Tema

Mundens sundhed er din sundhed

Foto: Shutterstock
15. februar 2022

En velfungerende mundhule med rene, stærke tænder er symbol på styrke og vitalitet. Det modsatte – en usund mund – kan være den direkte vej til flere sygdomme, end du tror. Det handler ikke kun om Karius og Baktus.

Hvis øjnene er sjælens spejl, må munden være kroppens indgang. Et trafikalt knudepunkt, der både tager imod livgivende ilt og ernæring, men som samtidig skal afvise ”blinde passagerer” i form af f.eks. bakterier og vira.

Det er bestemt ikke kun tandpine, du holder på afstand med en god mundhygiejne. Inflammationstilstande i munden er forbundet med en række skræmmende lidelser som bl.a. diabetes, demens og hjertekarsygdom.

Mundsundheden kan omvendt også blive udfordret, hvis vi rammes af sygdom – eller hvis vi bare glemmer vores eftersyn hos tandlægen.

På den positive side tæller, at du selv kan gøre en stor forskel for dine tænder og mundhulens tilstand. Tandbørstning og tandlægebesøg, naturligvis. Men også med dine valg af livsstil.

På de kommende sider sætter Naturli spot på nogle af de vigtige ting at vide, når din mundsundhed skal give dig lyst til at smile til livet.

Ved du det …

om mund og tænder

Paradentose er en tandkødsbetændelse, som har spredt sig til kæbeknoglen og forårsager løse tænder. Betændelsen kan sprede sig til resten af kroppen og øger ikke mindst risikoen for hjertekar-sygdom.

Hvor mange danskere anslås at have paradentose (i forskellig grad)? (40 %)

Paradentose og tandkødsbetændlese kan behandles effektivt hos tandlægen – men bliver det ofte ikke.

Hvor mange er i behandling for paradentose? (12-14 % af befolkningen – eller ca. en tredjedel af de ramte)

Paradentose kan ramme alle. Men rygere og ældre samt mennesker med diabetes, knogleskørhed, mundtørhed og nedsat immunforsvar er i særlig risiko.

Hvad er det typiske symptom på tandkødsbetændelse, som du selv kan opdage? (blødende tandkød)

Mange bakterier lever naturligt i mundhulen – godt halvdelen i gummerne og på tandoverfladen.

Hvor mange bakterietyper er kortlagt i munden? Ca. 100 – ca. 700 (700)

Regelmæssig tandbørstning og tandlægebesøg er nøglen til god mundsundhed, og der har været en imponerende udvikling i danske børns tandsundhed over de seneste generationer.

I 1989 havde 80 % af danske 15-årige haft et hul i tænderne (karies).

Hvor mange 15-årige havde haft karies i 2017? (44 %)

Forrige artikelTænderne fortæller, hvad du føler

Næste artikelTag vare på din mund og bliv sund

Carsten Gottlieb

Redaktør