Tema

Når virus rammer…

Foto: Shutterstock
29. november 2021

Få både børn og voksne hurtigere på benene igen, når familien bliver ramt af en af efterårets mange sygdomme.

Åh nej, en forkølelse, influenza eller anden sygdom banker på døren. Og så lige nu, hvor højtiden nærmer sig og vi skal hygge os og fejre sammen.

Juletiden er fyldt med skønne arrangementer, som bringer smil og glæde. Og så er der selvfølgelig selve juleaften. Børnene har glædet sig så meget, at det næsten ikke er til at holde ud at vente mere. Det værste, der kan ske nu, er at børn og/eller voksne bliver lagt ned af sygdom.

Det er desværre ikke så ualmindeligt at blive ramt af virussygdom i december. Vi er ofte meget sammen med andre mennesker. Vi sover måske lidt for lidt. Vi spiser lidt mere sukker end vi plejer. Vi har lidt mere travlt for at nå alle arrangementer og for at blive færdige på arbejdet til at holde juleferie. Alt sammen faktorer, der påvirker vores immunforsvar i den gale retning. Derfor kan vi nemt løbe ind i en forkølelse, influenza eller lignende.

Ofte hører vi, at der ikke er noget, vi kan gøre, når virus rammer os. Antibiotika virker kun mod bakterier og vi har ikke medicin, der på samme måde kan slå virus ihjel. Vi er derfor ofre for smitten og sygdommen og må bare vente på, at det går over.

Det er også rigtigt ud fra et medicinsk perspektiv. Men hvis vi tager nogle lidt andre briller på, så ser det heldigvis lidt anderledes ud. Kampen mod virus bliver kæmpet af vores eget immunforsvar. Jo stærkere vores immunforsvar er, jo mindre syge bliver vi, og jo hurtigere kommer vi igennem. Erfaring og studier viser, at vi kan gøre en stor del for at hjælpe og støtte immunforsvaret – også lige når virus rammer.

Den vigtige basis

Jo stærkere kroppen og immunforsvaret er som udgangspunkt, jo nemmere er det at styre igennem sygdom. Desto nemmere er det også at booste immunforsvaret ekstra, når virus rammer. Derfor er basis altid at styrke immunforsvaret med hverdagssundhed bestående af en varieret og sund kost med masser af grøntsager og god søvn.

Det er ikke alle børn, der er lige begejstrede for grøntsager. Brug gerne kreativiteren og fantasien til at putte grøntsager i maden alle de steder, du kan. F.eks. i pandekager, vafler, lasagne, smoothies, kødsovs og så videre. Sørg også gerne for at støtte tarmens vigtige bakterier med mad, der indeholder gavnlige bakterier som f.eks. syrnede mælke-/plantedrikke. Cirka 70 % af immunforsvaret sidder netop i tarmens mikrobiota.

Suppler gerne hele familien med en god kvalitets multivitamin, lidt ekstra D-vitamin om vinteren og eventuelt lidt ekstra zink og selen, hvis multivitaminpillen ikke indeholder så meget af disse. D-vitamin, selen og zink er særligt vigtige for immunforsvaret. Giv eventuelt også en god kvalitets fiskeolie samt probiotika/mælkesyrebakterier.

De 3 vigtigste principper

Nu er du klar til at give et ekstra boost, når virus kigger forbi.

Det vigtigste princip, når vi skal hjælpe kroppen hurtigt gennem sygdom, er, at starte så snart de første tegn viser sig. Så snart du hører dit barn hoste, ser lidt snot, bemærker lidt blanke øjne, hører dit barn sige, at det gør lidt ondt i halsen eller lignende, så er det her, du skal sætte ind. Netop her sidder virus ikke helt så talstærkt fast i kroppen endnu. Den er nemmere at slå ned nu, end når der er gået flere dage og den har spredt sig godt rundt i kroppen. Derfor kan du med stor fordel have et lille hjemmeapotek stående fast i skabet. Virus har det nemlig med at dukke op, også når butikkerne er lukkede, eller du har langt til nærmeste helsekost.

Det næste princip er også uhyre vigtigt. Det hedder: Giv nok. Hvis de midler, du giver, skal have effekt, så skal der gives tilstrækkeligt store mængder. Her ligger en stor del af forklaringen på, hvorfor du måske har set studier eller hørt nogen udtale sig om, at de naturlige midler ikke har effekt. Det handler ofte om, at der ikke er givet nok.

Det tredje princip er lige så vigtigt og læner sig op af det andet. De hedder: Giv tit nok. Nogle af de midler, du læser om lidt længere fremme i artiklen, virker fantastisk, men de er hurtigt ude af kroppen igen. Derfor skal de gives ofte for at have effekt.

Snot-og-influenza destroyer-cocktail

Lad os se på, hvad du skal gøre for at hjælpe kroppen med at slå virus hurtigere ned. Den ”cocktail”, du bliver præsenteret for her, er uhyre effektiv. Brug helst hele ”cocktailen”.

