Nyheder

Musik på stuerne

15. september 2009

Siden 2006 har studerende fra Konservatoriet for Musik og Formidling i Esbjerg spillet musik for kræftpatienter og deres pårørende på Sydvestjysk Sygehus og på Hospice Sydvestjylland. Der er ikke tale om traditionelle koncerter, men musik, der er skræddersyet til den enkelte patient eller patientgruppe.

’Jeg fik mod til at kæmpe videre med min kræftsygdom’. ’Tænker ikke på min sygdom, mens musikken spiller’. Konservatoriet for Musik og Formidling (VMK) har fået rigtig mange tilkendegivelser fra patienter, som de har spillet for.

-De angiver, at musikken er smertelindrende, og at når man hører musik, flytter man fokus og glemmer tid og sted for en stund, siger Margrethe Langer Bro, som er adjunkt på VMK og initiativtager til projektet.

Spiller mindst én gang om ugen

VMK startede med at spille for kræftpatienter en gang om ugen tilbage i 2006 og har gjort det lige siden. De studerende mødes med patienterne et par dage før og snakker om den musik, de ønsker at høre.

-Og vi opfylder deres ønsker – både rytmisk og klassisk musik. Patienterne og de pårørende er rigtig glade for tilbuddet. Det samme er de studerende. Sidste år deltog 25 studerende i projektet. Og de syntes alle, at det giver dem meget, når de spiller for få – og på en stue.

Der er meget nærvær, og de føler, de formidler musikken på en anden måde, siger Margrethe Langer Bro.

De studerende fra VMK starter op i denne måned med at spille og fortsætter indtil april måned 2010. Der er to eller tre studerende af sted pr. gang. De spiller bl.a. på Sydvestjysk Sygehus og Hospice Sydvestjylland.

Landsdækkende organisation

Ifølge Margrethe Langer Bro arbejder man på, at projektet ender med at blive en landsdækkende organisation, der skal formidle levende musik på hospice, hospitaler, fængsler og institutioner herhjemme.

-Vi har indtil nu spillet for omkring 500 mennesker, og vores erfaringer viser, at det virker.

Lige nu har vi forhandlinger i gang med Region Syd med henblik på at kunne udvide tilbuddet til også at gælde på Odense Universitetshospital og Vejle Sygehus. Går det i orden, er det meningen, at der skal laves et egentligt forskningsprojekt, så vi kan få dokumentationen på plads. Jeg håber virkelig, at tilbuddet kan komme mange flere, f.eks. kræftpatienter til gode, siger Margrethe Langer Bro.

Kilde: cancer.dk

(oprettet 18. september 2009)

Forrige artikelSåkaldt 'grønne' varer snyder forbrugerne

Næste artikelSpytsten

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.