeg næsten syntes, det var sjovt at svede og pruste mig vej gennem 60 minutters Reformer Pilates.

Det er et syn for guder, når ni kvinder i lige så mange udformninger står med numserne i vejret i hver sin Reformer-maskine. Der har også sneget sig en mand ind på holdet denne tirsdag formiddag, men luften emmer ikke ligefrem af noget frækt, selv om her både svedes og stønnes.

Vi er til Reformer Pilates, det nyeste hit inden for motion, og det er hårdt! Ikke mindst for en inkarneret motionsmodstander, ikke af princip, men fordi jeg bare aldrig har fundet en motionsform, der passer mig. Før nu altså.

Jeg har altid haft et anstrengt forhold til motion. Samtidig har jeg været meget ked af, at jeg de seneste fem år har taget 35 kilo på. Så den 2. januar (selvfølgelig) skulle der ske noget. Endnu engang købte jeg ti gange motion, det har jeg prøvet mange gange før uden at bruge alle de dyrt indkøbte klip. Denne gang allierede jeg mig med min mor, begyndte til Reformer Pilates og blev glædeligt overrasket.

Selskab og resultater tæller

For her var endelig noget træning, der ikke kedede mig, og som samtidig gav lynhurtige resultater. Det hjalp desuden gevaldigt på motivationen til at komme af sted, at jeg havde en stående aftale om at afhente min mor hver tirsdag og torsdag og følges ind til centret.

Gennem hele mit voksne liv har jeg kæmpet med skiftevis at give motion en chance og have dårlig samvittighed over ikke at dyrke noget. Jeg har aldrig mærket de der lykkeendorfiner, mine spændstige og sporty veninder taler om. Hverken efter aerobic, step, fitness, yoga, motionscykling, løb eller andre motions-udfoldelser, som jeg har prøvet gennem tiden.

Det var da også med en blanding af stålsat vilje til at gennemføre i hvert fald de ti gange motion, jeg nu havde købt kort til, et stort ønske om at tabe mig og en lille smule opgivenhed på forhånd, (for motion er jo bare ikke sjovt), at jeg mødte op til træning første gang.

Da jeg trådte ind i Energiis lokaler på Ny Kongensgade i København, følte jeg mig straks godt tilpas. Stemningen afslappet og indehaveren, Gitte Salling, var imødekommende og hjælpsom på min første dag til Reformer Pilates. Alt det tog helt klart brodden af min grundlæggende uvilje mod de forestående prøvelser.

Til at overskue

Energii havde ti Reformer Pilates-maskiner fra begyndelsen, to mere er kommet til siden, lige som et helt nyt center er åbnet i Lyngby nord for København. Og holdene bliver hurtigt fyldt op. Så Gitte Salling har uddannet otte instruktører for at kunne imødekomme kundernes ønske om flere hold.

Selve træningen foregår ved, at man vælger en maskine, som man har hele timen igennem. Maskinen har fodbarre, skulderpuder, en vogn, der kan køre frem og tilbage, fem fjedre, som giver forskellig vægtmodstand, snore til armøvelser samt et såkaldt jumpboard, der bruges til afsluttende øvelse på hver time, en øvelse, som sætter pulsen i vejret i modsætning til de andre øvelser, der fokuserer på muskelstyrke og -smidighed.

Vi indtager hver især en maskine, sætter en gul og en blå fjeder på efter instruktørens instrukser og lægger os ned på vognen. Vi kører frem og tilbage i roligt tempo som opvarmning, inden det for alvor går løs. Og det er så her, de strittende numser kommer ind i billedet, for en af øvelserne, som bl.a. er god for både for- og baglår, foregår med fødderne på skulderpuderne, hænderne på fodbarren, og så er det bare at køre frem og tilbage med lige ryg og hovedet nede mellem skuldrene. Instruktøren guider os gennem hver øvelse, og hvis der er et par enkelte af dem, man absolut ikke er i stand til at udføre, viser hun den tilsvarende øvelse på gulv, og så går det straks lidt nemmere.

Det efter min mening geniale ved øvelserne er, udover at man får trænet samtlige muskler i kroppen, at de kun varer et til halvandet minut hver. Maks. 90 sekunder. Det er til at overskue. Og så er det videre til noget nyt, hvilket passer bedre til mit temperament end at sætte sig på en motionscykel eller i en romaskine og vide, at der skal jeg så sidde i en halv time…

Efter første gang i Reformer-maskinen skreg mine lårmuskler i protest. Eller måske af fryd? Det føltes i hvert fald som om, jeg havde fået ti trælår på hvert ben, men som Gitte Salling sagde: Det skal trænes væk! Og det skulle det. De to dage, der gik fra første træning til næste, så jeg sjov ud, når jeg gik, men efter anden gang, havde jeg ingen ømhed i benene længere. Det kom tilbage efter nogle gange, men mere behersket, og nogenlunde på samme tidspunkt kunne jeg også pludselig mærke, at jeg havde muskler i min mave.

Smerterne forsvandt

En morgen, da jeg havde været til træning seks gange, lå jeg og funderede over, hvad det var, der manglede… Og så kom jeg på det. Den stivhed i lænden, jeg havde døjet med så længe, jeg kunne huske, var væk! Jeg kunne med lethed stige ud af sengen, skulle ikke først krumme mig sammen, hive mig op at stå og i gang med dagens gøremål, inden stivheden forsvandt, som jeg havde været vant til flere gange om ugen i årevis.

Væk var desuden 5,1 kilo, for kosten lagde jeg også om, da jeg begyndte at træne, og selv om jeg stadig, efter ti gange, ikke mærker lykkehormoner suse rundt i kroppen, er jeg dog generelt mindre træt og har mere overskud til ting, jeg før virkelig skulle tage mig sammen til; så som at gøre rent eller lave sund og nærende mad til mig selv. Men det er måske i virkeligheden det, der er lykke? At orke dagligdagen og have overskud til at være god ved sig selv?

Joseph Pilates, der har opfundet pilates-systemet, har sagt om Reformer Pilates: “Efter 10 gange kan du mærke det, efter 20 gange kan du se det, og efter 30 gange har du fået en helt ny krop.” Og ja, jeg kan mærke det, så jeg har købt en omgang til og regner med at kunne se det om fem uger. Så må jeg se, om jeg skal have yderligere ti gange og få en helt ny krop inden sommerferien.

Forrige artikelAmarant – en urt slår rødder i Danmark

Næste artikelKender du dine værdier?