Skøn

Når valget er solcreme

13. maj 2013

Selvom solstrålerne er gode for os, er der ikke noget ved at blive branket. Men hvad skal vi vælge som beskyttelse, når ferietasken skal pakkes eller børnene skal have solcreme med i institutionen?

Lang tid i solen, på havet, i syden, i bjergene og – for børnene – i udendørs institutioner – kalder på solcreme. Men der har været en del forvirring omkring solprodukter og solbeskyttelse, for at sige det mildt. Også inden for de rene og de økologiske produkter. Baggrunden for meget af forvirringen er, at de økologiske produkter primært anvendte fysiske filtre i form af zinkdioxid og titaniumdioxid.

Mange mener, det er rigeligt med et fysisk filter, andre mener, det er for usikkert og ønsker også et kemisk filter. Og hvis det fysiske filter skal stå alene i en creme, skal det bestå af en tredjedel af hele cremens indhold.

Myndigheder vil have kemiske filtre

Der anbefales fra EU og miljøstyrelsen at bruge solcremer med en kombination af fysisk og kemisk filter, der beskytter såvel overfladen af huden som i dybden og for både UVB og UVA-stråler. Det baserer de på, at man mener, at det fysiske filter alene kan være for sårbart. Man skal påføre nok og være opmærksom på, at man ikke er kommet til at fjerne noget.

Når man nu netop går efter “grønne” produkter for at undgå den unødige kemi, så kan det være svært at forstå, hvorfor der alligevel kan være kemiske filtre i.

Selv biodynamiske Jurlique har blandet såvel fysisk som kemisk filter i deres solcreme. Jurlique er ellers kendt som pionerer mod kemien – selv trykket på deres æsker er lavet af soja og hele farmen biodynamisk certificeret.

Men i Australien, hvor Julique er grundlagt, har en stor andel af befolkningen meget lys hud i forhold til, hvor solrigt et land, det er. Derfor har de store problemer med hudkræft. Jurlique valgte at tilbyde et solprodukt, hvor basen er økologisk og en stor del af filteret fysisk og en del kemisk for at dække behovet og kravet for såvel UVA- som UVB-beskyttelse på både overfladen som dybere i huden.

Solcremer blev blandet landhandel

Jurliques valg handlede om at lave et alternativ med et kemisk filter, så man kunne opnå den anbefalede solbeskyttelse med et produkt, der ikke bare var baseret på mineralske olier og syntetiske parfumer, der hverken er gode for huden eller organismen. En del andre rene og økologiske mærker har valgt at gøre det samme for at kunne tilbyde cremer, hvor man ikke skal gå på kompromis med basen også. Andre mærker har valgt slet ikke længere at producere solcremer, fordi de ikke ønsker at indgå det kompromis.

Det har forståeligt nok skabt forvirring, at nogle cremer er forsvundet, andre kun har fysiske filtre – og derfor ikke anbefales af myndigheder – mens andre ‘grønne’ mærker har valgt at tilsætte kemi.

Jeg vil ydmygt påstå, at ingen endnu kender det helt rigtige svar, men vi kan arbejde på at blive klogere på, hvordan vi bedst kan nyde alt det dejlige ved solen.

Gode naturlige solcremer

 • Juhldal SunLotion, fremskynder samtidig hudens bruning
 • DADO Sens helt uden dufte, også velegnede til allergikere og børn
 • Eco Cosmetics
 • Mellisa Solcreme og Mellisa Solmælk
 • Biosolis Solcremer og Sololie
 • Avivir Sun Lotion

Særligt gode til ansigtet

 • Jurlique Sun Lotion
 • Organic Boost Facial Sun Care
 • Juhldal Face Protection og Juhldal Sport Protection
 • Anne Marie Børlind Sun Anti-Age dna protection crème
 • The Organic Pharmacys Cellular Protection Sun Cream

Til børn

 • UVBIO (kun fysisk filter)
 • Dado Sens Sun Cream for Kids
 • Avivir Aloe Vera Kids Sunsafe
 • Eco Cosmetics

 

Efter solen – After Sun – Après Soleil
Efter en dejlig dag på stranden eller i haven er det bedste du kan gøre for din hud at forkæle den med kølende, beroligende, fugtgivende og evt. farvebevarende cremer.

Avivir Aloe Vera After Sun køler huden og reducerer rødme og aktiverer melaninen i huden ved hjælp af naturlige sukkerstoffer, der forbedrer farven yderligere. Den vandt oven i købet Danish Beauty Award 2011 for bedste aftersun.

Laveras Sun Sensitiv After-Sun Gel eller After-Sun Lotion indeholder også plejende ingredienser som aloe vera.

Anne Marie Bôrlinds After Sun Soothing Lotion er uden aloe vera, men med kølende og beroligende og fugtgivende ingredienser som stedmoderblomst, troldnød, riskimolie og candelilla-voks.

Husk altid: Drik rigeligt med vand.

 

Solfiltre, fysiske og kemiskeUV-filtre deles ofte op i fysiske og kemiske filtre. I dag er der kun ét fysisk solfilter, der er godkendt af EU: Titaniumdioxid. Tidligere var også zinkdioxid godkendt som solfilter.

Fysisk filter virker ved at afvise UV strålerne som et spejl. Det virker på såvel UVA som UVB stråler. Da det netop virker som en fysisk barriere virker det øjeblikkeligt, når man smører det på. Til gengæld bliver det over tiden absorberet af huden og kan risikere at blive vasket af eller tørret af i håndklædet. Samtidig skal man være opmærksom på, at man får smurt over det hele, så der ikke er huller, som cremen ikke dækker. Fysisk filter giver et hvidt skær.

Kemiske filtre fungerer anderledes. Som regel sammensætter man flere forskellige kemiske filtre, da de forskellige filtre individuelt beskytter forskellige hudområder. I modsætning til de fysiske filtre skal solcremen her påføres 20-30 min., før man skal ud i solen, da de skal nå at trænge ind i huden og virke. De virker ved at absorbere de skadelige UV-stråler, omdanne dem til varme, der forsvinder fra huden eller føres væk gennem blodbanen.

 

Faktor Spf = Sun Protection FactorSpf 15 betyder ikke, at så kan man være 15 gange så lang tid i solen, som hvis man ikke havde solfaktor på, men betyder, hvor godt produktet bremser UVB-stråler.

Det interessante er, at solfaktor 2 beskytter mod 50 pct. af UVB-strålerne og faktor 15 mod 93 pct. Beskyttelsen gælder kun i sin fulde kraft/faktor, hvis du smører cremen på et godt lag og husker at smøre igen, hvis du har svedt meget, tørret dig i håndklædet eller badet længe.

Forrige artikelMetasundhed og den psykiske svulst

Næste artikelNår du ikke vil sidde maler-osen