Kræftpatienter kan have stor nytte af musik. De fleste studier peger på, at musik både kan dulme angst og smerter.
Det er amerikanske forskere, som har sammenkørt resultaterne fra 30 nyere studier, der beskæftigede sig med musik og smertelindring. Undersøgelserne omfatter samlet 1891 kræftpatienter. Undersøgelserne viser samstemmende, at både passiv lytning og aktive, musikalske udfoldelser havde indvirkning på patienternes livskvalitet, smerte og angst.
– Jeg tror stærkt på, at musikkens skønhed kan skabe fornyet håb for såvel patienter som pårørende og at det kan give dem vitalitet. Jeg er heller ikke i tvivl om, at musik kan være energiskabende, siger ledende forsker på projektet, Joke Bradt. Joke Bradt er professor på Drexel University i Philadelphia.
I 17 af de 30 studier havde patienterne blot lyttet til musik, mens de øvrige 13 studier beskæftigede sig med patienter, der sang, spillede klaver eller lavede rytmer. Alle studierne havde en kontrolgruppe, der modtog konventionel kræftbehandling uden musikalske indslag.
Samfulde 30 studier viste en reduktion af patienternes angst og en klar forbedring af livskvaliteten. Det viste spørgeskemaundersøgelser. I nogle studier havde musikken også en positiv indvirkning på smerte, humør, blodtryk, hjerterytme og blodiltning.
Men det var ikke lige meget, hvilken musik, der blev anvendt. Det handler naturligvis meget om patientens egen smag og baggrund. I undersøgelserne med passiv lytning kunne patienterne vælge mellem forskellige genrer.
Robert Zatorre, Ph.D. og forsker ved McGill University i Montreal, har undersøgt musiks påvirkning af hjernen. Han siger, at tempo og volume klart kan påvirke patienternes humør og stressniveau.
– Det har været anerkendt viden i lang tid, at musik kan påvirke sindet. Det er derfor vuggeviser eksisterer, så man kan få urolige babyer til at falde til ro, siger Robert Zatorre.
Robert Zatorre synes, at den nye undersøgelses resultater er meget lovende.
– Omkostningerne ved brug af musik er meget lave i forhold til andre initiativer mod sygdommen. Det er jo altid et spørgsmål, hvor godt det virker f.eks. i forhold til medicin, men man må sige, at bivirkningerne er til at overskue. Det værste, der kan ske, er at man kan skrue ned, hvis man ikke kan lide musikken, siger Robert Zatorre.
Kilde: CNN.com