C-vitamin er en fantastisk støtte til immunforsvaret. C-vitamin er helt ufarligt. Ved for store doser kan det give lidt løs mave, men det er ikke farligt. Mest effektive dosis er faktisk den, der ligger lige under “løs-mave dosis”. Find gerne tarm-tolerence grænsen hos den enkelte ved at skrue roligt op for dosis og sæt en smule ned, når I oplever løs mave. Giv C-vitamin cirka hver 3. time i vågne timer. C-vitamin fås som piller, dråber og tyggetabletter, der eventuelt kan knuses.
Småbørn kan få ca. 90-100 mg hver 3. time – sæt op, hvis det tåles af maven.
Skolebørn kan få ca. 200-500 mg hver 3. time – sæt op, hvis det tåles af maven.

Voksne kan tage ca. 1000-2000 mg hver 3. time – sæt op, hvis det tåles af maven

Hvis du har taget høje doser af C-vitamin i mere end 3-4 dage, er det en god ide at trappe lidt langsomt ned igen bagefter, når I er raske igen. Fortsæt gerne med at tage en dosis dagligt.

Echinacea hedder også Rød Solhat. Det er en urt, som har vist god effekt på immunforsvaret. Den virker lige som C-vitamin bedst, når den gives ofte. Echinacea fås blandt andet som dråber og tyggetabletter, der eventuelt kan knuses eller i en mixtur som f.eks. Echinacea Hotdrink. Se dosis på produktet, men giv hver 3. time sammen med C-vitamin.

Manuka honning er en særlig honning fra New Zealand, der har vist god effekt på både virus og bakterier. Den fås i forskellige styrker. Vælg gerne mindst styrke 400. Giv 1 teskefuld 3 gange dagligt. Slik det gerne langsom af skeen som en slikkepind. Hvis du har adgang til dansk koldpresset honning, er det også et godt alternativ. Presset honning efterlader mere pollen i produktet end slynget honning.

D-vitamin har en uhyre vigtig betydning for immunforsvaret. Det er som tidligere skrevet vigtigt at holde et konstant godt niveau i kroppen året rundt, hvilket for de flestes vedkommende kræver et ekstra tilskud som minimum fra cirka september til maj.

Giv D-vitamin ved opstart af sygdom, hvis I ikke allerede får det. 20-25 mcg en gang dagligt til børn, 40-50 mcg til voksne. D-vitamin fås som dråber, kapsler eller spray. Husk at medregne det, I eventuelt allerede får i en multivitamin og andre tilskud.

Hvad med Panodil?

Hos mange familier er det standard at have Panodil stående i skabet til både store og små. Læger foreslår ofte, at man giver Panodil for at tage ubehaget og for at sænke feberen, når der er influenza på færde. Det kan købes i håndkøb og det virker ret hurtigt. Så er det ikke bedre og mere effektivt end vitaminer og urter?

Det er vigtigt at huske, at feber ikke som udgangspunkt er en fjende. Feber er med til at fortælle kroppen at den skal holde sig i ro, så immunforsvaret har ro til at arbejde. Feber får de sygdomsfremkaldende virus og bakterier til at bevæge sig lidt langsommere, så immunforsvarets celler bedre kan bekæmpe dem.

Smerter og ubehag er heller ikke en fjende. Igen er det kroppens måde at fortælle os på, at vi skal tage den helt med ro. Sygdomsbekæmpelse er super energikrævende og fungerer bedst, når kroppen ikke bruger energi på bevægelse.

Panodil er altså ikke med til at styrke immunforsvarets evne til at bekæmpe infektionen. Derfor hjælper det ikke til at komme hurtigere igennem infektionen – måske tværtimod (hvis der er tendens til feberkramper, kan det være nødvendigt med medicin, der sænker feberen efter aftale med egen læge).

Betyder det så, at det bare skal være helt forfærdeligt at være syg? Nej, det behøver det ikke være. Der er andre muligheder for at lindre, som du kan prøve først – se faktaboksen om lindring.

Virker det?

Måske er du stadig lidt skeptisk, om det virkelig kan gøre en forskel med C-vitamin, echinacea og honning. Jeg vil varmt anbefale dig at prøve det af. Jeg har ikke tal på de virusinfektioner, jeg har slået ned hos mig selv og mine tre børn i årenes løb. Selv opstart i nye skoler, på efterskole, tæt samvær med syge venner og familie, influenza i omløb med mere er vi kommet omkring uden sygedage.

Husk, at det er afgørende at komme hurtigt i gang. Så smut en tur i din helsekost og hent lidt til hjemmeapoteket. Det holder sig meget længe og er guld værd, når virus banker på.

Sådan kan du lindre

Ind imellem glemmer vi, hvor effektive gamle husråd er. Nærvær, omsorg og små tips kan have en fantastisk effekt på velbefindende under sygdom. Det kan for eksempel være:

  • En kold klud på panden – skiftes når den bliver varm.
  • Frisk luft i rummet
  • Kærlige nus på håret
  • Kolde klude rundt om anklerne og håndled (kan sænke feberen lidt) – skiftes cirka hver 10. minut
  • Kolde eller varme omslag på det ømme sted
  • Højtlæsning, en lydbog, en fortælling
  • Let massage på ømme led og muskler
  • En saftevandsis eller en kold smoothie

Hvis du eller dit barn oplever, at kroppen har svært ved at finde ro, så kan I bruge det homøopatiske middel Chamomilla Comp eller en kop lunken kamillete.

Forrige artikelFærre sygedage med plantemedicin

Næste artikelPlastik væk fra strandene

Anette Straadt

Sundhedsplejerske
Skribent på Naturli siden 2011.