Mad

Når vi bare vil have det, vi ikke må få

25. september 2009

Kvinder er kendt for at have et evigt besværligt forhold til mad – enten er vi på slankekur, eller også trøstespiser vi. Hvilket bare er to sider af samme sag. Så drop fornægtelserne og få her gode råd til, hvordan du får et naturligt og slankt forhold til maden.

Vil du gerne tabe et par kilo eller måske endnu mere? Sådan har mange det, og det ser ud, som om det især er kvinder, der satser på at gøre noget ved overvægt med efterfølgende diverse slankekure. I hvert fald er det oftest kvinder, der prøver at gøre noget ved det. Du ser dig selv i spejlet, sukker og tænker: Nu skal det altså være slut! Nu skal jeg på en RIGTIG streng slankekur, så jeg kan tabe alt det overflødige på rekordtid.

Så går du i gang. Hver gang du skal indtage diverse pulvere eller spise det, du slet ikke kan lide, sukker du dybt og tænker tilbage på ”de gyldne tider”. Du læser måske tykke, komplicerede slankebøger, kigger på tabeller og tænker, at det her ikke er til at finde hoved og hale i. Og hver gang du er nået til side 25, lukker du bogen igen.

I stedet snupper du bare lige hovedpointerne fra bogen, går på vægten og synes, det her går alt, alt for langsomt. Samtidig kan du kun tænke på alt det, du spiste før, men som nu er forbudt. Du er sulten mellem måltiderne, men det, du må spise, smager dig slet ikke.

Før sengetid er du meget sulten, men det er ikke med i din kur at spise om aftenen. Når du senere ligger i sengen, knurrer maven, og tankerne kredser konstant om kage og chokolade.

Og en dag går det galt. Du finder en undskyldning for bare lige at smage lidt kage. Det bliver til lidt mere – og … ja, dit underskud er så stort, at du faktisk kommer til at spise en meget stor kage med marcipan, creme, flødeskum og det hele, men bestemmer, at så bliver det altså også ved den ene! Men ak og ve, der ryger én mere ned. Og endnu én. Lige nu er du umættelig.

Bagefter hader du dig selv og tænker: Det er jo umuligt! Jeg kan lige så godt lade stå til. Og det gør du så, indtil du igen tør smugkigge i spejlet og konstaterer, at alt er, som før du gik på din korte kur.

Så bider du tænderne sammen og bestemmer, at det her skal du virkelig straffes for. Til det formål finder du en endnu strengere slankekur. Den kan endda blive så striks, og du kan ønske at straffe dig selv så meget, at det ender i anoreksi.

Så slemt går det heldigvis ikke i de fleste tilfælde. Men mon ikke rigtig mange, især kvinder, kan kende – i hvert fald en del af – billedet af sig selv i det her?

Hvad gør det svært at slanke sig?

Hvordan kan det være, det ender sådan? Hvorfor er det så svært at slanke sig?

Sandheden er, at det IKKE er svært at slanke sig! Men vi bliver bildt ind, at det er svært, og vi tror på det.

Det er her, hunden ligger begravet. Fordi tingene bliver, som du tror, de bliver. Tankerne styrer langt mere, end vi er klar over. Når vi tror, det er svært, så bliver det svært.

Det handler om først og fremmest at have psyken med i det, så det bliver et SAMarbejde mellem tanker, følelser og handlinger, og ikke et MODarbejde.

Vil du være slankere, kan du også blive det. Gør du de få forandringer, der skal til fysisk og mentalt, bliver det humant og i kærlighed til dig selv (i stedet for med tanker om straf), og lytter du samtidig til dig selv og dine egne specielle ønsker og behov, vil det lykkes.

Gør det aldrig forbudt at spise visse madvarer. Jamen, ville nogen indvende, der er da visse ting, man ikke må spise, hvis man skal slanke sig! Svaret er nej! Der er intet, du ikke må spise. Fordi:

Der er ikke noget så attraktivt som det, der er forbudt.

Forbyder du dig selv visse madvarer, vil du konstant tænke på det forbudte og tiltrækkes af det som en magnet. På et tidspunkt vil du helt ubevidst finde en smutvej og begynde at storspise af det.

I den situation vil du spise langt større mængder, end hvis det ikke havde været ”forbudt”. Totalt imod hensigten.

