Tid er blevet en mangelvare. Til trods for at vi har huset fuld af maskiner – til at hjælpe os, og vores arbejdsuge er 3 timer kortere, end den var for bare 20 år siden.
Vi skynder os med at få hverdagens gøremål overstået – vasketøjet, madlavningen, opvasken m.m. Vi stresser over bilkøen hver eneste morgen og raser over den, når vi havner i den igen om eftermiddagen. Vi hører kun efter ungernes fortællinger fra deres dag med et halvt øre og ænser slet ikke, hvordan vi selv har det, kroppens signaler bliver overhørt, for det har vi ikke tid til nu.
Vi smager ikke på maden og heller ikke på den plade chokolade, der lige røg ned. Kan vi holde til det tempo? Når vi mere, fordi vi har fart på? Og skal det virkelig være hverdagskost at holde mange bolde i luften på en gang fra morgen til aften?
Vi kunne øve os i at gøre en ting ad gangen og have bevidstheden med. Og spare kræfter i stedet for at flippe ud over de omstændigheder, vi alligevel ikke kan ændre på. Lyder det overmenneskeligt? Helligt? Umuligt? Så læs endeligt videre…
To af mine yndlingsbøger om emnet er skrevet af en vietnamesisk munk, Thich Nhat Hanh. Han underviser bl.a. i hverdagsmeditation – om nærvær og om at finde freden i sig selv.
Et godt sted at begynde er ved opvasken. Nå nej, den har de fleste husstande jo købt en maskine til at klare – for at spare tid. Efter min mening den mest overflødige energisluger, der findes. Carsten Vagn-Hansen sagde engang i et radioprogram, at ”10 timer hos en god psykolog koster det samme som en ny opvaskemaskine”. Det sætter tingene lidt i perspektiv, ikke?
Min opvask klares med en balje og børste og så til tørre i et tørrestativ, der har fast plads på køkkenbordet. Så er jeg også fri for at bøje mig ned i gulvhøjde 80 gange for at tømme maskinen. Overvej om du har brug for at få en ny, hvis den, I har, går i stykker eller er en energifrådser.
Opvask kan blive til en dejlig meditativ oplevelse, fuld af nærvær. Den er et oplagt sted at øve sig. Giv dig tid til at mærke og have opmærksomhed på hænderne i det varme vand, hændernes bevægelser, mærk skummet, formen af koppen, skeen osv. Når du har prøvet at holde din opmærksomhed fanget på denne enkle opgave flere gange, vil du sikkert, som jeg, mene, at det er en god måde at få skuldrene ned på og få tankemyldret ud af hovedet. Det giver simpelt-hen: RO. Målet med opvasken er at vaske op. Der er intet andet end det nu.
Der er et kinesisk ordsprog, der siger, at når du har løbet meget langt, skal du standse op og vente på at få sjælen med. Det er jo, hvad der sker, når vi har travlt. Vi glemmer at give os tid til at få sjælen med, men løber bare videre, så snart vi har luft til det.
Det vil hjælpe gevaldigt at have fokus på åndedrættet, hvis du skal finde ro. Det er effektivt og ganske, ganske enkelt.
Sid blot behageligt. Træk vejret naturligt uden at gøre det kunstigt, hverken dybt eller langsomt. Bare træk vejret på den måde, der er normalt for dig. Når du ånder ind, tænker du ordet ”ind”. Når du puster ud, tænker du ordet ”ud”. Denne teknik vil hjælpe dig med at holde fokus på vejrtrækningen, holde andre tanker ude, få sjælen hjem på plads igen. Dit åndedræt vil blive fredfyldt.
Da et smil kan løfte din sindsstemning og samtidig afspænde kroppen, kan du også lave øvelsen på denne måde: på indånding kan du tænke denne sætning: ”Jeg ånder ind og beroliger min krop”, på udånding: ”Jeg ånder ud og smiler”, og så bare antyde eller føle ”et let smil”.
Hvis du vil øve dig i meditation, vil disse øvelser være et godt sted at begynde. Hurtigt vil det blive lettere og lettere at finde ind i stemningen. Og det vigtige er at gøre det hver dag, bare kort tid. Hellere 5 minutter hver dag frem for 30 minutter hver søndag.
Munke, for hvem meditation har været en del af livet altid, har en ro, der er helt unik. Jeg læste engang, at der var lavet forsøg, der gik ud på at måle kroppens reaktioner på høje lyde. Selv når det var meget voldsomt, lyden af bomber f.eks., blev munkene ikke synderligt påvirket af det. Deres blodtryk og puls steg næsten ikke. Tænk, at kunne bevare roen uanset hvad!
Roen i situationer, der ellers stresser dig, er nok noget af en udfordring. Men prøv alligevel, for det betaler sig. Tænk f.eks. på bilkøen på vej til job. Der sidder man så igen, triller langsomt af sted på en motorvej, der bare er proppet til. I stedet for at hidse sig op og sidde på nåle, kan du læne dig tilbage og lave vejrtræknings-øvelserne. Se denne tid som en lille pause. Hvad kan du ellers gøre? Det er jo temmelig nytteløst at kæmpe imod situationen. Du kan jo ikke løfte bilen op og svæve hen over køen. Hjælper det at sidde og bide tænder og få blodtrykket op i det røde felt? Kommer du hurtigere frem af det? Nej vel. Slap af og nyd de minutter, du her fik foræret til at være opmærksom på dit åndedræt.
Hvordan spiser du din mad? Er der ro og nærvær, når du skal spise? Mange af os har jo nok en tendens til at sidde og snakke og diskutere med vores kollegaer over frokosten, eller hvis du spiser alene – at sidde med avisen. På den måde kommer man uhyre nemt til at spise alt for meget. For man smager bare ikke så godt på maden, som hvis man har fokus på sit nærvær her. Åbner sine sanser over for måltidet, både synet af farverne, duften, konsistens og smag.
Prøv engang at tage dig tid til at mærke forskellen. Tag et stykke frugt eller chokolade. Spis det langsomt og uden, at du laver noget andet end det imens. Smag intenst på det, tyg det grundigt, sans det, duft det, giv dig lang tid. Du vil nok opdage, at du måske plejer at kunne spise en halv plade chokolade, men nu er mæt og tilfredsstillet efter et par bidder. Fordi du har spist med opmærksomhed og med dine sanser tændt.
Ønsker du at gå videre med at træne opmærksomhed og ro, vil det være på sin plads at foreslå meditation. Find et sted i dit hjem, hvor du kan sidde behageligt, i en stol eller på en pude på gulvet. Hold ryggen rank og luk øjnene. Du kan også ligge på ryggen med benene lidt fra hinanden og armene ned langs siderne. Begynd med at have bevidstheden på åndedrættet.
Det rigtig svære består i at lade være med at tænke! At tømme hovedet for tanker. Men når du øver dig lidt, vil det blive lettere. At være næsten tanketom i en stund vil gøre, at dine batterier genoplades.
Vil du gå videre med meditation, eller har du brug for at blive guidet, vil jeg anbefale at gå på opdagelse mellem cd-udgivelser fra Fønix, der er beregnet til formålet.