Krop

Når glæden udebliver i graviditeten

2. juni 2015

Det bør være en lykkelig tid i enhver kvindes liv, når et nyt liv er ved at tage form. Men selvom barnet er ønsket og ventet, oplever en stor andel af kvinder alligevel, at glæden og lykken udebliver. Depression under og efter graviditeten er både tabubelagt og skadeligt.

Det første tydelige spark i maven, indkøb af barnevogn og babypludren. Graviditet henstår for de fleste som en romantisk tid med masser af familiær glæde over, at der snart kommer trippende børnefødder, og at næste generation er sikret. Derfor rammer en depression i denne periode af en kvindes liv endnu hårdere. En graviditet kan være hård for alle, og det samme kan tiden med et spædbarn. Men hvis man ikke engang er i stand til at glæde sig over dette lille nye liv, så bliver det urimelig hårdt. Ikke mindst, fordi omverdenen kan have rigtig svært ved at forstå manglen på glæde, og den ramte kvinde kan føle sig overordentlig forkert, bange og utaknemmelig.

Tabuet er måske med til at skjule, at mellem 13 og 19 pct. af alle gravide får en fødselsdepression i mere eller mindre grad. Samtidig er mange af de ramte bange for at søge hjælp. Antidepressiv medicin er for de færreste foreneligt med graviditet og amning, og det er helt naturligt, at man ikke ønsker at skulle vælge mellem medicin og muligheden for at kunne amme.

Depression skal behandles

En ubehandlet depression kan dog være til stor skade for både mor og barn på længere sigt, så der bør ikke være nogen skam i at søge hjælp, og den praktiserende læge er selvfølgelig en nøgleperson her. Til gengæld ville det være ønskeligt, hvis de praktiserende læger havde nogle gode alternativer til medicin at tilbyde de gravide.

Inden for naturmidlernes verden har prikbladet perikon – som i f.eks. midlet Velzina – længe været kendt for at kunne give lige så gode resultater som antidepressiv medicin ved milde til moderate depressioner.

Kun få studier har undersøgt sikkerheden ved at bruge perikon under graviditet og amning, men de få forsøg, der har været, viser ikke øget risiko for barnet eller graviditeten. I brystmælk har man enten ikke kunnet måle eller har målt ekstremt lave koncentrationer af perikon, efter moderens indtagelse af midlet.

Studierne er dog endnu ikke omfattende nok til, at man med sikkerhed kan sige, at midlet at ufarligt i forbindelse med graviditet eller amning, til gengæld ved man, at perikon har langt færre bivirkninger hos depressive, der ikke er gravide, i forhold til konventionel antidepressiv medicin.

Følg graviditets-råd

Ved en fødselsdepression eller anden depression, der kræver behandling i forbindelse med graviditet, bør kvinden hele tiden i samarbejde med lægen og overveje risikoer mod fordele omkring medicin. Ingen gravid bør være tvunget til at tage medicin, som hun føler kan skade hendes barn. Men man skal måske overveje, om en eventuel amning skal ske på bekostning af moderens mentale helbred.

Dog er der flere gode råd, der er værd at tage med i betragtning, hvis ventetiden er knap så glædelig:

Hvis du døjer med depression, skal du lytte endnu mere til rådet om at få rigeligt med omega 3-fedtsyrer under graviditeten. Et dansk studie af 54.000 kvinders kostindtag viste, at jo lavere indtag af fisk under graviditeten – jo højere risiko var der for, at kvinderne blev behandlet for depression med antidepressiver et år efter fødslen.

Folsyre/folinsyre er faktisk også vigtig ud over dets evne til at forebygge neuralrørsdefekt hos barnet. I hvert fald viser undersøgelser, at et lavt indhold af folsyre i blodet gav dårligere effekt af behandlingen mod depression, mens et højere niveau af folsyre gav større succes med antidepressiv behandling.

Husk de basale humørspredere

Lys, musikterapi og motion er heller ikke dårlige bud på ufarlige terapier, der kan hjælpe mod en depression. Et lille studie på gravide med depression viste klare forbedringer efter tre ugers lysterapi og endnu bedre efter fem uger.

At vi alle får bedre humør og bliver mindre urolige, når vi får rørt os, får frisk luft og lytter til afslappende musik er måske ikke atomfysik. Men det er stadig værd at have i baghovedet, når man leder efter gode måder at dæmpe en depression på uden medicin.

Andre mindre undersøgelser viser, at akupunktur og massage også kan være gode bud på behandlinger, der kan lindre ved angst og lettere depressioner.

 

Værd at vide om depression

Risikoen for at udvikle en depression i løbet af livet er dobbelt så stor for kvinder i forhold til mænd.

Depression under graviditeten udgør en stor risikofaktor, når det kommer til at udvikle en fødselsdepression efterfølgende.

Ubehandlede depressioner hos gravide øger risikoen for komplikationer både hos fostret og under fødslen.

Fødselsdepression er forbundet med øget risiko for, at barnet udvikler adfærds- og følelsesmæssige problemer senere samt lavere IQ.

Mødrenes risiko for at begå selvmord øges. 20 pct. af dødsfald efter fødslen kan hos depressive mødre tilskrives selvmord.

 

Effektiv ved milde til moderate depressioner

Perikon – som i naturmidlet Velzina – virker ved at påvirke hjernens evne til at omsætte serotonin – ‘lykke- eller humørstoffet’, som mange depressive lider af mangel på.

To metaanalyser har sammenlignet perikons effekt med placebo og almindelig antidepressiv medicin. Når det gjaldt milde til moderate depressioner havde perikon en klar effekt i forhold til placebo og en lignende og nogle gange bedre effekt end den antidepressive medicin.

Samtidig er midler med perikon forbundet med færre bivirkninger end de mest brugte antidepressiver.

 

Gode råd til en gladere graviditet

Både kroppen, sundheden, humøret, barnet og moderen har nytte af:

– omega 3-fedtsyrer

– folsyre

– motion

– lys og frisk luft

 

Forrige artikelByg din baby

Næste artikelWHO: Roundup kan være kræftfremkaldende