Det er det britiske dagblad The Guardian, der har fået foretaget stikprøvekontroller af svinekød og fundet MRSA i flere pakker fra Danmark. 100 pakker med alt fra koteletter til bacon er blevet undersøgt, og man fandt MRSA i én pakke fra Irland og otte pakker fra Danmark.
MRSA er i denne sammenhæng ikke er smittefarligt for mennesker, hvis kødet tilberedes korrekt, men dansk svineeksport kan alligevel lide ubodelig skade.
– Selv om MRSA i kød udgør ikke noget voldsomt stort smitteproblem, er det jo et rigtigt dårligt signal at sende. Og så vil der jo altid være en risiko, når bakterien er til stede, påpeger Hans Jørn Kolmos, der er professor og ekspert i MRSA til dr.dk.
Han peger på, at problemet opstår i slagtelinjerne på slagterierne, hvor kødet bliver forurenet med MRSA.
Men det kan ikke komme som nogen stor overraskelse, at de eksporterede kød er befængt med MRSA. For mindre end et år siden lavede Forbrugerrådet Tænk en tilsvarende undersøgelse, og her fandt man MRSA i otte ud af 25 pakker med svinekød.
MRSA er ikke farlig for raske mennesker, men den er farlig for ældre, syge og svagelige mennesker. MRSA kan ikke nedkæmpes med almindelig antibiotika, og hvis bakterien angriber et sår, kan det afstedkomme livstruende blodforgiftning.
Fem mennesker er døde af blodinfektion med MRSA i årene 2007 til 2014, viser tal fra Statens Serum Institut.
Folketinget har forsøgt sig med initiativer, der skal få landmændene til at bruge mindre antibiotika, fordi det er den eksorbitante brug af antibiotika, der skaber de resistente MRSA-bakterier. Initiativerne skal sikre, at landmændene bruger 15 procent mindre antibiotika inden 2018.
Men det løser ikke problemet her og nu, hvor udenlandsk tillid til den danske svineeksport bliver sat på en gevaldig prøve.
The Guardian fandt ikke MRSA i det britiske svinekød i undersøgelsen, men en tidligere undersøgelse har dog vist MRSA i svinekød fra Storbritannien.
– Det er en epidemi, der er ude af kontrol i Danmark. I bør se med stor alvor på det i Storbritannien, og I skulle se vores problemer: Vi burde have gjort noget for syv år siden, da de første eksempler dukkede op. Man skal ikke regne med, at problemerne forsvinder, hvis vi bare lukker øjnene, siger Hans Jørn Kolmos til The Guardian.
Kilde: Theguardian.com