Næsten hver tredje kvinde bruger alternativ behandling

Omkring hver fjerde dansker opsøger jævnligt alternativ behandling. Det viser tal i en ny rapport.

Foto: Shutterstock
8. september 2022

Omkring hver fjerde dansker opsøger jævnligt alternativ behandling. Det viser tal i en ny rapport.

Massage, zoneterapi, kraniosakralterapi eller akupunktur. Den såkaldt alternative behandling er heldigvis stadig meget udbredt i Danmark, og tilslutningen er steget betragteligt, siden man begyndte at måle på udbredelsen i 1987.

24 pct. af den voksne befolkning har brugt én eller flere former for alternativ behandling inden for det seneste år. Det svarer til cirka 1,2 millioner danskere.

Det viser rapporten ”Alternativ Behandling. Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2021”, som Statens Institut for Folkesundhed står bag.

Massage og kropsterapi hitter

Det er især massage, kropsterapi og andre manipulative terapier, der er populære.

– Omkring 18 pct, svarende til næsten 890.000 danskere har inden for det seneste år været hos en massør, kropsterapeut eller lignende, siger videnskabelig assistent Sofie Rossen Møller, der er rapportens hovedforfatter.

Herefter topper akupunktur og zoneterapi i popularitet. Her har henholdsvis 5,2 og 3,2 pct. fået én eller flere behandlinger inden for det seneste år.

Alternativ behandling er i rapporten defineret som brug af behandlere og behandlingsformer uden for det almindelige sundhedsvæsen.

Kvinder er flittige brugere af alternativ behandling

Det er især kvinder, der lægger krop til alternativ behandling. Omkring 30 procent af alle kvinder har været til én eller flere behandlere indenfor det seneste år, mens det gælder omkring 18 procent af mænd.

Hvad angår alder, er det især de 35-54-årige, der lægger sig på briksen hos en alternativ behandler. Dette gælder både mænd og kvinder.

Lille fald i udviklingen

Statens Institut for Folkesundhed har siden 1987 undersøgt danskernes brug af alternativ behandling.

Udviklingen viser, at der mellem 1987 og 2010 er sket en støt stigning iandelen fra 10 til omkring 26 procent, der har brugt alternativ behandling inden for det seneste år.

Herefter er stigningen stagneret frem mod 2017, hvor den var cirka 28 procent. Siden er der for første gang sket et fald i udviklingen, idet andelen i 2021 er faldet til 24 procent.

Corona har en betydning

Faldet skal dog ses i lyset af, at den nye rapport er sket med data indsamlet i 2021, hvor der i forbindelse med håndteringen af COVID-19-pandemien var indført en række midlertidige tiltag og restriktioner.

– Eksempelvis har flere liberale serviceerhverv, såsom massører og akupunktører, været nedlukket i perioder, og derudover var de i længere tid pålagt en række restriktioner, hvilket med al sandsynlighed har påvirket danskernes brug af alternativ behandling, siger Sofie Rossen Møller.

Figuren viser hvilke alternative behandlingsformer, som danskerne har benyttet inden for det seneste år, opgivet i procent og estimeret antal i befolkningen.

Kilde: sdu.dk

Forrige artikelKosttilskud – value for money

Næste artikelStyrk hukommelsen med bær, frugt og grønt

Thomas la Cour

Journalist