Krop

Når smertestillende medicin har for høj en pris

Foto: Scanpix/Iris
20. januar 2019

En gang udskrev de fleste læger smertestillende midler pr. automatik, når det var tydeligt, at patienten led. I dag har flere heldigvis fået øjnene op for alternativer i takt med, at bevidstheden vokser omkring, at der oftest følger bivirkninger med medicinen. Men mange får stadig en recept på skrappe midler ved smertesygdomme.

Selv smertestillende håndkøbsmedicin har uønskede bivirkninger. Det ved både forskere, læger og apoteker, der i stigende grad er begyndt at oplyse om farerne ved at indtage medicin på fast basis. Budskabet er, at selv håndkøbsmedicin skal bruges med omtanke.

Taler vi om receptpligtig medicin, som morfinlignende midler eller de såkaldte NSAID-midler, der bruges ved gigt, er omkostningerne endnu større. Vi veksler vores smerter for maveproblemer, risiko for hjertekarsygdomme, omtågethed eller på sigt endnu flere smerter.

Men hvad gør man så, hvis man lider af nogle af de mest gængse smertefulde sygdomme som f.eks. gigt?

Heldigvis er man flere steder ved at få øjnene op for, at livsstilen kan gøre en stor forskel. Især motion nævnes af sundhedsmyndigheder som et middel, der på sigt kan gøre en forskel for rigtig mange gigtpatienter. Desværre får kosten lidt mindre opmærksomhed – endnu – som en del af synderen, eller modsat løsningen, når det handler om at dæmpe inflammationssygdomme, der skaber smerter.

Motion kan også have den udfordring, at det er smertefuldt at komme i gang. Det er let nok at sige, at man kan få glæde af træningen på sigt, men hvis det gør ondt, hver gang man skal afsted eller i gang, går det let ud over motivationen.

Hjælp til gigtsmerter

Her har en kombination af kosttilskud med antiinflammatoriske egenskaber og smertestillende gel vist sig at kunne gøre en forskel.

Forsøg med Mobiled, der indeholder ekstrakt af roden fra djævleklo og Atrogel, der indeholder ekstrakt af urten Guldblomme (Arnica Montana), viser, at gigtpatienter i løbet af fire uger kan nedsætte deres smerter og behov for smertestillende midler med en tredjedel.

Djævleklo, som er indholdet i Mobiled, er en stærk antioxidant, der virker mod inflammation, og har især god effekt ved led- og muskelsmerter forårsaget heraf.

Guldblomme er en urt, der i mange år har været kendt for sin indflydelse på ømme led og muskler. Smøres den på huden ved de ramte led, har den en mærkbar effekt. Da huden også optager nogle af de virkningsfulde stoffer, har den ikke blot virkning her-og-nu, men også på sigt for sin virkning inde i kroppen.

At kunne finde en her-og-nu-lindring kan netop betyde, at man kan komme afsted og få den forebyggende motion, som alle har så godt af.

Harmløs håndkøbsmedicin?

Men kan man ikke bare tage en almindelig smertestillende pille? Den kan vel ikke være så skadelig, når den kan købes som håndkøbsmedicin? Sådan tænker mange desværre, og det er helt almindeligt at give midlerne til både børn og gravide. Men selv tilsyneladende harmløse hovedpinepiller kan give bivirkninger på sigt.

Undersøgelser har linket paracetamol (det aktive stof i de mest kendte mærker af håndkøbs-medicin mod smerter) til udvikling af både adhd og mindre fertilitet hos børn af gravide, der har indtaget pillerne. Det er desuden forbundet med risikoen for at udvikle både en række kroniske sygdomme og indlæringsvanskeligheder, hvis mindre børn får smertestillende midler med paracetamol i deres første leveår.

Udvikling af hovedpine kan også være en bivirkning ved at tage smertestillende håndkøbsmedicin, mens de kraftigere og receptpligtige smertestillere har endnu større risici og bivirkninger forbundet med indtaget gennem længere tid.

 


 

Gel med guldblomme

Arnica Montana – guldblomme – er normalt en vildtvoksende og fredet plante. I Atrogel benyttes planter dyrket efter økologiske standarder. Blomsterhovederne bliver plukket, og efter en nænsom forarbejdning bliver de aktive stoffer indarbejdet i gelen.

Du kan anvende gelen mod ømme muskler (også efter motion), skader eller ved ømme inflammationsramte led.

Smør et tyndt lag på to-tre gange om dagen på det berørte område. Masseres blidt ind.

 


 

Roden fra djævleklo

Egenskaberne fra planten djævleklo var på et tidspunkt ved at udrydde planten. Men i Mobiled benyttes kun indhold fra bæredygtig dyrkning i Kalahari-ørkenen.

Udover lettere gigtsygdomme kan midlet også bruges ved andre muskel- og ledsmerter eller inflammationssygdomme som podegra og fibromyalgi.

Dosis er typisk to-tre tabletter om dagen ved gigtsymptomer. En tablet er ofte nok ved vedligeholdelse, når inflammationen er nedbragt.

 


 

Morfin og NSAID

Ligesom hovedpinepiller kan morfin, der tages i længere tid, føre til smerter i sig selv. Samtidig er morfinpræparater – og såkaldt kunstig morfin – stærkt vanedannende. Mange patienter klager desuden over bedøvelse af sanserne og en konstant følelse af at være i en osteklokke.

NSAID-midlerne er kendt som gigtmedicin, da de har en antiinflammatorisk effekt, som netop har virkning ved mange gigtsygdomme. Men de senere år er lægerne blevet mere påpasselige med at udskrive midlerne, som har vist sig at have mange uheldige bivirkninger, ikke mindst en højere risiko for hjertekarproblemer. Almindelige bivirkninger er maveproblemer, hovedpine, træthed og svimmelhed.

Forrige artikelRødbedesuppe med timian

Næste artikelI 2015 var Kristina i sit livs form, nu er hun bange for at dø