Nyheder

Når sund bliver for sundt

12. juli 2016

Hvad er grænsen for et sund forhold til kost og et overdrevent forhold? Det kan være svært at finde balancen. Flere behandlere ser en stigning i spiseforstyrrede børn. Ofte kommer de fra familier med meget fokus på sundhed

Familier med sundhed som værdigrundlag, har den bedste hensigt for deres børn og arbejder aktivt med, at de skal have en sund opvækst med gode og sunde rutiner. Men for nogle unge kan for meget fokus på sundhed være skadelig.

 

Kostregler og sundhedsdiæter

Sund livsstil er meget oppe i tiden, og der er mange nye tendenser og livsstilsformer, som bliver brugt rundt i danske hjem. Det kan være foodmap, glutenfri eller stenalderkost. Livsstilsformer som kan være gode at følge, men hvor det kræver opmærksomhed på børn og unges forhold til dem – med fokus på, hvornår det bliver for meget?

Et sted hvor de modtager mange af de spiseforstyrrede børn og unge er på Kildehøj Privathospital. Her vurderer hospitalsdirektør Rachel Santini, at halvdelen har været på en form sundhedsfremmende diæt eller kur før deres spiseforstyrrelse.

– Det ekstreme fokus på diæter kan gøre børn utrygge og neurotiske i forhold til mad, siger Rachel Santini til Jyllands-Posten.

 

Ros for at være sund

Hos landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade ser de også tendensen. Generalsekretær Steen Andersen oplever en opdeling i henvendelserne. Hos nogle er det forældrene, der laver diæter på børnenes vegne, og andre gange er det forældrene der ringer i bekymring over en diæt, som barnet vil på.

– Fælles for begge situationer er, at børnene bygger et selvværd op omkring kost. De får ros for at være dygtige til at være sunde, siger Steen Andersen til Jyllands-Posten.

Når et barn modtager ros, hver gang det tager en sund beslutning, er det naturligt, at det vil stræbe efter fortsat at modtage den ros. Det er derfor vigtigt med en naturlig tilgang til ros uden overvægt på en bestemt ting.

Det kan være en svær balance, at holde sit barn sundt – uden at det bliver for meget for barnet. Den generelle samfundsfokus på sundhed gør også, at det ofte er ude af forældrenes hænder, men kommer udelukkende af påvirkninger fra skolen eller online.

Som udgangspunkt er godt godt at have en sund livsstil, men det kan også være vigtigt at have fokus på, hvornår sund bliver for sundt.

 

Kilde: Jyllands-Posten ”Familiens kostregler giver børn spiseforstyrrelser”

Forrige artikelPrøv en anderledes træningsform

Næste artikelGodt glutenfrit brød