Krop

Når dine tilskud frem til virkning?

15. september 2015

En velfungerende tarm og en god tarmflora er nødvendig for, at du optager næringsstoffer fra din mad og dine tilskud. Men indpakningen af dit tilskud kan også have en betydning for, hvor godt det optages.

De rette bakterier i tarmen skaber grundlaget for, at dine tarme kan udføre deres arbejde ordentligt. En af de vigtigste opgaver for tarmen er at udnytte den næring, der kommer forbi. Når du spiser sundt og varieret, skulle du også gerne få valuta for pengene i form af udnyttelsen af vitaminer og mineraler m.m., som kan bringes ud til cellerne og give dig energi og vitalitet.

Når det går galt i tarmen, påvirker det altså ikke bare dit velvære i form af mavesmerter eller toiletproblemer. Det udsætter dig også for risikoen for mere sygdom på både kort og lang sigt. Et godt eksempel er cøliaki, gluten-allergi, hvor de ramte nogle gange taber sig voldsomt og ikke får ordentlig næring nok, før sygdommen opdages, fordi deres tarm ikke fungerer ordentligt.

Bakterier i din tarm sørger også for, at du kan udvikle f.eks. K-vitamin og visse af B-vitaminerne, så det er ikke udelukkende et spørgsmål om optagelse, men også et spørgsmål om overhovedet at danne nogle vitaminer, at du har de rette tarmbakterier.

Kapsler giver flere aktive stoffer

Når vi sender tilskud ned til vores tarm, er der dog også andre måder, hvorpå vi kan støtte optagelsen. Tabletter med vitaminer og mineraler indeholder op til 85 pct. hjælpestoffer, der har som funktion at samle og holde tabletten i form. Det er altså langt fra alt indhold, din krop kan bruge til noget. En af de producenter, der har gjort op med dette, er Biortomin, der i deres vitamin- og mineralserie nu er gået fra tabletter til udelukkende kapsler.

En kapsel kan nemlig indeholde langt flere nyttige vitaminer og mineraler, og samtidig udelukke mange af de unødvendige hjælpestoffer, der bliver tilsat tabletten som bindemiddel.

Udover at indeholde færre unyttige stoffer har Biortomin til gengæld skruet op for næringsindholdet. Det betyder, at du kan få næsten de samme vitaminer og mineraler ud af to kapsler i dag, som der tidligere var i tre tabletter. Fordelen ved kapslerne er, at de kan rumme mere af det gode, og så er det også lettere for producenten at skrue op og ned for bestemte næringsstoffer. Samtidig undgår producenten at skulle banke næringsstofferne sammen i en tablet – det udvikler varme og kan skade de aktive stoffer.

Mere eller mindre?

At kunne optage næringsstoffer er også et spørgsmål om at afstemme næringsstofferne i forhold til hinanden. Nogle af vores vitaminer bakker op om hinanden – f.eks. er B-vitaminerne en forudsætning for, at vi kan optage rigtig mange af de andre næringsstoffer. Andre næringsstoffer modarbejder hinanden – her er især mineralerne lidt kræsne at arbejde med, da de kan slås om den samme plads.

Enkelte af næringsstofferne er derfor neddroslet i f.eks. Biortomin – det drejer sig om calcium og magnesium, der af mange tages ved siden af multivitamin-kapslen, og som kan være nogle af dem, der med fordel kan tages på et andet tidspunkt.

Men hvad så med slow release-effekten, som mange tabletter og piller bryster sig af? Faktisk er der ikke megen forskning, der viser, om det kan betale sig at få sine næringsstoffer i en lind strøm i stedet for ad én gang fra en kapsel. Mange slow release-produkter benytter sig af knap så naturlige metoder, når de aktive stoffer skal holdes tilbage i fordøjelsen, f.eks. ved at pakke stofferne ind i uopløselige emner som acryl, der skal sikre, at næringsstofferne først senere frigives i takt med at indkapslingen nedbrydes. Om disse unaturlige fyldstoffer opvejes af en bedre optagelse, er der som sagt ingen forskning, der bakker op om.

 

Biortomin

Et bredt dækkende vitamin- og mineraltilskud, som nu består af vegetabilske kapsler, hvis eneste indhold er aktive stoffer og rismel, der bliver brugt til at sikre en jævn distribution af indholdet.

Indholdet af vitaminer og mineraler er afstemt, så du med to kapsler – en morgen og en aften – er godt dækket ind i forhold til danske behov.

 

Bak fordøjelsen op med bakterier

En god fordøjelse, der kan hjælpe dig med at optage dine tilskud, kan hjælpes godt på vej af mælkesyrebakterier. De fås som forskellige tilskud, hvis du har behov for at understøtte fordøjelsesenzymerne eller immunforsvaret, f.eks. kan en dosis Lactiplus hjælpe dig godt på vej.

Lactiplus er et kosttilskud med mælkesyrebakterier, der er tilsat calcium, selen og C-vitamin, der er til gavn for både maven og immunforsvaret.

I en daglig dosis Lactiplus få du lige så mange mælkesyrebakterier, som hvis du spiste en hel liter yoghurt. Kapslerne giver et tilskud af mælkesyrebakterier fra flere forskellige bakteriestammer, der er afstemt efter miljøerne i de forskellige tarmafsnit.

 

Forrige artikelFor mange kvinder får fjernet livmoderen

Næste artikelSund Livsstil med tang og olivenolie

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.