Nyheder

Mundbakterier kan give leddegigt

20. december 2016

Årsagen til leddegigt er stadig en gåde for lægevidenskaben. Men nu peger ny forskning i retning af, at svaret kan findes i bakterier i munden.

 

Hvert år rammes cirka 1300 danskere af leddegigt. Sygdommen får immunforsvaret til at angribe kroppens led og fremprovokere en smertefuld betændelsestilstand. Årsagen til leddegigt er fortsat uvis, men nu tyder ny forskning på, at svaret kan ligge i vores mund.

Et internationalt forskerhold med dansk deltagelse mistænker en bakterie i mundhulen for at fremprovokere led-sygdommen.

Forskningen kan være startskuddet til, at lægevidenskaben kan blive mere målrettet i behandlingen af leddegigt og ramme sygdommens egentlige årsag. Det fortæller lektor Jesper Reinholdt fra Institut for Biomedicin fra Aarhus Universitet, der har deltaget i undersøgelsen i samarbejde med amerikanske forskere.

– Man har længe haft en teori om, at bakterier i munden kunne være skyld i, at immunforsvaret pludselig angriber kroppens egne led og fremkalder leddegigt. Mistanken er blevet født, fordi man har observeret en overhyppighed af paradentose, der skyldes bakterieinfektioner, hos patienter med leddegigt. Men det er aldrig lykkedes at finde den eller de ansvarlige bakterier, der potentielt kan skubbe kroppens immunforsvar i en uheldig retning. Nu har vi måske fundet den ansvarlige, siger Jesper Reinholdt til Politiken.dk.

 

Bakterien snyder kroppen til at angribe sig selv

Bakterien, der nu er i søgelyset, kaldes Aggregatibacter actinomycetemcomitans. De fleste af os har bakterien naturligt i munden, men under uheldige omstændigheder og hvis man er genetisk disponeret for det, kan den udvikle sig til den alvorlige tandkødsbetændelse paradentose.

Normalt vil immunforsvaret angribe bakterien, men bakterien kan frigive et giftstof for at forsvare sig, og det får immunforsvarscellerne til at danne nye proteiner, som kroppen ikke kan genkende. Bakterien snyder altså kroppen til at angribe sig selv.

– Det får kroppens immunforsvar til at angribe sine egne celler og skaber en betændelsesreaktion i tandkødet. Vi ved ikke, hvordan det sker, men den betændelsesreaktion kan øjensynligt sprede sig fra tænderne til resten af kroppen og ender med, at immunforsvaret angriber kroppens egne led, og så er sygdommen i form af leddegigt en realitet. Så vi har nu en stærk mistanke om, at leddegigt i nogle tilfælde kan være skudt i gang af noget, som startede som en tandkødsbetændelse, siger Jesper Reinholdt.

Forskerne vil nu kigge efter, om der er andre bakterier, der kan spille ind ved årsagen til leddegigt.

– Det kan være, at der er andre bakterier i munden, tarmen eller lungerne, der ligeledes kan få immunforsvaret på glatis og få det omvendt til at angribe kroppens egne celler. Så vores aktuelle undersøgelse har intensiveret vores jagt på at forstå, hvad det er for en rolle bakterierne spiller i udviklingen af leddegigt, siger Jesper Reinholdt.

Det er fortsat ikke til at vide, hvor ofte leddegigt skyldes en mundbakterie, men forskerne har et stort opklaringsarbejde foran sig, før den nye viden kan bruges til behandling og forebyggelse.

 

Kilder: politiken.dk 

Forrige artikelGrønne tips til levende lys

Næste artikelPalmekål med gulerødder og majs