Børn og unge med lyttende og nærværende forældre får sjældent problemer med alkohol. Det viser en ny svensk doktorafhandling.
Teenageres forbrug af alkohol er socialt betinget, men kan i nogle tilfælde føre til slagsmål, ulykker og uønskede, seksuelle relationer. De fleste forældre frygter sønnernes og døtrenes teenagetid, hvor det sociale liv ofte kombineres med alkoholindtag. Andre undersøgelser har vist, at et stort alkoholforbrug i teenageårene øger risikoen for alkoholmisbrug senere i livet.
Men hvis afkommet skal styres uden om alkoholrelaterede ulykker og umådeholdent drikkeri, er opskriften ifølge Anna-Karin Danielsson fra Karolinska Institutet i Stockholm ret enkel.
– Hvis børn og forældre har en stærk relation, og hvis forældrene ikke hjælper deres teenagebørn med at få fat i alkohol, er risikoen for senere risikobetonet alkoholforbrug væsentlig mindre, forklarer Anna-Karin Danielsson. Hun er forsker ved institutionen for folkesundhedsvidenskab ved Karolinska Institutet.
Hun har i sin doktorafhandling fulgt 1200 unge i alderen 13 til 19 år mellem 2001 og 2006. Hun har undersøgt, hvilke faktorer, der kan mindske risikoen for højt alkoholforbrug – også senere i livet.
– Men drenge og piger er ikke ens. Risikoen for alkoholmisbrug blandt drenge, som ryger og har venner, der drikker, mindskes enormt, hvis deres forældre interesserer sig for, hvad sønnerne laver og med hvem. For piger i risikogruppen er det mere vigtigt, at de har et følelsesmæssigt nært og stabilt forhold til deres forældre, siger Anna-Karin Danielsson.
En anden del af afhandlingen omhandler forskellene i unges alkoholvaner i 23 europæiske lande. Det viser sig, at der er markante forskelle på vanerne i Norden og Storbritannien i forhold til det øvrige Europa. Teenagepiger i Skandinavien og Storbritannien drikker mere end deres søstre i det øvrige Europa. Faktisk drikker de i udstrakt grad omtrent ligeså meget som deres drengevenner.
Anna-Karin Danielsson konkluderer, at den præventive indsats bør passes til.
– Det er vigtigt at udvikle den præventive indsats, så den ikke kun retter sig mod unge med det største alkoholforbrug og flest problemer. De unge, som af forskellig årsag ikke har fuld opbakning fra deres forældre, må ikke glemmes, påpeger hun.
www.ki.se