Husdyr-MRSA – eller MRSA 398 – trives i svinestaldene, og de multiresistente stafylokokker smitter fra dyr til mennesker. De fleste smittede mennesker vil være raske smittebærere, hvorfor stafylokokkerne hurtigt kan spredes til mennesker, der ikke har nogen daglig kontakt med de svin, sygdommen kommer fra.
Men når et menneske svækkes af anden sygdom, kan stafylokokkerne forårsage alvorlige infektioner og bylder, fordi immunforsvaret er svækket. Raske bærere af stafylokokkerne, der f.eks. får lavet en mindre operation (eksempelvis hos tandlægen) kan også risikere, at operationssåret inficeres med MRSA 398-stafylokokkerne. Det medfører en betændelsestilstand, som det er meget svært at slå ned med antibiotika, fordi stafylokokkerne har udviklet resistens.
Mindst fire danskere er indtil videre døde af de resistente bakterier fra grisestaldene. Det skal dog sættes i forhold til de omtrent 350 danskere, der hvert år dør af stafylokokinfektioner. I 2012 og 2013 døde 13 danskere af MRSA – heraf de tre af grisevarianten MRSA 398. Endnu et dødsfald blev registreret i 2014.
Men selvom antallet af dødsfald trods alt er beskedent i forhold til andre stafylokokinfektioner, er antallet af raske smittebærere i vækst. I 2014 blev der registreret 1279 smittede – hertil kommer en enorm gråzone af smittede, der ikke er bekendte med smitten.
Det giver store problemer i sundhedssektoren, hvor man skal isolere patienter med MRSA 398, ligesom behandlingen med antibiotika er mere kostbar og tager længere tid. Infektioner med MRSA 398 kan ofte nedkæmpes, men det afhænger af hvor på kroppen, infektionen befinder sig – og behandlingen kræver både indlæggelse og er en slem omgang for en patient, der måske i forvejen er svag.
Sundhedsvæsenets samlede udgifter til MRSA 398 er opgjort til 43 millioner kroner sidste år. Beløbet bliver næppe mindre i år, da alt tyder på, at der bliver flere registrerede tilfælde af MRSA 398-smitte i år end sidste år.
Fødevareministeriet har sammen med Sundhedsministeriet lavet spage forsøg på at begrænse smittens udbredelse – bl.a. gennem opfordringer til svinebønder om at bade og skifte tøj efter besøg i svinestalden. Alligevel har Statsrevisorerne udtalt en kritik af Fødevareministeriet for ikke at have gjort nok i forhold til MRSA-problematikken. ”Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Fødevareministeriet siden 2010 ikke har arbejdet effektivt for at bremse forekomsten af husdyr-MRSA”, lyder det blandt andet.
Selvom MRSA 398 også forefindes hos kvæg og fjerkræ, er den største smittekilde svinestaldene. Bakterien kan overleve i støv og eksempelvis sengetøj i måneder. Bakteriens ophav er med al sandsynlighed svineindustriens eksorbitante brug af antibiotika.