Nyheder

Når træthed er et symptom

5. juli 2010

Den mest oplagte årsag til træthed er dårlig eller for lidt søvn, men hvad kan trætheden skyldes, hvis du ikke har svært ved at passe sengen?

Måske bliver det til otte, ni eller ti timers søvn, og du må stadig slæbe dig ud af sengen. Du døser hen ved første og bedste lejlighed og har bare ikke kræfterne til mere end lige det mest nødvendige. WebMD har set på mulige årsager til træthed, for selvom mange af os nok skal kigge på selve mængden af søvn, er der også andre forhold, der kan gøre os trætte.

Hvis du kan holde dig vågen, så se med her:

1. Søvnapnø

Hvis du lider af søvnapnø, kan du sagtens have oplevelsen af, at du bruger den tid, der skal til i sengen, men alligevel ikke får hvilet ud. Søvnapnø betyder, at du ikke trækker vejret optimalt, når du sover – faktisk stopper du i korte perioder med at trække vejret og disse afbrydelser i vejrtrækningen vækker dig. I sidste ende fører det til søvnmangel, og den gør dig naturligvis træt dagen efter.

Råd: Hvis du er overvægtig, hjælper det at tabe sig, hold op med at ryge, undgå at ligge på ryggen og sørg for at du ligger, så du har åbne luftveje i løbet af natten. Din læge kan hjælpe dig med forskellige løsninger, hvis du mener, at søvnapnø er dit problem.

2. Forkert kost

Hvis du ikke får næringsstoffer nok, vil du blive træt. Det gælder både, hvis du spiser for lidt, eller hvis du spiser forkert, altså måske får mad nok, men i dårlig kvalitet og med for få næringsstoffer. En varieret kost af gode, sunde råvarer giver dig et stabilt blodsukker, så du undgår den træthed, der følger med, når blodsukkeret falder. Råd: Spis morgenmad og sørg for hyppige, men mindre måltider dagen igennem. Sørg for at få proteiner og grove kulhydrater ved hvert måltid.

3. Blodmangel

Anæmi eller blodmangel er en ret hyppig årsag til træthed blandt kvinder. Som menstruerende kvinde skal du have mere jern – ellers fører jernmanglen til blodmangel.

Råd: Spis jerntilskud, som du både får i vegatabilske eller animalske udgaver – flydende eller i pilleform. Magert kød, lever og bønner indeholder også godt med jern.

4. Depression

Hvis du lider af en depression, kan det også have indvirkning på din fysiske tilstand. Træthed, hovedpine og dårlig appetit er helt almindelige symptomer ved en depression.

Råd: Gå til din læge og få en snak om mulighederne for terapi. Udover almindelige lægemidler findes der også naturmidler mod depression – hvoraf nogle faktisk har udvist god effekt i studier.

5. Urinvejsinfektioner

Knapt så mange ved at et symptom på en blærebetændelse kan være træthed. Hvis du har haft en urinvejsinfektion, kender du nok til svien og trang til vandladning hele tiden, men nogle gange er træthed faktisk det eneste symptom.

Råd: Få taget en test, som hurtigt kan afsløre om du har en urinvejsinfektion. Hos lægen kan du få antibiotika, men hvis det ikke er nødvendigt, findes der faktisk homøopatiske midler, der kan hjælpe.

6. Diabetes

Hvis du har sukkersyge, vil større mængder af sukker forblive i blodet, i stedet for at blive optaget af cellerne og omdannet til energi. Derfor vil du blive træt og tømt for energi, selvom du spiser nok. Længere tids træthed kan være en god grund til at blive tjekket ved lægen for diabetes.

Råd: Hvis du har diabetes vil du højst sandsynligt blive rådet til at lægge kost og motionsvaner om – alt efter type skal sukkersygen behandles med insulin.

7. Væskemangel

Træthed kan være tegn på dehydrering. Selvom du sidder stille dagen lang, skal din krop have vand for at kunne fungere og blive afkølet. Når du føler dig tørstig, er du faktisk allerede en smule dehydreret.

Råd: Drik vand løbende igennem hele dagen. Et tegn på, at du får nok, er, at din urin er lys. Hvis du skal være fysisk aktiv, så sørg for at få mindst en halv liter vand en times tid før, og drik gerne rigeligt bagefter også.

8. Hjertesygdom

Hvis du bliver overmandet af træthed eller forpustet af daglige gøremål som oprydning eller ukrudtslugning, kan det være symptom på, at dit hjerte ikke kan følge med. Du bør opsøge din læge, hvis aktiviteter, der før var lette, bliver sværere for dig at udføre.

Råd: En sundere livsstil og medicin er blandt løsningerne, når en hjertesygdom skal under kontrol og energien tilbage.

9. Fødevareallergi

Skjult fødevareallergi er under mistanke for at kunne gøre os trætte og uoplagte. Hvis trætheden bliver værre ovenpå måltiderne, kan der være risiko for, at du har en let intolerance over for noget, du har spist. Det er måske ikkee nok til, at du får udslet, kløe eller andre synlige symptomer, men du bliver måske ramt på energien og fordøjelsen.

Råd: Prøv at undgå fødevarer i en kortere periode, som du har mistanke til. Du kan også få foretaget en test ved lægen.

10. Fibromyalgi eller kronisk træthedssyndrom

Total udmattelse og mangel på energi i længere tid uden nogen synlige eller oplagte forklaringer, kan være tegn på kronisk træthedssyndrom, som kun bliver lidt bedre af søvn og hvile. Fibromyalgi er kendetegnet ved en uforklarlig og vedvarende udmattelse – samt uforklarlige smerter.

Råd: Der er ingen umiddelbar løsning eller kur mod disse sygdomme. Lægen kan hjælpe dig med livsstilsændringer, der i nogen grad kan bedre symptomerne.

11. Mangel på motion

Nu har vi været både store og små muligheder igennem – og mangler lige den sidste, du selv kan gøre meget ved: Motion. Hvis du er træt og uoplagt, uden andre oplagte årsager end dårlig form, så kan du have glæde af at komme i gang med træningen. Det er ikke altid overvældende tid eller udfoldelser, der skal til, for at gøre en mærkbar forskel.

Råd: 20 minutter i et roligt tempo på en spinningcykel tre gange om ugen – i følge et studie var det nok for at bekæmpe trætheden hos deltagerne. Så alt fra en lille løbetur, en gåtur i raskt tempo eller et spil bold hver anden dag, kan være det, der holder trætheden stangen.

Kilde: webmd.com

(Oprettet den 5. juli 2010)

Forrige artikelSyre-basebalancen – sur krop, surt show

Næste artikelVi bliver fede af hyggen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.