Omega-3 fedtsyrer virker dæmpende på inflammation, og inflammation er det måske vigtigste symptom på gigtsygdomme generelt. Så hvis du kun skal tage et tilskud mod din gigt, bør omega-3 være valget
Nogle gange er billedsproget så forførende, at det næsten kan gøre dig skeptisk. Gigt er typisk forbundet med stive led, og omega-3 jo en type olie. Så naturligvis skal dine led smøres med fiskeolie (hvor der er et stort indhold af omega-3).
Men i dette tilfælde er der blot tale om en rammende metafor for et veldokumenteret faktum. Selvom omega-3 i praksis ikke virker på samme måde, som når du sprøjter WD-40 på cykelkæden.
Hvis du lider af gigt, gør du klogt i at finde et omega-3 tilskud i god kvalitet
En kort forklaring af, hvad der forstås med omega-3: Der er tale om en gruppe af fedtsyrer (umættede), som findes i stor mængde i fiskeolie. Omega-3 i fisk er såkaldt langkædede og har betegnelsen DHA (docosahexaensyre) og EPA (eikosa-pentaensyre).
Omega-3 kan også findes i planter (og allermest i hørfrø), men her i form af den kortkædede fedtsyre ALA (alfa-linolensyre), som kroppen skal omdanne til DHA eller EPA, før den har en sundhedsvirkning. Kroppen får dog kun ca. 4% DHA/EPA ud af sit ALA-indtag – en dosis på 1.000 mg ALA bliver altså til 40 mg DHA. Så der skal mange hørfrø til for at nå op over f.eks. de 2.400 mg, der angives som dosis-grænsen for at dæmpe en inflammation.
Den forskning, som kobler omega-3 med en inflammationsdæmpende effekt, peger nemlig på, at du skal op i en markant dosis for at kunne regne med en virkning. Til sammenligning anbefales en dagsdosis på 600-1.000 mg for at styrke hjertefunktionen.
Mere end 700.000 danskere lider af en gigtsygdom, og det er dermed en af de mest udbredte lidelser overhovedet i befolkningen. Langt størstedelen af de gigtramte har artrose (slidgigt), mens de resterende er ramt af de autoimmune gigtsygdomme, hvoraf leddegigt er den hyppigste.
De autoimmune gigtsygdomme er karakteriseret ved inflammation, når kroppens eget immunsystem går til angreb på led og bindevæv. Der findes omkring 200 forskellige sygdomme i denne kategori, og de kan ramme stort set overalt i kroppen.
Når man har en autoimmun gigtsygdom, får man typisk medicin for at dæmpe symptomerne
Men derfor kan tilskud af omega-3 meget vel have en ekstra positiv effekt på symptomerne, fordi de unikke fedtsyrer binder sig til nogle aktive immunstoffer i blodet, som ellers har til opgave at stimulere inflammation.
Artrose er ikke en autoimmun sygdom. Det er i høj grad en fysisk sygdom, som opstår ved, at vi slider på det brusk, som afbøder knoglernes kontakt med hinanden i leddene. Traditionelt har man haft den forståelse af artrose, at smertesymptomer blev sat i gang af friktionen mellem knogler med tyndslidt brusk. Men ny forskning peger i en anden retning.
Med en særlig teknik for MR-scanning er det nemlig påvist, at artrose-patientens smerter og stivhed er værst, når der samtidig er inflammation i leddet. Leddet med den nedbrudte brusk fremprovokerer altså en inflammation, og først herefter bliver smerterne for alvor generende.
Så selvom artrose på mange måder er en helt anderledes sygdom end de autoimmune gigtsygdomme, kan dens symptomer altså med fordel dulmes ved at tage et godt tilskud af omega-3 fedtsyrer.
Sagen er så, hvordan du sikrer dig, at du får det bedste omega-3 tilskud til din situation.
Den bedste rådgivning får du typisk i din helsekost, hvor medarbejderne tager efteruddannelser og kurser i de forskellige produkter
Derfor er det også sjældent, at helsekostbutikkerne har decideret svage produkter på hylderne.
Hvis du selv skal kigge dig for – og du gerne vil have udbytte af den anti-inflammatoriske effekt – gælder det dels om at kigge efter indholdet af DHA og EPA i kapslerne. En standard kapsel er 1000 mg, og ofte ligger indholdet af disse fedtsyrer omkring 600 mg pr. kapsel. Men i nogle typer er der kun halvt så stor mængde af de langkædede omega-3 fedtsyrer DHA/EPA.
Tilskud kan sagtens være i god kvalitet, selvom der er lavere indhold af de langkædede. Det er bare sådan, at når vi har fokus på anti-inflammatorisk effekt, er den dokumenterede effekt hos EPA/DHA.
Hvis fokus var på hjernens behov for omega-3, ville tilskud med højt indhold af DHA blive prioriteret. Hvis det udelukkende handler om hjertesundhed, vil rådet være at spise noget rigtig fisk, ikke kun tilskud.
Nye kvalitetsprodukter på markedet tager hensyn til den stigende mængde mennesker, som ønsker at undgå kød. Produkter som Algae Omega og AlgeOmega3 er lavet på basis af alger (hvor fiskene får deres omega-3) og har samme indhold af DHA og EPA som standardprodukter.
Det klassiske olietilskud Udo’s Choice er certificeret økologisk. Det kan lade sig gøre, fordi både omega-3 og omega-6 fedtsyrer stammer fra planter.
Tilskuddet Flax Omega-3 er ligeledes økologisk – lavet 100% på pressede hørfrø.
Et ganske unikt produkt, som er svært at sammenligne med de øvrige, er Original Muslingeolie. Her er tale om omega-3 fedtsyrer, bl.a. EPA og DHA, men i et unikt ekstrakt ved navn PCSO-524, som sikrer en ensartet virkning hver gang. Original Muslingeolie er udvundet af en musling, som i århundreder er blevet brugt af New Zealands oprindelige befolkning til at dulme ledsmerter.
Omega-6 med antiinflammatorisk virkning
Omega-6 er en anden fedtsyre, som kroppen skal have tilført udefra. Omega-6 indgår ofte i stort mål i det gennemsnitlige menneskes kostplan, så derfor er den lidt mindre i fokus.
Omega-6 fedtsyren GLA har imidlertid antiinflammatorisk virkning, så det kan også være godt som tilskud. Her må det tilrådes at finde et tilskud, hvor GLA er kombineret med omega-3 fedtsyrer.
Hvis man tager GLA i sin rene form, er der risiko for at påvirke andre af kroppens balancer, så det faktisk kan fremme inflammation. Den risiko er elimineret, og faktisk bliver optageligheden af stoffet bedre, når du tager det i et tilskud, som også indeholder omega-3. Det kunne f.eks. være Omni- Omega fra BioSym, der ud over GLA indeholder 600 mg DHA/EPA.