Krop

Når håret falder af

25. september 2009

Hvis vi har tandpine, går vi til tandlægen. Hvis vi har smerter andre steder, går vi til lægen. Men hvor går vi hen, når håret falder af? På Hårklinikken har man stor erfaring i at behandle hår- og hovedbundsproblemer, og rigtig mange mænd og kvinder er blevet hjulpet, efter at andre behandlingsformer har svigtet.

For langt de fleste er det en trist, men nogenlunde normal opdagelse, når det begynder at tynde ud i hårpragten. For andre er mængderne af hårtab alt for store eller for tidlige til at kunne kaldes normale. Fortvivlelsen vokser i takt med, at mængderne af hår på børsten og i vasken efter morgenbadet, bliver hverdag. Det gælder både mænd og kvinder.

41-årige Lars Skjøth, grundlægger af Hårklinikken i København, er en af dem, der har erfaret problemet med hårtab på sin egen krop. I sin ungdom led han af heftigt hårtab på grund af en ondartet psoriasis i hovedbunden, og blev hjulpet ved hjælp af en utraditionel metode.

Lars Skjøth tager imod på Hårklinikken i Amaliegade i København.

– Selv kom jeg i sin tid ind i billedet ved at henvende mig til Hårklinikken i Skanderborg på grund af mine hår- og hovedbundsproblemer, som jeg uden held havde forsøgt afhjulpet gennem almindelig praktiserende hudlæge. Jeg havde tabt en masse hår og så mig selv som værende fuldstændig skaldet, og jeg var bange for, at det var den vej, det gik.

– Da jeg så kom i kontakt med Hårklinikken, blev det vendt på hovedet i løbet af nogle få måneder, hvor situationen lige pludselig gik den helt rigtige vej i stedet for den forkerte, fortsætter Lars Skjøth, der i dag er ejer af en tæt, mørk hårpragt.

– Det gjorde, at jeg fattede interesse for dette koncept. Jeg var på daværende tidspunkt i gang med at læse ernæringsvidenskab – og ja, så tog det ene det andet, og det er det, jeg har beskæftiget mig med lige siden.

Siden Lars Skjøth startede klinikkerne i Danmark i 1992, har man haft cirka 30.000 personer i behandling. En del er henvist af læger og hudlæger, men mange kommer, fordi de har hørt om Hårklinikken fra personer, som selv har været i behandling, eller de har læst artikler i blade og aviser.

Naturpræparater mod hårtab

– Vi behandler på helt individuelt tilpasset vis hår- og hovedbundsproblemer ved at bruge planteudtræk sammensat på en bestemt måde. Disse planteekstrakter er tilført bl.a. mælkesyrebakterier, fedtsyrer, proteinstoffer og andre ting, som kan afhjælpe forskellige problemer, men vigtigst af alt er, at alle produkterne bliver tillavet individuelt til hver enkelt klient. Vi benytter os af cirka 200 planteudtræk i processen.

Alle klienter kommer igennem et handlingsforløb, hvor man allerførst, inden selve behandlingen, kommer til en forundersøgelse, hvor en af Hårklinikkens behandlere vurderer, om man vil sige ja eller nej til at behandle. Hvis ja, kommer man igennem et forløb, hvor man til sidst enten afslutter eller kommer ned på vedligeholdelsesniveau.

Et behandlingsforløb, med den aktive, intensive del kan strække sig fra 6 til 18 måneder, men det er dog ikke noget, der sker på klinikken. Det er noget, man gør hjemme hos sig selv som en daglig rutine i lighed med at vaske sig og børste tænder osv. Det omfatter grundig massage af hovedbunden, både før og efter at man har gnedet linimentet på og brugt shampooen. Man bør ikke anvende stylingprodukter, men kan anvende Hårklinikkens speciallavede stylingprodukter uden problematiske indholdsstoffer, og håret må kun fønes med kold luft. Varm luft er direkte skadelig for håret.

Gode råd mod hårtab

Undgå brug af balsam og voks i hovedbunden.

Brug kold luft ved føntørring.

Pas på stress, p-piller, slankekure og spiseforstyrrelser.

Spis groft og grønt.

Massér ofte hovedbunden.

Hårtab rammer kvindernes pryd

I starten var det hovedsagelig mænd, der benyttede Hårklinikken, men i dag nærmer det sig 55 procent kvinder og 45 procent mænd. Der er dog kommet flere mænd på det seneste.

– Hårtab betyder klart mest for kvinder. Mænd kan jo trimme håret kort eller anlægge en anden frisure, så skaldetheden ikke er så tydelig, men kvinder har det ikke på samme måde. For deres vedkommende er det jo simpelt hen et angreb på selvopfattelsen, et stort angreb mod noget, hun ligesom har betragtet som et organ, noget hun har med sig altid. Lige pludselig mister hun det, mister noget af sin pryd, siger Lars Skjøth.

