Nyheder

Museskader skal forebygges

27. maj 2007

Næsten hver anden dansker har ondt i hænder eller arme, når de går fra arbejdet. Arbejdet ved PC årsag til museskader.

Hver anden dansker har musesmerterDe danske computerbrugere mangler viden om forebyggelse af eventuelle museskader. Ifølge en ny undersøgelse blandt 1.516 skandinaver med computerarbejde har 39 pct. af dem smerter eller gener i mindre grad ved brug af en computermus. 8 pct. af de adspurgte danskere konstaterer, at computerarbejdet i høj grad giver dem smerter. For næsten halvdelens vedkommende har smerterne varet et år eller længere. Alligevel har hver fjerde smerteplagede dansker ikke forsøgt at gøre noget ved problemet.

Det undrer Thomas Höfelsauer, som fysioterapeut og medejer af Hillerød Fysioterapi og Træningscenter.

»Et år – eller endda længere – er lang tid at være plaget af musesmerter. Smerterne skal tages meget alvorligt, for de kan resultere i kroniske lidelser, hvis man ikke sætter ind tidligt i forløbet med behandling og eventuelle ændringer i arbejdsudstyret og arbejdssituationen,« siger Thomas Höfelsauer, som mener, at den bedste vej til et sundere arbejdsmiljø er forebyggelse.

De plagede danskere konstaterer, at smerterne er resulteret i sygemeldinger, mindre arbejde eller langsommere arbejdsgang på grund af museskaderne.

Ikke viden nok Næsten hver fjerde dansker medgiver i undersøgelsen, at de ikke ved nok om, hvordan man forebygger smerter, som skyldes arbejdet med computeren. 42 pct. af de adspurgte sidder hver dag seks til ni timer foran skærmen.

»Vi kan konstatere, at mange får smerter. Det kan forhåbentlig få folk til at tænke sig om, for smerterne går ikke bare væk. Vi ser stadig oftere unge i 20-30 års alderen, som får museskader. Overordnet er det ikke godt, at man sidder så længe ved computeren hver dag, og arbejdet bør mange steder kunne organiseres anderledes,« siger Svend-Erik Hermansen, som er faglig arbejdsmiljøsekretær i HK.

Folkesygdom Han forudser, at museskader udvikler sig til en egentlig folkesygdom. Men de ramte medarbejdere kan selv forebygge problemerne med pauser, omtanke og derefter endnu en pause fra skærmarbejdet, påpeger han.

Undersøgelse er lavet af Zapera, som har foretaget den for virksomheden Contour Design Nordic. Det er tredje år i træk, at Contour Design Nordic har fået foretaget undersøgelsen vedrørende skandinavernes oplevelser med arbejdet foran computeren.

Kilde: fpn.dk

Forrige artikelUnge på druk er forældres ansvar

Næste artikelMange astmatikere har også høfeber