De fleste af os har nok prøvet at gøre dette; vi har lyst til endnu en kop kaffe eller the, og sætter derfor elkedlen til at genkoge det samme vand. Teknisk set uskadeligt, men ikke ifølge en artikel på siden deldette.dk. Er der noget om det? Videnskab.dk satte sig for at be- eller afkræfte myten.
Deldette.dk hævder, at det er farligt, fordi indholdet af ilt i vandet ændrer sig i anden omgang og skulle få vandet til at frigive skadelige stoffer som arsenik, fluorid og nitrat.
– At indholdet af ilt ændrer sig, når man koger sit vand flere gange, er sådan set rigtigt nok, fortæller professor Jeppe C. Dyre, som arbejder ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet.
– Du har sikkert bemærket, at vand koger, syder og bobler lige i starten. Så falder det til ro og går senere rigtigt i kog. Gentager man forsøget, efter at det kogte vand er afkølet, vil der ingen syden og boblen være i starten. Der er sket et eller andet, og måske er det det, som får folk til at tro på myten. Men det, der sker er, at luft, opløst i vandet, er kogt ud, intet andet, lyder det fra Jeppe C. Dyre.
Teorien om frigivelsen af arsenik, fluorid og nitrat tilbagevises også af Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet
– Der kan ikke pludselig ‘opstå’ skadelige stoffer i vandet, som ikke allerede er der, inden man koger det. Fysikken laver ikke ting ud af ingenting. Hvis det er der anden gang, hvad skulle argumentet så være for, at de ikke var der første gang? Så er der et eller andet galt med din vandforsyning.