Derfor er det vigtigt at gøre det lige præcis modsatte og fortælle dig selv, at alt er tilladt. Du kan få det, du har lyst til når som helst. Det handler altså mindre om, hvad du spiser, som hvilken mængde af hver madvare du spiser. Og det betyder: Ikke et lille stykke æble og en stor plade chokolade, men omvendt. Men samtidig at chokolade er TILLADT.

Altså, det vigtigste af alt er at vide, at det hele starter i psyken. Og det er den psykiske bevidst-hed, der får det til at holde.

Det interessante er, at du med de tanker som basis intet vil savne. Et stort eller et lille stykke kage er ikke det afgørende. Men det er, at du mærker, du har fået noget. Dermed får du ikke følelsen af mangel. Og trim så tankerne her. Tænk aldrig: ”Øv, kun et lille stykke kage”, men i stedet: ”Dejligt, et stykke kage, det skal nydes!” Ingen mangel-tanker! Der er stor forskel. I tilfredshedsfølelsen. Men bestemt også med hensyn til om du tager på eller ej.

Selvfølgelig er det klart, at du ikke skal sætte dig til et kagebord i hundesulten tilstand. Mæt din sult først, så det ikke er svært at nøjes med et lille stykke. Drik et stort glas vand før ethvert måltid. Mæt dig så med ikke-fedende mad. Mas-ser af grønsager, for eksempel. Spis langsomt. Husk, at øl feder. Drik vand! Det er fantastisk, det renser og forskønner.

De sunde erstatninger

Derhjemme kan du prøve at erstatte kaffe og kage eller slik med frugt. Du vil blive forbavset over den dejlige virkning. Lav en lækker blanding af dine yndlingsfrugter. Det kan blive ustyrlig lækkert! Samtidig er der meget sparet på ærgrelses-fronten bagefter, hvor du, hvis du har spist kage og drukket kaffe, kan føle dig oppustet, tung og træt, mens frugten gør dig let, mæt og tilfreds. Her har du nemlig også fået noget sødt, men på en letfordøjelig måde og samtidig en masse af det, din krop har brug for.

Det tager under 5 minutter at fremstille en lækker frugtblanding. Sørg for at have forskellig frugt i huset, feks. banan, æble, pære, ananas, melon, appelsin, druer. I bærtiden hindbær, jordbær og blåbær. Et par tørrede figner er uundværlige til det formål, og rosiner, nødder, græskar­kerner eller små stykker frisk kokosnød. Du kan også hælde lidt mager fromage frais over. Brug de ting, du har liggende, og som passer til din smag.

Du kan også bare lige snuppe et par figner og valnødder i farten, hvis du er lækkersulten. Indvend nu ikke, at valnødder og figner feder. Kroppen har brug for det sunde fedt og frugtsukkeret. Med figner bliver der hurtig gennemgang i fordøjelsen, hvilket også er fremmende for alt sundt og godt. (Men selvfølgelig skal du ikke spise en hel pose figner på én gang!)

Vær samtidig opmærksom på, at det, du fokuserer på, er kraftigt med til at skabe det fysiske resultat. Derfor: Se dig selv som slank, uanset hvad du vejer. Dermed hjælper du hele slankeprocessen på vej.

Det hjælper dig også til at holde vægten, hvis du hele tiden ser muligheder for lidt motion. Den kan sagtens være utraditionel, noget du selv opfinder eller bare en rask gå- eller cykeltur i naturen sammen med familien.

Er du opmærksom på alle muligheder, kan du ikke undgå at blive glad for de små justeringer, du foretager for en slankere krop. Du kan nå målet – at slanke dig eller bare opnå den vægt, der passer til dig, for det er ikke svært. Det er ikke nogen kur. Det vil blive en livsstil, hvis du gør det på en naturlig måde, der passer til lige præcis dig, og som du samtidig har det godt med.

Her i artiklen har vi kun været inde på ganske få ting i forbindelse med at finde sin idealvægt. Du kan læse mere om at slanke dig naturligt og uden tårer i ”Slank på den lette måde” – en lille let slankebog for hele familien. Bogen omhandler også utraditionel motion. Se den i shoppen på naturli.dk

www.irmalauridsen.dk kan du under ”Artikler” læse om lækker slanke-mad og få nemme råd om, hvordan du slanker dig let og holdbart.

Forrige artikelGiv dig selv en omgang belønningsmotion

Næste artikelDet faste guld

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.