– Men hårtab hos kvinder er meget mere udbredt, end man skulle tro. Der er en masse livsstil forbundet med det, stressfaktorer, ernæring, hårfarvemidler, stylingprodukter og mange andre fysisk overordnede omstændigheder, også alt det, der påvirker det hormonelle.

– Mange lever af underlødige ting, sådan at de får en masse hurtige kulhydrater, som måske oven i købet er tomme, hvad der får blodsukkeret til at stige hurtigt og falde lige så hurtigt. Dertil kommer indtaget af forskellige sukkerholdige læskedrikke. Et eksempel er de mange, der drikker en mængde smoothies og derved ganske vist får en del frugt. Men det kan give problemer, for på toppen af det blodsukker, der produceres, dannes der også mere af den negative form for mandligt kønshormon, DHT, der bl.a. kan forårsage hårtab.

– Man skal selvfølgelig ikke lade være at spise frugt, der har en masse gode vitaminer, men det er væsentligt, at vi får meget mere af de ”hårde frugter”, som f.eks. faste grønne pærer, æbler, faste blommer osv., og så naturligvis den faste, grove del af de grønne grønsager. Men alle vore klienter får en individuelt tilpasset behandling, hvor der kun gøres brug af naturprodukter og kosttilskud af højeste kvalitet.

Planteudtrækkene gør det imidlertid ikke alene, det er i høj grad op til den enkelte, om behandlingen skal lykkes eller ej, da det er klienten selv, som skal udføre behandlingen derhjemme, i samråd med klinikken.

Hårklinik over hele verden

Udover afdelingen i København har Hårklinikken også afdelinger i Oslo, fire steder i Tyskland, en i Frankrig, i spa-byen Vienne, en i Spanien, og endelig er man i færd med at etablere en afdeling i USA.

Konceptet startede helt tilbage i slutningen af halvtredserne, da Herdis og Børge Hassager efter et forskningsophold i Canada oprettede en klinik i Mesing ved Skanderborg, hvor de fortsatte med at lave test og undersøgelser omkring hårproblemer.

Mere information: www.haarklinikken.dk

Pletskaldethed – et svært hårtab

Lars Skjøth erkender, at man ikke kan hjælpe alle.

– Bl.a. derfor tilbyder vi en gratis forundersøgelse. Generelt kan vi ikke hjælpe personer, hvor hårtabet er meget udpræget arveligt betinget, da pletskaldethed ikke nødvendigvis er arveligt. Vi kan heller ikke hjælpe personer med pletskaldethed eller total skaldethed. Vi kan afhjælpe hårtab, mange former for kvalitetsforringelse af håret, også det, der har stået på i mange år.

– Vi har rigtig mange eksempler på, at nogle har haft udtynding af håret i 20, 25, 30 og for den sags skyld flere år, men hvor vi går ind og måske allerede i løbet af 5-6 måneder har vendt situationen til noget ganske andet, end den var. Vi kan afhjælpe mange hovedbundslidelser, skæl, gener i hovedbunden, men når vi tager folk ind til forundersøgelsen, er det først og fremmest for at vurdere, om det er os, man skal til, eller man i virkeligheden bare kan gå herfra med et godt råd: Brug den her helt neutrale shampoo, lad være at farve håret osv. Eller: Nej, du skal til en hudlæge, det her kan vi ikke hjælpe med!

– Vi kan ikke afhjælpe al pletskaldethed, altså det at man taber håret i cirkler. Men pletskaldethed kommer på grund af en autoimmunreaktion, og derfor er der tilfælde, hvor vi også siger ja til at hjælpe her, fordi problemet er forårsaget af markante stressfaktorer eller ernæringsmæssige omstændigheder, og det er noget, vi kan tage vare på.

Lars Skjøth har klienter, som er kommet på Hårklinikken i 14-15 år, men som kommer til tjek en gang om året, bare som opfølgning for at sikre, at alt går som det skal, eller måske få justeret et eller andet.

Det kan jo være et problem for unge mænd, når de taber alt hår hen over midten. Også de kan hjælpes et stort stykke hen ad vejen, takket være den nyeste teknik til hårkirurgi. Man går ind og tager ét hår ad gangen, altså de gode hår fra nakken, eller skæghår, og planter på de bare steder. Arveanlægget sidder i hårets sæk, så når man flytter den, flytter man også arveanlægget, og så falder det ikke af. Det bliver slet ikke til at se, at det er transplanteret.

Hvad med gråt hår? – Det er i langt de fleste tilfælde arveligt betinget, siger Lars Skjøth.

– Men vi har dog nogle gange set, når vi behandler kvinder, og de får rigtig meget nyt hår, så bliver det nye hår betragtelig mørkere end det gamle hår. Man går altså fra at have helt hvidt hår til noget mere koksgråt, lidt mere salt og pebret. Det er ret interessant, fordi det er så tydeligt at se.

Forrige artikelFriskt & økologisk

Næste artikelHvad har du dog gjort ved dit hår?