– Mundskyl er noget pjat

Bruger du mundskyl i den tro, at det er uundværligt som led i den daglige tandpleje? Det er måske penge ud af vinduet

I et forsøg på at undgå huller og dårlig ånde bruger mange tandskyl. Men mindre og mere naturlige remedier kan gøre det.

– Hvis du er rask, og hvis du ikke har problemer med dine tænder eller tandkød, så har du ikke brug for mundskyl. Så enkelt er det, siger Svante Twetman, tandlæge og professor i kariologi ved Københavns Universitet til jp.dk.

Han understreger, at medicinsk mundskyl med eksempelvis klorhexidin eller flour kan være gavnligt for syge, ældre og andre, der har svært ved tandbørstningen eller let får huller.

– Men for den almindelige dansker, er der ingen ekstra effekt, siger han.

Palle Holmstrup er professor og dr. odont ved Københavns Universitet. Han forklarer, at årsagen til dårlig ånde skal findes, og at det ikke nytter at symptombehandle.

– Dårlig ånde opstår blandt andet, når der samles og nedbrydes madrester mellem de såkaldte tungepapiller, de små ujævnheder, vi har på tungen, fortæller Palle Holmstrup.

Den nedbrydning frigiver svovlholdige luftarter, som medfører dårlig ånde. En simpel tungeskraber kan afhjælpe dette problem.

– At drikke vand kan også hjælpe mod den dårlige ånde, fordi de svovlholdige dampe fra tungen er vandopløselige. Man kan også spise et æble, som sænker pH-værdien i munden, fortæller Palle Holmstrup.

– Hvis man gør det, kan enzymerne fra bakterierne ikke fungere. Og derved reducerer man også dannelsen af de svovlholdige luftarter, siger han.

1 kommentar

 • Lise Ingwersen siger:

  Til rette vedkommende!
  Spisning af flere grøntsager og indtag af meget vand, har fået bugt med min DÅRLIGE ånde!
  Venligst Lise.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *