Nyheder

Myterne om de grå hår

19. marts 2014

Hvorfor bliver håret gråt? Der er flere myter om fænomenet, som for nogle er en naturlig del af at blive ældre, mens det for andre er en ubehagelig påmindelse om tabt ungdom.

Sådan en sølvgrå eller hvid manke kan være ganske klædelig – tænk blot på skuespilleren Meryl Streep, musikeren Emmylou Harris (billedet) eller den tidligere præsident Bill Clinton. Men for mange kommer de første grå hår som en ubehagelig påmindelse om, at kroppen langsomt forfalder, og at livet ikke varer evigt.

Grå hår og stress

Den slags sandheder afstedkommer næsten altid myter og ubrugelige, velmente råd.

For hvorfor kommer de? Nogle mennesker bliver jo allerede gråhårede i 30-årsalderen, mens det sker langt senere for mange andre. Når der er denne forskel, må det kunne tilskrives livsstil, stress, rygning – eller måske for mange farvebehandlinger af håret?

Når det gælder rygning, er svaret et forsigtigt “måske”. Der er faktisk en undersøgelse fra i fjor, der peger på en mulig sammenhæng mellem rygning og grå hår i en meget tidlig alder. Men hverken stress eller hårfarvning har nogen indflydelse på, om hårene bliver grå eller ej.

Gråhåret på en enkelt nat

De fleste kender til myten om ham, der blev gråhåret på en enkelt nat som følge af en stor sorg. Det er ikke umuligt, at det er sådan, det er blevet opfattet af omgivelserne, men det er ikke fysisk muligt. Vi har op mod 300.000 hårstrå, der alle vokser omkring én centimeter om måneden. Når først håret er vokset ud af hårsækken, kan det ikke ændre farve – undtagen hvis du farver det, eller hvis solen bleger det. Så der har nok snarere været tale om en gammel mand med delvist gråt hår, der i løbet af få dage har tabt en del af sine hårstrå, så der kun var de grå tilbage. Det er en ret naturlig forklaring, da de grå hår er de nyeste hårstrå, og da vi i forvejen smider mellem 50 og 300 hårstrå i døgnet. Ved stor stresspåvirkning, sygdom, graviditet m.v. kan vi smide en del flere, fordi kroppen skiller sig af med hår, der alligevel stod foran snarlig udskiftning.

Brintoverilte i hårsækkene

Årsagen til de grå hår skal findes i simpel kemi. Hårsækkene producerer brintoverilte igennem hele livet, men når vi bliver ældre får kroppen sværere ved at nedbryde det. Brintoverilte er det samme stof, vi bruger til at affarve håret med.

Hvis du vil udsætte de grå hår, kan det være en god idé at spise kød, mejeriprodukter og fisk. Der er fundet en forbindelse mellem lavt indhold af B12-vitaminet i blodet og forringet pigment.

Kilder: expressen.se, Illustreret Videnskab

Forrige artikelVitaminer forsvinder i saftpressen

Næste artikelKondidrik