Nyheder

Mundskyl udråbt til truslen på badeværelset

14. januar 2009

Ny forskning ligner dårlige nyheder for dem, som bruger skyllemidler mod dårlig ånde eller karies.

Forbrugere af mundskyllevæske burde tjekke indholdet af flasken en ekstra gang. For hvis produktet indeholder alkohol, kan det muligvis øge risikoen for kræftformer i munden.
Den advarsel kommer nu fra en australsk forsker, som er strøget frem med sine opdagelser i det seneste nummer af tidsskriftet, Dental Journal of Australia.Michael McCullough er professor i oral medicin ved University of Melbourne og altså øjeblikkets fremmeste kritiker af mundskylleprodukter.
Hans undersøgelse blandt over 3000 mennesker argumenterer for, at daglig brug af mundskyl er en ”signifikant risikofaktor” i udviklingen af kræft, eftersom alkoholen skulle gøre mundens indre overflade mere sårbar over for sygdommens forstadier.
De mest almindelige forstadier er celleforandringer i slimhinden, der kan vise sig som enten hvide eller røde pletter; sidstnævnte symptom bliver oftere til kræft.
Mødt med skepsis og krav om mere forskning
Forskeren Michael McCullough er fra et land, hvor mundskyl i høj grad har erobret markedsandele og giver en millionomsætning til producenterne.Et af de mest veletablerede brands er ”Listerine” fra firmaet Johnson & Johnson, som i 2006 kunne fejre sit 100 års jubilæum i australske butikker. Og de har selvfølgelig været nogen af de hurtigste til at afvise McCulloughs undergravende forskning.
Mere interessant er den kritik, der er kommet fra både australske og engelske forskere, som stiller spørgsmålstegn ved den egentlige forbindelse mellem kræft og mundskyl.
Professor ved University of Birminghams tandlægeuddannelse, Damien Walmsley, er en af dem, som har krævet mere bevismateriale, før folk skal frygte væsken på badeværelseshylden. Han understreger til avisen The Scotsman, at det er folk, som drikker meget alhohol og ryger, der især skal være bange for få mundkræft.
I Danmark er der registreret 202 nye tilfælde af mundhulekræft fra 2000 til 2004.
Kilde: Berlingske

Forrige artikelStorrumskontoret gør dig syg

Næste artikelAntioxidanter kan lindre smerte

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.