Krop

Når tarmens bakterier stjæler

En velfungerende tarmflora er vigtig for din sundhed. De mange mikroorganismer i den nederste del af fordøjelseskanalen har brug for spormineralet selen. Faktisk i så høj grad, at tarmbakterierne kan finde
på at ”stjæle” selen fra din krop

Foto: Shutterstock
20. april 2023

En velfungerende tarmflora er vigtig for din sundhed. De mange mikroorganismer i den nederste del af fordøjelseskanalen har brug for spormineralet selen. Faktisk i så høj grad, at tarmbakterierne kan finde på at ”stjæle” selen fra din krop

Her i bladet har vi ofte prøvet at belyse betydningen af en velfungerende tarmflora. De milliarder af mikroorganismer, som bor i dit tarmsystem, hjælper dig med at producere vitaminer og næringsstoffer, at nedbryde kostfibre (som din egen krop ikke har redskaber til) og at beskytte dig imod fjendtlige bakterier eller virus.

Du har måske også læst i Naturli om spormineralet selen, som også spiller en vigtig rolle for kroppen og som det kan være svært at få tilstrækkelige mængder af i den almindelige kost.

Nu viser ny forskning, at tarmbakterierne endda kan finde på at nedbryde kroppens selenoproteiner for at sikre sig den selen, de har brug for


Selen har en vigtig rolle

Tarmbakterierne har brug for selen til at danne nogle af de enzymer, som gør bakterierne i stand til at udføre deres opgaver i fordøjelsessystemet. Mikroorganismerne kan i en mangelsituation også konkurrere indbyrdes om selen. Noget tyder endda på, at kroppens ”faste beboere” blandt mikroorganismer på samme måde kan stjæle selen fra invaderende bakterier for at forhindre, at de spreder sig og fremkalder sygdom.

Intet tyder på, at kroppens egne celler kan snuppe selen tilbage fra de mikrorganismer, som har tilranet sig værtsorganismens portion af spormineralet.

Dermed kan kroppen komme i underskud af selen, til gengæld for en velfungerende mikrobiota i tarmen. Selen indgår i bl.a. stofskiftefunktioner, forplantning, produktion af hår og negle. Selen har også en vigtig rolle i en velfungerende kredsløbsfunktion.

Mange er i underskud

Selen er et stof, som findes i jorden. Det optages af planterne, og du får din dosis gennem grøntsager eller gennem kød/mælk fra dyr, som har spist af jordens afgrøder. Indholdet af selen i jorden er ikke det samme over hele jorden, og Danmark ligger i et område, som er temmelig fattigt på selen.

Anbefalet dosis for kvinder er 50 mcg og for mænd 60 mcg. Undersøgelser har vist, at den gennemsnitlige dansker ligger noget under denne dosis. Hvis du er uheldig, kan du altså sagtens være en dansker, som ligger langt under anbefalet dosis.

Mange vælger derfor at tage et tilskud af selen-tabletter. For at være på den sikre side er det en god ide at vælge et tilskud, som kroppen let kan optage og få gavn af.

Tilskuddet SelenoPrecise har nok den bedste dokumentation for optagelighed og fås som tabletter à 100 mcg. SelenoPrecise er baseret på en patenteret form for selengær, der indeholder forskellige organiske selenvarianter, og præparatet er hyppigt blevet benyttet i videnskabelige undersøgelser

Forrige artikelEndometriose – hvad kan du selv gøre?

Næste artikelBedre livskvalitet med collagen

Carsten Gottlieb

Redaktør